boek je vakantie bij de ANWB

Wil je een keer iets anders doen met Sinterklaas en Kerst in plaats van gewoon cadeautjes uitpakken? Zoek je inspiratie om cadeautjes uitpakken nóg leuker te maken? Check dan snel deze 15 cadeau & spel opdrachten voor Sinterklaas en Kerst geschikt voor jong en oud.

 

 

Inhoud

Cadeautjes uitpakken

Bij Sinterklaas en Kerst horen cadeautjes. Voor Sint doen veel families nog aan surprises maken voor elkaar wat op zichzelf natuurlijk al hilarisch genoeg is. Zeker als je er nog een grappig Sinterklaasgedicht bij maakt. En dat laatste hoeft helemaal niet moeilijk te zijn dankzij deze tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht.

Zijn de kinderen nog wat jonger dan worden er in eerste instantie schoencadeautjes gegeven en de echte Sinterklaascadeautjes worden of wel door de Sint zelf gebracht of in een zak voor de deur gezet.

Leestip: Alternatieve Sinterklaas- en Kerstcadeautjes

Voor de Kerst is het bij de meeste mensen zo dat ze de presentjes onder de Kerstboom leggen. Leuk, maar zeker niet origineel en bovendien kun je met het uitpakken van cadeautjes geen hele avond vullen. Dan is de pret voor kinderen er ook vaak af, want de Kerstcadeautjes zijn juist het hoogtepunt van de avond.

 

15x Cadeau spel & opdrachten voor Sinterklaas en Kerst

Tijd dus om het uitpakken van geschenken anders te doen. Daarom vind je hieronder spelletjes en opdrachten voor Sinterklaas en Kerst die je met jong en oud kunt doen. Hiermee wordt het uitpakken van de cadeautjes nog veel leuker. Omdat de cadeautjes vaak verdient moeten worden door middel van het winnen van spelletjes of opdrachten kun je naast de persoonlijke cadeautjes extra cadeautjes inslaan. Denk aan kleine cadeautjes rond 1 euro die leuk zijn om te winnen.

Ben je met oudere tieners of alleen volwassenen dan kun je het kopen van persoonlijke cadeautjes ook helemaal overslaan en een bedrag afspreken dat iedereen moet gebruiken om cadeautjes in het algemeen te shoppen. Spreek bijvoorbeeld 30 euro per persoon af. Dan kun je een groter cadeau kopen voor 15 euro, 1 cadeau van 5 euro en de rest voor kleinere cadeautjes. Deze worden ingepakt bij elkaar gelegd en kunnen als inzet gebruikt worden voor de spel opdrachten.

Hieronder vind je 15 verschillende spelletjes en opdrachten voor het uitpakken van cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst.

 

1. Dobbelspel

Benodigdheden

 • Dobbelsteen
 • Beker
 • Ovenwanten
 • Cadeau

 

Zo speel je het dobbelspel

 1. Om de beurten wordt met de dobbelsteen gegooid.
 2. De eerste die een 6 gooit doet de ovenwanten aan en begint met de ovenwanten het cadeau uit te pakken.
 3. Ondertussen gaan de andere spelers natuurlijk door met dobbelen.
 4. Gooit iemand anders een 6 en is het cadeau nog niet uitgepakt? Dan is de beurt helaas voorbij en moet de persoon die een 6 gooide de ovenwanten aan doen en doorgaan met het uitpakken van het presentjes.

 

 

2. Kaarsen uitblazen opdracht

Benodigdheden

 • 6 – 10 theelichtjes met lont, want de kaarsen moeten uitgeblazen worden
 • Kleine en wat grotere cadeautjes
 • Meetlint
 • Grote tafel

 

Zo doe je de opdracht

 1. Zet de kaarsen op tafel met een afstand van 20 cm van elkaar.
 2. Leg naast de kaarsen cadeautjes.
 3. Steek de kaarsjes aan.
 4. Om de beurt gaat iemand aan de rand van de tafel staan, bukken en proberen zo veel kaarsen als mogelijk uit te blazen in één adem.
 5. Heeft iemand 4 kaarsen uitgeblazen? Dan mag diegene het cadeau pakken wat ernaast ligt.
 6. Kijk er niet gek van op als de kaarsen weer aangaan, want dat hoort ook bij het spel. Gaan de kaarsen weer aan? Dan gaat je beurt over en is het de beurt aan de volgende.

 

 

3. Bingo spelen

Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets bingo spelen. De prijzen zijn dan de verschillende cadeautjes, waarbij het leuk is om een mix te hebben van wat grotere ‘prijzen’ en wat kleine. Eventueel kun je hiervoor de geschenkjes uitgepakt laten.

 

4. Wat zit er onder de beker?

Benodigdheden

 • 10 – 20 Gekleurde plastic bekers (eventueel wegwerpbekers die je een leuk kleurtje geeft)
 • Papier
 • Schaar
 • Pen
 • Cadeautjes

 

Zo werkt het spel

 1. Maak van het papier briefjes waarop je opdrachten, helaas geen prijs en cadeautje pakken schrijft. Denk bij opdrachten aan: zing een Sinterklaas- of Kerstliedje, maak de ander aan het lachen, ga naar buiten en geef iemand een compliment (of bel aan bij de buren), doe 25 push-ups…
 2. Iedereen pakt om de beurt een beker en moet de opdracht doen die op het briefje staat. Staat er helaas geen prijs? Dan is het de beurt aan de volgende. Staat er op het briefje dat er een cadeau uitgepakt mag worden? Lucky you, zoek een cadeau uit en pak het uit.

 

 

5. Cadeau houden of doorgeven?

Benodigdheden

 • Dobbelsteen
 • Stoelen om op te zitten

 

Zo werkt het spel

 1. Ga met z’n allen in een kring zitten en laat iedereen een cadeau van de stapel pakken.
 2. Het is de bedoeling dat er om de beurt gedobbeld wordt en gedaan wordt wat af is gesproken.
 3. Spreek vooraf af wat welk cijfer betekent: bijvoorbeeld 6 mag je je cadeau uitpakken, 5 cadeau ruilen met je buurman, 4 presentjes in het midden van de kring leggen, 3 pak een cadeau uit het midden (als er iets ligt omdat iemand een 4 heeft gegooid). Gooit iemand 2? Dan staat iedereen op, legt het geschenk op de stoel en schuift 2 plaatsen op. En als iemand een 1 gooit, dan mag het cadeau uitgepakt worden en gehouden worden.

 

6. Stoelendans

Doe de stoelendans en laat de winnaar een Sinterklaas- of Kerstcadeautje uitzoeken. De stoelendans doen is niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassenen beleven veel plezier bij het doen van de stoelendans. Het enige wat je nodig hebt is 1 stoel minder dan het aantal deelnemers en een muziekje.

 

7. Touwtje trekken

Ben jij helemaal gek van de kermis waar je touwtjes kunt trekken en daar dan hopelijk een leuke prijs aan vastzit? Dan kun je dit touwtje trekken ook doen voor Sinterklaas of Kerst.

Benodigheden

 • Grote koffer of doos
 • Touw
 • Kleine cadeautjes

 

En zo gaat het in zijn werk

 1. Maak de cadeautjes vast aan touwtjes. Laat ook enkele touwtjes zonder cadeautje of hang er een briefje op met: helaas pindakaas of helaas verloren of volgende keer beter
 2. Doe de touwtjes met daaraan de cadeautjes en briefjes in de koffer of doos, maak deze zo dicht dat je niet kunt zien welk touwtje een presentje heeft of niet. Laat de uiteinden van de touwtjes uit de koffer of doos hangen.
 3. Om de beurt mag iemand een touwtje trekken. Er mag niet aan het touwtje getrokken worden, tenzij je jouw keuze gemaakt hebt.

 

 

8. Speurtocht

Waarom ook alle cadeautjes op een hoop gooien en deze niet verstoppen? Voor dit spel is het de bedoeling om via een speurtocht bij de cadeautjes uit te komen. Verstop onderweg allerlei briefjes met daarop opdrachten om het nog leuker (en langer) te maken.

 

9. Candy cane (zuurstok) spelletje

Benodigdheden

 • Stoelen
 • Zuurstok (candy cane) groot

 

Zo speel je het spel

 • Ga met z’n allen in een kring zitten en leg de cadeautje binnen handbereik op een stapel.
 • Leg een (grote) zuurstok in het midden en draai deze (spinnen).
 • Als de zuurstok uitgedraaid is, mag de persoon naar wie de candy cane wijst een cadeau van de stapel pakken en uitpakken. Die persoon verlaat de kring (voor even).
 • Je mag ook in plaats van een cadeautje van de stapel te pakken een cadeau van iemand anders afpakken, ook van iemand die de kring al verlaten heeft en het cadeau uit heeft gepakt. Pak je van iemand een cadeau af? Dan mag die persoon weer plaats nemen op de stoel om weer mee te doen.

 

 

10. Maak het liedje af

Of het nu voor Sinterklaas of Kerst is, dit is een hilarisch spel. Pak er een leuke song bij (passend bij de feestdag), zet deze aan en zet op een gegeven moment weer op stop. Om de beurten moet iemand het liedje dan foutloos 1 – 2 regels verder zingen. Weet diegene het niet meer, maakt hij een fout of zingt eh…? Dan gaat de beurt over en is de volgende aan de beurt. Is het wel gelukt? Dan mag diegene een cadeau uitzoeken en uitpakken.

 

11. Speel een spel

Kies voor spelletjes die je snel speelt (max 10 – 15 minuten). Degene die het spel wint mag een cadeau uitzoeken. Voorbeelden van korte en snelle spelletjes: memory, code names, dobble, snack match, halli galli en meer.

 

12. Schieten met de Nerfgun voor een cadeautje

Heb je een nerfgun in huis? Dan is dit het spel voor jou.

Benodigdheden

 • Nerfgun met pijlen
 • Plastic bekers
 • Pen met papier
 • Cadeautjes

 

Zo werkt de opdracht

 1. Schrijf op elke beker punten.
 2. Zet de bekers naast elkaar op een rijtje op de rand van de tafel.
 3. Spreek vooraf af hoeveel pijlen iedereen krijgt om af te schieten.
 4. Schiet om de beurt de bekers van tafel.
 5. Tel het aantal punten bij elkaar op.
 6. Degene met de meeste punten mag een cadeautje uitzoeken en uitpakken

 

13. Darten om een Sinterklaas- of Kerstcadeau

Dit kun je buiten doen met een echte dartset of binnenshuis met een dart met klittenband. Gooit iemand de pijl in de roos? Dan mag diegene een cadeautje pakken.

 

 

14. Geblinddoekt op zoek naar het cadeau

Benodigdheden

 • Pan
 • Houten lepel
 • Blinddoek

 

Zo werkt het spel

 1. Om de beurt wordt iemand geblinddoekt en vervolgens een beetjes rondgedraaid (zonder duizelig te worden, dit is puur bedoelt om de coördinatie een beetje kwijt te raken en het spel wat leuker te maken)
 2. Ondertussen verstopt iemand de pan met daaronder een cadeau. Let wel: degene die geblinddoekt is moet straks over de grond kruipen, dus zorg dat het cadeau niet verstopt is achter een deur of op een hoge tafel staat.
 3. Degene met het blinddoek op gaat op zijn knieën de kamer rond, terwijl hij met de houten (pol)lepel op de grond klopt. Als de pan geraakt wordt, dan hoor je dat en mag de blinddoek af en het presentje uitgepakt.

 

 

15. Veilen van de cadeautjes

Dat kun je doen met echt (munt)geld, maar leuker is het als je hiervoor bijvoorbeeld Monopolygeld gebruikt. Heb je dat niet? Dan kun je ook speelgeld printen en uitknippen.

Iemand ‘veilt’ alle cadeautjes. Het probleem is alleen: alles is ingepakt, je ziet dus niet waarop je biedt. Daarnaast betekent op = op. Dus als je geld op is, dan kun je geen nieuw presentje meer kopen. Zaak is dus om zo slim mogelijk te bieden en genoeg cadeautjes te verzamelen. Wie gaat deze avond met de meeste geschenken naar huis?

 

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke spelletjes en opdrachten voor Sinterklaas en Kerst te bedenken. Toffe  spelopdrachten om het uitpakken van cadeautjes nog leuker te maken voor jong en oud.

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in