boek je vakantie bij de ANWB

Azijn kent vele toepassingen en wordt al eeuwen gebruikt voor de gezondheid en schoonmaak. Natuurlijk kan azijn gewoon in de winkel gehaald worden, maar azijn kun je ook heel makkelijk zelf maken. Niet alleen gewone azijn, maar ook azijn met kruiden smaakt zelfgemaakt het lekkerst. Onderstaand vind je alles wat nodig is om eenvoudig en snel zelf azijn te maken, inclusief recepten voor kruidenazijn.

 

Inhoud

Wat is azijn

Eerst een korte uitleg wat azijn is: azijn werd voor het eerst bereid door de Chinezen, meer dan 300 jaar geleden. Azijn is niets meer dan het sap van vruchten of granen dat men laat fermenteren tot voorbij het alcoholstadium. Door dit proces verzuurt het sap en ontstaat azijnzuur. Azijn die voor consumptie bedoelt zijn hebben ongeveer 4-6% azijnzuur. Schoonmaakazijn kan veel sterker zijn en mag niet gebruikt worden voor consumptie.

 

Zelf azijn maken inclusief recepten voor kruidenazijn

Zelf azijn maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er ook helemaal niet veel voor nodig. In plaats van gewone azijn kun je er ook direct lekkere kruidenazijn van maken. Hieronder vind je alle uitleg om direct zelf aan de slag te gaan.

Benodigdheden zelf maken azijn

Voor het zelf maken van azijn is alleen nodig: restjes wijn en een azijnfles (geen schone, er mag gerust nog wat azijn inzitten).

Giet de overgebleven wijn in de azijnfles en laat deze op natuurlijke wijze verzuren. Let op: giet witte wijn bij witte wijnazijn en rode wijn bij rode wijnazijn. Het verzuringsproces duurt op deze manier niet al te lang. Om te bepalen of de wijn omgezet is in azijn kun je eraan ruiken. Ruikt het naar azijn, dan is de wijn verzuurd en azijn geworden.

Je kunt in plaats van azijn van druiven (wijn) ook van appels maken. Je krijgt dan heerlijke appelazijn. Het recept voor appelazijn vind je hier.

 

Recepten kruidenazijn

Heb je eenmaal zelf je azijn gemaakt, dan kun je hiervan makkelijk en snel een kruidenazijn maken. Afhankelijk van je eigen smaak en wensen zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder staan een aantal tips en ideeën om zelf kruidenazijn te maken.

 

Dille azijn

500 ml Azijn

Bosje verse dille

 

Was de dille en schud deze droog. Zet de dille in een schone, gesteriliseerde glazen fles en schenk hier 500 ml van je zelfgemaakt azijn over. Laat een aantal dagen in een donkere ruimte staan en klaar is je azijn. Tussendoor proeven of het naar smaak is en dille uit de fles nemen om te voorkomen dat de azijn troebel en onbruikbaar wordt. Dille azijn smaakt goed in combinatie met aardappelen (aardappelsalade) en komkommer.

 

 

Basilicum knoflook azijn

Een bijzondere combinatie is basilikum met knoflook. Hiervoor heb je nodig:

 

Handvol basilicum

1 – 2 teentjes knoflook (eigen smaak)

200 ml witte wijnazijn

 

Na het wassen de basilicumblaadjes met de hand in grove stukken scheuren. Knoflook schillen en in stukjes hakken. Alles in een schone fles doen en azijn erbij gieten. Ongeveer twee weken op een donkere plaats laten staan (gesloten) en tussendoor schudden. Na twee weken de azijn zeven en de knoflook basilicum azijn is klaar voor gebruik.

 

 

Kruidenazijn

Een andere variant, die minstens even lekker is, is de kruidenazijn waarvoor je diverse tuinkruiden kunt gebruiken. De rijke smaak van de azijn maakt deze geschikt voor de meest uiteenlopende soorten salades. Dit heb je nodig voor het maken van kruidenazijn

1 bosje tuinkruiden (dit mogen restjes verse tuinkruiden zijn van onder andere: dragon, salie, basilicum, hysop, oregano, rozemarijn en wat verder nog overgebleven is)

100 ml azijn

300 ml witte wijn

100 ml water

Tuinkruiden wassen en droog deppen of droog schudden. Doe de kruiden vervolgens samen met de azijn, witte wijn en water in een donkere fles of glas en zet dit gedurende 10 dagen met het deksel erop op een zonnige plek in de vensterbank. Geregeld roeren.

Let op: de kruiden moeten altijd helemaal onder de vloeistof staan, anders zullen deze gaan rotten en kan de azijn weggegooid worden. Na tien dagen zeven en overgieten in een andere (donkere) fles. Om verkleuring te voorkomen op een donkere plaats bewaren.

 

Wil je weten wat je allemaal met azijn kunt doen? Lees dan snelhier verder

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in