In een handomdraai maak je lekkere yoghurt gewoon zelf, zonder yoghurtmaker. Voor het zelf maken van yoghurt heb je weinig nodig en binnen een dag heb je heerlijke zelfgemaakte yoghurt. DIY yoghurt maken! Inclusief heerlijke recepten waarbij je jouw zelfgemaakte yoghurt kunt gebruiken.
Inhoud
Wat is yoghurt?
Yoghurt ontstaat als melk bij een bepaalde temperatuur in aanraking komt met een bepaalde warmteminnende melkzuurbacterie. Er bestaan verschillende soorten yoghurt, terwijl er inmiddels ook melkdranken gemaakt worden met yoghurt (yoghurtmelk). Er zijn drie hoofdsoorten yoghurt:
- Gewone yoghurt met een vetgehalte van ongeveer 3,2 procent
- Magere yoghurt met minder dan 0,2 procent vetgehalte
- Bulgaarse yoghurt (dikker dan de gewone yoghurt)
Daarnaast is er ook Kefir: een niet Westerse yoghurtdrank die gemaakt wordt door toevoeging van zogenaamde kefirkorrels. Kefirmelk verandert tijdens het productieproces in een dikke, romige en zure vloeistof die mousseert en circa 1% alcohol bevat.
Leestip: Zo maak je zelf verse ricotta
Zelf yoghurt maken zonder yoghurtmaker
Hieronder vind je de beschrijving hoe je yoghurt maakt zonder machine. Heb je geen zin om dit te doen? Dan raad ik je aan om een yoghurtmaker aan te schaffen.
Benodigdheden voor het zelf maken van yoghurt
2 eetlepels yoghurt
1 liter melk
Pan
Bereiding zelfgemaakte yoghurt
- Breng de melk in een pan tegen de kook aan
- Laat de melk afkoelen tot een graad of 30/40°C
- Meng de twee eetlepels yoghurter zorgvuldig door
- Laat het mengsel hierna ongeveer 12 uur op een warme plaats (radiator, naast brandende kachel of ingepakt in een wollen deken, op een zonnige vensterbank) staan
- De melk moet dik en zuur worden. Is dit het geval dan mag de yoghurt volledig afkoelen
- Voor het opnieuw maken van yoghurt kunnen twee eetlepels van deze yoghurt achtergehouden worden
- Zelfgemaakte yoghurt is behoorlijk vloeibaar. Wordt de yoghurt gebruikt voor de bereiding van een saus of dip dan kun je deze het beste uit laten lekken. Dit kan door gebruik te maken van een schone katoenen doek die over een vergiet gelegd wordt. De yoghurt erop gieten en uit laten lekken. Na ongeveer 4 tot 5 uur blijft er een dikke yoghurt massa over die uitermate geschikt is voor verwerking tot dip saus.
De yoghurt kan ook aangevuld worden met heerlijke (verse) vruchten zoals aardbeien, perzik, gemengde vruchten en nog veel meer. Daarnaast kan er ook pikante yoghurt van gemaakt worden door toevoeging van knoflook, zout, komkommer.
Recepten
Natuurlijk kun je de zelfgemaakte yoghurt zo uit het vuistje eten. Ook lekker om deze in de ochtend te eten in plaats van de standaard boterham. Je kunt de yoghurt opleuken met allerlei toevoegingen. Denk daarbij aan vers fruit, noten, muesli of cruesli en nog veel meer. Hieronder vind je een tweetal recepten om de zelfgemaakte yoghurt te gebruiken.
Yoghurt kruidendip
Een heerlijke dip gemaakt van diverse kruiden, die enkele uren voor gebruik klaar gemaakt kan worden.
Ingrediënten
1,5 dl uitgelekte yoghurt (of Bulgaarse yoghurt)
1 theelepel fijngewreven kummelzaadjes
1 eetlepel geraspte ui
2 eetlepels fijngesneden jonge preitjes of sjalotjes
Mespunt gemengde kruiden (naar keuze)
Mespunt tijm
Zout
Vers gemalen peper
Bereiding
Men de yoghurt met de kummelzaadjes, ui, de prei, gemengde kruiden, tijm, zout en peper door elkaar. Proef of het naar wens is en voeg indien nodig nog wat zout en/of peper toe. Zet de kruidendip tot aan gebruik in de koelkast.
Slasaus met yoghurt en kaas
Deze kaas slasaus smaakt bijzonder goed bij diverse groene en gemengde salades.
Ingrediënten
2 dl yoghurt
100 gr Bluefort kaas
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel citroensap
Zout
Cayennepeper
Bereiding
Wrijf de Bluefort kaas met een vork fijn of gebruik hiervoor de mixer. Meng de fijngewreven kaas met de bieslook, peterselie en het citroensap door de yoghurt. Voeg zout en cayennepeper toe. De kaas slasaus is klaar voor gebruik. Bewaar de saus in de koelkast (beperkt houdbaar!)