boek je vakantie bij de ANWB

In een tijd dat alle kappers gesloten zijn vanwege Corona wil je er toch netjes en verzorgd bij blijven lopen. Een bezoekje aan de kapper zit er momenteel niet in, maar zo kun je je eigen haren knippen.

 

Inhoud

Kapper gesloten, geen budget om naar de kapper te gaan?

Momenteel zijn de kappers gesloten vanwege het Coronavirus. Het kan echter ook zo zijn dat je even geen geld hebt om naar de kapper te gaan. In dat geval kun je overwegen om je haren zelf te knippen. Moeilijk is het niet, mits je je aan een aantal regels houdt.

 

Zo kun je je eigen haren knippen met tips van de kapster

Hieronder staan een aantal tips wanneer en hoe je je haren kunt knippen. Twijfel je? Doe het dan vooral niet, want ook met een schaar kun je je kapsel ruïneren. In het ergste geval knip je je haren kapot.

 

Kun je haren zelf knippen?

Over het algemeen geldt: wil je een mooi kapsel, dan kun je beter naar de kapper gaan. Hou je van je haren, wacht dan gewoon tot de kapper weer open is of het moment dat je voldoende budget hebt. Dat geldt zeker als je een kort, pittig kapsel hebt of wilt of een andere kleur in je haren wilt hebben.

Maar nood breekt wet en in het uiterste geval kun je ook zelf aan de slag gaan met je haren. Moet je bijvoorbeeld je pony bijwerken of dode puntjes knippen, dan kun je dat ook best zelf doen. Hetzelfde geldt voor het bijwerken van de zijkanten van je haar of kort geschoren mannenhaar. Met onderstaande tips moet het zelf knippen van je haren lukken.

 

Haren zelf knippen: de grootste fouten

Heb je overwogen om je haren zelf te knippen en de schaar al klaar gelegd? STOP! Doe het niet! Het gebruik van een gewone huis-tuin-keuken schaar gebruiken voor het knippen van je haar is een no go. Stompe scharen en scharen die niet uitsluitend gemaakt zijn voor het knippen van haren beschadigen je haar enorm.

Door gebruik te maken van verkeerd ‘gereedschap’ worden de puntjes van je haren niet netjes geknipt, maar eerder gekneusd of afgescheurd. Het gevolg: kapotte punten en doffe uiteinden die achteraf door de kapper ruimschoots afgeknipt moeten worden.

 

Haren zelf knippen: wat heb je nodig?

Het belangrijkste als je zelf je haren wilt knippen zijn dus de juiste tools. Een absolute must is een goede kappersschaar, deze zijn scherp en ontworpen voor het knippen van je haar. Voor kort haar geldt dat je gebruik kunt maken van een tondeuse.

Verder heb je voor het zelf knippen van je haar een geschikte kam nodig om je haren goed te kunnen knippen. Verder heb je een grote spiegel en een handdoek om over de schouders te leggen nodig.

Tip voor als je langer haar hebt: lang haar zelf knippen is lastig. Laat iemand anders je haar op bijpunten als je echt lang haar hebt.

De laatste must have als je thuis je haren zelf wilt knippen is goed licht. Zit je in een niet goed verlichte kamer dan kan het zelf haren knippen uitdraaien op een kleine ramp. En als er dan geen kapper in de buurt is die de schade snel kan herstellen dan is het hek van de dam.

 

Zo kun je je eigen haren knippen met tips van de kapster kappersschaar

 

Zelf haren knippen: droog of nat haar?

Als je naar de kapper gaat wordt in de meeste gevallen je haar eerst gewassen of tenminste vochtig gemaakt. Ga je thuis aan de slag om je haar zelf te knippen? Doe dat dan met droog haar.

De reden hiervoor? Als beginner is het makkelijker om te zien hoe de haren geknipt moeten worden, aangezien het haar op een natuurlijke manier valt. Vooral als het om het bijknippen van de pony gaat moet je zeker met droog haar werken.

Nat en glad gekamd zijn de haren namelijk een stuk langer, zodat de kans groot is dat je er te veel vanaf gaat knippen. Dat geldt met name voor lange en gekrulde haren. Hier is het verschil in lengte tussen droge en natte haren nog groter. Wil je dus niet het risico lopen dat je straks meer van je haar afknipt dat je eigenlijk wilde? Knip je haren dan als ze droog zijn.

Het beste tijdstip om je haren te knippen is overigens een paar uur na het haren wassen. Belangrijk: gebruik voor het DIY haren knippen vooral geen stylingproducten zoals mousse of haarlak.

 

Pony zelf knippen

Als je een pony hebt moet je deze geregeld knippen om deze bij te houden. Om geld te besparen of omdat de kapper gesloten is kun je de pony zelf knippen. Helaas kan er ook heel wat misgaan bij het zelf knippen van de pony. Dat bewijzen talloze video’s op Youtube, waar meisjes zelf een pony proberen te knippen met alle gevolgen van dien. Als je de video hieronder volgt kan er weinig misgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=v1sFmywutNg

 

 

Wanneer de pony liever niet zelf knippen?

Als je momenteel nog geen pony hebt, is het raadzaam om daar voorlopig ook vanaf te zien. De belangrijkste reden is dat je als leek niet kunt zien welke pony het beste bij jou past. Daarnaast vraagt elke pony om een bepaalde knip- of snijtechniek die niet één, twee, drie voor een leek aan te leren zijn. Laat het knippen van de eerste pony dus liever over aan een professionele kapper.

 

Gespleten puntjes zelf knippen

Ook al beloven sommige reclames het: gespleten punten zijn helaas niet te herstellen. Om deze te verwijderen is er maar één optie en dat is de schaar. Kappers raden aan om de punten om de drie maanden te laten knippen, zodat de haren mooi en gezond blijven. Maar wat doe je in het geval dat de kapper gesloten is of je geen budget hebt om naar de kapper te gaan?

De oplossing: doe het zelf! De haren zelf knippen en daarmee de gespleten punten verwijderen. Belangrijk is om hiervoor gebruik te maken van een speciale kappersschaar. Een stompe schaar gaat het probleem alleen maar verergeren. Gebruik voor het knippen dus liever geen nagelschaartje ook al zie je dat op internet veelvuldig als tip. Hieronder zie je hoe je het beste gespleten punten kunt knippen:

 

Haren zelf knippen: een DIY bob

De bob behoort tot de meest populaire en trendy kapsels voor vrouwen. Lukt het echter om dit kapsel ook als een soort DIY project zelf te maken? Mijn tip: doe het liever niet! Je gaat er alleen maar spijt van krijgen.

De bob ziet er qua kapsel geraffineerd simpel uit en dat is nu juist de clou. Het feit dat het kapsel verschillende haarlengtes vereist zorgen ervoor dat dit absoluut geen kapsel voor een beginner is. Moet je alleen bijpunten? Dan kun je dat natuurlijk wel doen, mits je het voorzichtig doet.

 

Korte haren zelf knippen: een kapsel voor gevorderden

Hoe simpel het ook eruit ziet: korte haren laten alle knipfouten direct zien. Bij korte kapsels zijn vaak lagen in het haar gesneden en als je daar iets fout doet dan valt die direct op. Wil je dus het perfecte korte kapsel, laat het dan aan de kapper over.

Mocht je daar niet op kunnen of willen wachten, ga dan heel voorzichtig te werk en zorg alleen dat je de punten bijwerkt. Knip of trim de zijkanten met een tondeuse bij. Of zorg dat je het matje dat dreigt te ontstaan in de nek bijknipt.

 

Haren zelf knippen bij een man: voorzichtig trimmen

Ook hierbij geldt: alleen doen als het echt niet anders kan. De strakke contouren van een mannenkapsel kun je het beste alleen wat bijwerken. Doe dit altijd met een haartrimmer waar je de gewenste lengte in kunt stellen. Werk alleen de achterkant bij de nek en rondom inclusief de oren bij. Voor het bijwerken rondom de oren is een kam een must.

 

Ik heb jarenlang zelf haren geknipt

Toen wij nog in Suriname woonden heb ik jarenlang zelf de haren van het hele gezin geknipt. Aanvankelijk gebruikte ik voor de mannen een tondeuse, maar later maakte ik de overstap naar een gewone kappersschaar. Er is nooit een opmerking geweest over het kapsel. Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik altijd gebruik heb gemaakt van een echte kappersschaar, een mantel om over de schouders te hangen en een goede kam.

Toen mijn dochter wat ouder werd moest ook haar haar geknipt worden (of tenminste bijgepunt). Zij heeft eerlijk gezegd wel heel lastig haar, maar ook bij haar lukte het knippen prima. Zelf heb ik eigenlijk altijd lang haar gehad. Maar op een gegeven moment was ik het zat. En toen ging ook bij mezelf de schaar erin. Ik heb mijn haar een heel stuk korter geknipt en in lagen. Daar had ik eerst een video over gekeken en vervolgens heb ik het zelf toegepast. Iedereen dacht dat ik naar de kapper was geweest, dus het was geslaagd. Nu de kapper gesloten is, zal mijn zoon er toch weer aan moeten geloven: ik ga zijn haar weer onder handen nemen (ja, gewoon met een schaar!).

Inmiddels wonen we alweer een aantal jaren in Nederland. Hier heb ik mijn zoon al een aantal keren naar de kapper gestuurd of hem aangemeld als model voor leerling kapsters. Dat kost helemaal niets, duurt wat langer, maar het resultaat is bijna altijd naar tevredenheid. Mijn dochter en ikzelf zijn inmiddels ook al een paar keer naar de kapper geweest (via mystery shoppen, als een openingsstunt en gewoon als betalende klant), maar soms knip ik de haren van mijn dochter nog wel zelf. Mijn haar moet ook nodig weer bijgekleurd en geknipt worden, maar dit laat ik door een kapper doen. Momenteel ben ik namelijk bezig met de CG (curly girl) methode en krullen knippen is toch echt een vak apart. En dat geldt ook voor het kleuren, aangezien mijn haar in balayage model is gekleurd.

 

Heb jij wel eens je haar zelf geknipt?

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in