boek je vakantie bij de ANWB

Eenvoudig en snel zelf natuurlijke zonnebrandcème maken. Deze diy zonnebrandcrème bestaat uit natuurlijke producten die de huid niet alleen beschermen tegen schadelijke Uv stralen, maar voedende eigenschappen hebben die beschermend werken. Waarom zou je schadelijke kant-en klare producten gebruiken waaraan chemicalieën toegevoegd zijn die je huid alleen schaden? Zelf zonnebrandcrème maken is makkelijk en vooral gezond voor de huid

 

Inhoud

Zelf natuurlijke zonnebrandcrème maken geschikt voor elk huidtype

Onderstaande zonnebrandcrème kan veilig gebruikt worden voor alle huidtypes. Daarnaast zijn de gebruikte ingrediënten niet schadelijk voor kleine kinderen of het milieu (bijvoorbeeld als er gezwommen wordt).

 

Benodigdheden

5 gr Bijenwas

3 gr Cacaoboter

10 gr Lanoline

35 ml Sesamolie of pure kokosolie

40 ml gedestileerd water

 

Pan

Kom

Schone fles of glazen potje

Thermometer (voor koken)

Handmixer

(Schoonmaak) Alcohol

 

 

Zo kun je zelf zonnebrandcrème maken

  1. Laat de bijenwas, cacaoboter en lanoline in een kokend waterbad smelten (au bain marie)
  2. Als het gesmolten vet helder is geworden, de sesam- of kokosolie toevoegen en het geheel tot 60°C verwarmen
  3. Het gedestileerd water in een afzonderlijke pan eveneens verwarmen tot 60°C en het gesmolten vet toevoegen en mengen met de handmixer op de laagste stand
  4. Blijven roeren tot de crème afgekoeld is
  5. Bewaar de cème in een schoon potje of flesje die vooraf gedesinfecteerd is met wat alcohol

 

Zelf zonnebrandcreme maken 1
Shutterstock

 

Sesamolie

Sesamolie wordt gewonnen uit de zaden van Sesamum indicum. De olie bevat een stof die oxidatie voorkomt en UV-stralen absorbeert. Sesamolie is daarom uitermate geschikt voor het maken van zonnebrandcrème. De natuurlijke beschermingsfactor van sesamolie beschermd de huid echter niet tegen extreme hoeveelheden zonnestraling. Uitgebreid zonnebaden is sowieso ongezond voor de huid. Overigens: ook in de schaduw wordt je bruin. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt in de zon.

 

Kokosolie

Kokosolie is een alleskunner en steekt met kop en schouders boven alle plantaardige olieën uit. Niet alleen geschikt voor uitwendig gebruik, maar ook inwendig te gebruiken. Overigens is de kokosnoot in zijn geheel een alleskunner die heel veelzijdig te gebruiken is.

Waarschuwing: gebruik voor deze dIY zonnebrandcrème absoluut GEEN olijfolie. Olijfolie op de huid in combinatie met de warmte van de zon werkt als braadolie. De huid wordt bijzonder snel bruin en voor het het weet zie je eruit alsof je een gebraden kip bent.

 

Lanoline

Een ander woord voor lanoline is wolvet. Dit wordt verkregen uit de wol van schapen. Door de wol te wassen en het water te laten verdampen blijft er vet over. De lanoline kan gebruikt worden voor het zelf maken van crèmes en zalfjes.

 

Mocht je toch onverhoopt een zonnebrand op hebben gelopen, dan biedt natuurlijke appelazijn uitkomst. Met kinderen is het extra opletten geblazen in de zon. Daarom is het noodzakelijk dat je het verschil weet tussen zonnebrand, zonnesteek en warmteuitslag en hoe je deze het beste kunt behandelen. Geen zin om zelf te maken? Kies dan voor deze varianten van natuurlijke zonnebrand.

*uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Gezondheid algemeen

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in