boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu binnen of buiten is, planten zorgen voor een sfeervolle omgeving. Voor de planten heb je bijpassende bloempotten nodig. Kies voor bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor.

 

Inhoud

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor

Of je nu voor planten binnen of buiten kiest, bloempotten en plantenbakken zijn eigenlijk onmisbaar. De keuze in plantenbakken en bloempotten is bijna net zo groot als de keuze in planten zelf. Dit maakt het mogelijk om de keuze voor een bloempot af te stemmen op het design van je interieur. Ook kun je voor een bepaalde kleur kiezen. Daarnaast is het mogelijk om de keuze af te stemmen op de plant zelf. Daarbij kun je heel mooi spelen met hoogtes, afwerking, kleur en vorm.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor bloempot

 

Planten in je interieur

Het is al een tijdje een trend: planten in huis. Sommige mensen houden er een hele urban jungle op na, terwijl anderen alleen voor een bescheiden toevoeging van planten in het interieur kiezen. De keuze in kamerplanten is groot, waardoor iedereen aan zijn trekken komt. Van groene tot bloeiende planten en van hangplanten tot meters hoge planten. Ook als je geen groene vingers hebt kun je je huis opfleuren met een beetje groen. Het is dan alleen kunst om te kiezen voor makkelijke planten die weinig verzorging nodig hebben.

Leestip: top 10 makkelijk te houden kamerplanten

 

Mijn planten in huis

Zelf ben ik dol op bloemen en planten. Ik kan me een huis zonder planten heel moeilijk voorstellen. Zelfs in de tijd dat ik in de tropen woonde met een megatuin zorgde ik altijd voor een paar planten binnenshuis. Momenteel heb ik op alle vensterbanken in huis planten staan. Deze variëren van orchideeën op kantoor tot palmen beneden in de woonkamer.

Voor mij staan kamerplanten symbool voor rust en de natuur. Ik ben graag in de natuur, maar met dit klimaat is dat helaas niet altijd mogelijk. Tel hierbij het feit dat ik een grote koukleum ben, dus je begrijpt dat ik vooral in de herfst en winter veel tijd binnenshuis doorbreng. Nu mag ik niet klagen wat de natuur buiten betreft aangezien de achtertuin bijna aan een park grenst (hier kijk ik op uit vanuit mijn kantoor), maar toch. Ik heb ook graag wat groen in huis.

Met zo veel planten in huis heb ik natuurlijk ook bloempotten nodig. De planten hebben allemaal andere waterbehoeften en daar moet ik goed op in kunnen spelen. Waar de ene plant het goed doet met een beetje water 1x per week, moet de andere plant altijd vochtig staan.

Op kantoor heb ik gekozen voor een goedkope oplossing: voor al mijn orchideeën kocht ik eenvoudige grijze bloempotten die precies passen bij de uitstraling van de planten. Helaas hebben mijn orchideeën het op dit moment moeilijk, aangezien ze last hebben van witte luizen. Daar wordt aan gewerkt en ik hoop dat mijn planten er over een paar weken weer beter bij staan. Zodra het wat warmer wordt zullen de planten dan hopelijk weer gaan bloeien.

 

Bloempotten voor in huis

Als je planten koopt dan zijn deze in een eenvoudige plastic binnenpot. Het is de bedoeling dat je deze binnenpot combineert met een zogenaamde buitenpot of overpot. De meest goedkope optie is kiezen voor plastic bloempotten. Deze kun je overal en nergens kopen, in de meest uiteenlopende kleuren en formaten. Ideaal als je wat minder te besteden hebt en toch overpotten nodig hebt voor je kamerplanten.

Wil je iets meer uitstraling geven aan je planten dan valt de keuze al gauw op een stenen bloempot. Ook deze zijn in verschillende prijsklassen te vinden. Wat de kleur en formaat betreft is er eveneens voldoende keuze. Let er wel op dat je de juiste potten kiest voor binnen. Een overpot met een gaatje in het midden (voor het wegvloeien van teveel water) is binnenshuis niet zo handig. Je kunt het gaatje wel afdekken met een stuk aluminiumfolie, maar beter is het om te kiezen voor compleet dichte bloempotten.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor palmboom

Bloempotten als blikvanger in huis

De plastic potten heb ik niet alleen boven, maar deels ook beneden in de woonkamer voor de wat kleinere planten. De grotere planten heb ik tot nu toe vooral in de onderpot laten staan met een bordje eronder om overtollig water op te vangen. Dat was me al langere tijd een doorn in het oog, vooral toen mijn zoon besloot om zijn grote palmen naar de woonkamer te verplaatsen. Daar moest dus iets aan gedaan worden.

Gelukkig vond ik deze leuke wit met zilveren bloempotten. Hiervan werden twee besteld voor de palmen. Direct na ontvangst heb ik de palmen voorzien van de leuke bloempot en daarmee de planten veranderd van een leuke toevoeging aan het interieur tot echte blikvangers. De bloempotten zijn eyecatchers waar je niet omheen kunt, maar die tegelijkertijd ook perfect integreren in het interieur. De witte kleur is lekker neutraal en perfect bij de witte muur, terwijl het zilver voor een mooi contrast zorgt. Het zilver past dan ook weer heel goed bij de overige planten die in grijze overpotten staan.

Op die manier past alles perfect bij elkaar en heb ik ook nog eens rust gecreëerd. Ideaal, want mijn dochter vind het erg irritant als dingen niet goed bij elkaar passen of afwijken wat kleuren en stijlen betreft. Zij was erg tevreden en vindt de planten nog leuker. Dat geldt overigens ook voor mijn zoon, die nu zeker geen spijt heeft dat de palmen naar de woonkamer verhuist zijn.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor palmen

 

Planten in je tuin

Niets zo heerlijk als een tuin te hebben. Helaas kiezen steeds meer mensen voor gemak in de tuin en worden steeds meer tuinen betegeld. Planten verdwijnen en daarvoor in de plaats komen stenen al dan niet in combinatie met een geriefelijke zithoek. Dit komt het klimaat helaas niet ten goede. Daarom is er een actie gestart, waarbij je subsidie aan kunt vragen voor het klimaatvriendelijk inrichten van je tuin. Denk daarbij aan ‘tegel eruit, planten erin’, aanleggen van een vijver, plaatsen van een regenton en nog veel meer.

Een tuin met een beetje groen staat veel gezelliger dan een kale tuin zonder planten. Overigens hoef je nu niet direct je hele tuin weer overhoop te halen. Door gebruik te maken van bloembakken sla je twee vliegen in één klap. Je geniet van planten en hoeft niet het hele design van je tuin overhoop te halen. Daarnaast kun je ook planten aan de schutting hangen, waardoor er meer groen in de tuin komt. Of kies voor een border met daarin planten. Dan hoef je slechts een klein gedeelte van je tuin aan te passen.

 

Leestip: Mooie, maar zeer giftige planten

 

Bloempotten in de tuin

Ik ben in het bezit van een aardige tuin op het zuiden. Voor stadse begrippen is mijn tuin bovendien bijzonder groot te noemen. Ik heb een deel afgezet, zodat de honden en de kat er niet bij komen. In dat gedeelte heb ik een moestuin aangelegd. Aan de andere kant heb ik een deel van de beschutting beplant met rozenstruiken (tot grote verbazing van iedereen hier in huis, aangezien ik niet zo dol ben op rozen). Verder is er een leuke vijver met een rotstuintje eromheen. De rest van de tuin is betegeld en her en der staan bloempotten en bloembakken met daarin (seizoens)planten.

De gebruikte bloempotten zijn allemaal rood van kleur en perfect op elkaar afgestemd, zodat er voldoende harmonie is in de tuin. De kleur valt ook niet al te veel op en leidt niet af van de planten. Toch kan het best leuk zijn om juist de bloempotten de eyecatcher van je tuin te maken. Kies dan vooral voor hoge vazen en bloempotten die direct de aandacht trekken. Combineer simpele groene planten met bloempotten in opvallende kleuren. Of stem de kleur af op de inrichting van je tuin.

Betonlook bloempotten staan perfect in een strak aangelegde tuin. Heb je een botanische tuin of een tuin met heel veel bloeiende planten? Dan kun je misschien beter voor witte bloempotten kiezen. De bloempotten zijn dan vooral praktisch, want alle aandacht moet uitgaan naar de bloeiende planten.

 

Bloempotten voor vaste planten

Als je weinig tijd of zin hebt in onderhoud van de tuin en toch optimaal wilt genieten van groen in de tuin, kies dan voor vaste planten. Vaste planten komen in bijpassende bloempotten perfect tot hun recht. De keuze in vaste planten is bijzonder groot. Je kunt zelfs kiezen voor planten die het hele jaar door groen blijven. Ideaal als je dat combineert met een hoge bloempot in een kleur naar keuze. Ook hier geldt weer: maak je de plant tot de eyecatcher of wil je de bloempot de blikvanger laten zijn?

 

Kies voor seizoensplanten in een mooie plantenbak

Een beetje afwisseling in de tuin kan geen kwaad. Zeker de overgang van winter naar voorjaar is een periode dat je echt behoefte hebt aan wat kleur in de tuin. Tenminste, dat is in mijn geval zeker waar. Wil je zelf ook genieten van mooie planten? Kies dan voor seizoensplanten zoals viooltjes in het voorjaar en petunia’s iets later in het jaar.

Als je kiest voor 1 jarige bloeiers in een pot, kies dan voor een mooie plantenbak. Deze kun je elk jaar opnieuw inrichten met bloemen en planten naar keuze. Afhankelijk van de bak kun je deze op een prominente plek in de voortuin zetten of in de achtertuin op de tuintafel. Of kies voor een hele grote plantenbak en maak deze tot de eyecatcher in je tuin. Naast je voordeur een mooie plantenbak met bloemen staat natuurlijk ook prachtig. Eigenlijk kun je met een plantenbak alle kanten op.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor schalen bovenaanzicht

 

Kies eens voor iets anders: vul een schaal met mooie planten

Behalve de eerder genoemde bloempotten heb ik nog iets leuks gevonden voor in mijn tuin, namelijk een setje van twee schalen. De schalen passen perfect op de tuintafel en kunnen met allerlei leuke planten gevuld worden. Momenteel heb ik voor de eerste schaal (de grotere) primula’s gekocht in verschillende kleuren. Hiermee haal ik de lente in mijn tuin, want momenteel laat het weer nog afweten. Het is overwegend grijs, koud en guur. Door de vrolijke schaal met primula’s krijg ik toch een fijn gevoel als ik in mijn tuin kijk. De schaal heeft aan de onderkant een gaatje voor het afvoeren van water. Ideaal, want momenteel regent het (te) veel, waardoor afvoer van overtollig water meer dan nodig is.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor schaal detail

 

Ik heb ook nog een kleinere schaal staan. Deze wilde ik eigenlijk al met Kerst in huis hebben. De bedoeling was om het afvoergaatje aan de onderkant dicht te maken. Hiervoor wilde ik gewoon aluminiumfolie gebruiken. De schaal wilde ik vullen met een aantal Kerststerren en opmaken in Kerstsfeer. Helaas is dat niet helemaal gelukt, want de producten zouden tijdens de drukke Kerstdagen niet heelhuids aankomen. Dus werd de bestelling pas ruim na Kerst bezorgd. Wel zo fijn, want nu waren de bloempotten en de schalen tenminste niet beschadigd.

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor schalen

 

Nu ben ik dus nog aan het brainstormen wat ik met de tweede schaal ga doen. Deze is kleiner en zou heel mooi staan op de eettafel. Mijn dochter en ik dachten direct aan het beplanten met vetplanten. Vetplanten zijn redelijk sterk, hebben niet al te veel water nodig en doen het in de schaal zeker goed. Helemaal overtuigd ben ik echter nog niet, dus ik ga nog even verder kijken voor wat inspiratie.

Heb jij een idee voor mij welke planten ik in de kleine schaal kan planten, laat het me dan weten!

 

Spelen met hoogte en vormen van bloempotten in de tuin

Bloempotten vind je in allerlei vormen, maten en kleuren. Of je nu veel of juist weinig ruimte in de tuin hebt, als je een aantal bloempotten besteld kun je er een beetje mee spelen. Maak bijvoorbeeld een rij planten door hoge rechthoekige vazen langs de schutting te zetten met een beetje afstand ertussen. Ideaal voor het onderstrepen van een strakke uitstraling in de tuin.

Liever iets Mediterraans? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan voor bloempotten in verschillende hoogtes en zet deze in groepjes bij elkaar. Zorg voor beplanting die past bij de gewenste uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een grote olijfboom in een hoge pot en wat kleine bougainvillea plantjes in kleinere potten.

 

Planten op kantoor

Groen mag niet ontbreken op kantoor. Mensen die de hele dag binnen moeten zitten om te werken hebben groen nodig. Omdat kantoorruimtes groot zijn moeten de planten daar ook op afgestemd worden. Denk daarbij aan palmen, bananenplanten en grote ficusbomen. Opvallende planten zoals een olifantspoot en een rubberboom zijn een perfecte keuze.

Bij de keuze voor bepaalde planten moet wel rekening gehouden worden met de verzorging ervan. Doen de medewerkers dit zelf in overleg met elkaar? Of wordt een bedrijf ingeschakeld dat niet alleen de verzorging op zich neemt maar er ook voor zorgt dat planten eventueel verpot worden of behandelt worden in geval deze ziek worden.

Gelukkig zijn er voldoende planten die heel makkelijk zijn wat de verzorging betreft en het daardoor perfect doen op kantoor. Zelfs op plekken waar minder licht is groeien nog voldoende planten.

Leestip: 10 tips voor het verzorgen van je kamerplanten

Bloempotten en plantenbakken als blikvanger in huis, tuin en op kantoor palm
Ook mooi voor op kantoor

Plantenbakken op kantoor

Voor kantoren zijn hoge bloempotten, vazen en grote bloembakken een must. Deze kun je naar wens vullen met bijpassende planten. Plantenbakken kunnen op kantoor ook gebruikt worden als ‘afscheiding’. Een aantal plantenbakken achter elkaar geplaatst met daarin wat hogere planten zorgen direct voor een groene muur en afscheiding. Een lage plantenbak met daarin een aantal groene kamerplanten misstaat niet in de wachtruimte van een kantoor.

De plantenbakken en bloempotten kunnen voor het gemak gevuld worden met hydrokorrels in plaats van aarde. Dit maakt de verzorging van de planten een stuk makkelijker. Let er wel op dat de juiste bloempotten gekozen worden. Dat geldt niet alleen voor het formaat en de vorm, maar ook of deze wel geschikt zijn voor gebruik binnen.

Niet onbelangrijk bij de keuze is bovendien dat de bloempot of bak past bij de complete uitstraling van het kantoor. En nog belangrijker: wat wil je zeggen met je bloempot en planten? Is het een mooie aanvulling? Mag de bloempot de eyecatchter van de ruimte zijn die verder heel simpel ingericht is? Of ga je voor een luxe uitstraling omdat dit nou eenmaal bij het bedrijf past?

Er is volop keuze en niet alleen voor huis en tuin zijn bloempotten en bloembakken geschikt, maar ook voor op kantoor.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in