boek je vakantie bij de ANWB

Kerst is voor velen een tijd van veel stress, ondanks dat de feestdagen ook ontzettend leuk kunnen zijn. Maar koken, cadeautjes kopen, van hot naar her rennen omdat er tal van events zijn, het kan allemaal niet op. Voorkom Kerst stress met deze tips voor fijne cadeautjes, het Kerstdiner en nog veel meer.

 

Inhoud

Kerst genieten van de feestdagen

Alhoewel de Kerstdagen juist in het teken zouden moeten staan van genieten en samen zijn met je familie en gezin laten onderzoeken zien dat ondanks alle vreugde zeker 20% van de mensen strest. Niet zo gek als je ziet wat er allemaal verwacht wordt en georganiseerd moet worden rond de feestdagen. Tel hierbij de acties in allerlei winkels bij op, waarmee ze winkelend publiek willen trekken op Tweede Kerstdag en je snapt dat van genieten tijdens Kerst niet veel overblijft.

 

Voorkom Kerst stress met deze tips

Zie jij momenteel door de (kerst)bomen het bos niet meer? Is Kerst eerder een stressvolle tijd dan dat je kunt genieten? Dan zijn onderstaande tips voor stressvrije kerstdagen iets voor jou.

 

1. Geef zelfgemaakte cadeautjes

Duurzaam en bovendien ideaal om lange, dure en stressvolle shop sessies te voorkomen: Kerst kan ook prima zonder alle consumptiegekte. Je kunt de mensen die je écht iets wilt geven – en wees even eerlijk naar jezelf: zijn dat er wel zo veel als je denkt- blij maken met zelfgemaakte kleine cadeautjes. Een zelfgemaakt cadeau is persoonlijk en tegelijkertijd een statement tegen overmatige consumptie. Ideaal dus om duurzaam Kerst te vieren.

Toegegeven, zelfgemaakte cadeaus kosten natuurlijk wel wat tijd en creatieve energie. Om de stress te beperken kun je de kerstcadeautjes gewoon in meervoud maken en hetzelfde aan meerdere mensen geven. Dat kun je bijvoorbeeld heel goed doen met cadeautjes uit je eigen keuken. Denk daarbij aan homemade kerstjam, spreads of koekjes, maar ook met zelfgemaakte sieraden of verzorgingsproducten zoals scrubs of lippenbalsem.

Leestip: DIY lippenbalsem met smaak maken

 

2. Geef tijd met Kerst

Iets dat nog minder stress oplevert dan zelfgemaakte cadeaus – en vaak nóg persoonlijker – is het geven van ervaringen. Want tijd is voor de meesten van ons het kostbaarste dat we hebben. Nodig uit voor een zelf gekookte maaltijd, organiseer een uitje of een andere gezamenlijke activiteit. Leuke activiteiten zijn onder anderen een wandeling, een avond in de sauna of een zelfgekozen concert. Niets daarvan kan stof vangen in een kast en je zorgt voor een geweldige ervaring in het nieuwe jaar.

 

3. Minder stress: doorbreek de cadeau cirkel

We laten ons vaak onder druk zetten door het idee dat anderen cadeaus verwachten. Maar het kan heel ongemakkelijk zijn als iemand jou iets geeft, terwijl je dat helemaal niet verwacht.

Om te voorkomen dat je onnodige rommel krijgt met kerst (en daar ook nog dankbaar voor moet zijn): leg aan je vrienden en familie expliciet uit dat je geen cadeaus wilt en waarom. Of vertel heel specifiek wat je juist wel wil hebben. Je kunt ook een verlanglijstje maken dat je ook meteen voor je verjaardag kunt gebruiken. Dat betekent ook minder stress voor degenen die cadeaus geven.

Voorkom Kerst stress met deze tips cadeautjes

 

4. Geef met Kerst alleen wat echt nodig is

Het vorige advies geldt ook andersom: vraag aan de mensen aan wie je echt iets wilt geven met kerst of ze iets nodig hebben of willen hebben. Zo voorkom je cadeaus die na de feestdagen in een hoek van de kamer belanden of erger: bij de kringloopwinkel.

Alternatief: geef dingen weg die zeker opgemaakt worden in plaats van zich op te stapelen. Dit kan zelfgemaakt voedsel of cosmetica zijn, maar ook kaartjes voor evenementen (zie hierboven).

Tip: vaak een goed cadeau-idee voor mensen die niet iets specifieks willen: een mooie en vooral duurzame drinkfles voor onderweg. Dat is meteen ook een stimulans om geen plastic flessen meer te gebruiken.

Misschien een radicaal idee: probeer dit jaar in de familie of vriendengroep eens kerst te vieren zonder cadeaus. Dat neemt niet alleen veel stress weg in de aanloop naar Kerst, maar de meeste volwassenen kopen toch al door het jaar heen de dingen die ze willen hebben.

 

5. Kerst zonder stress: beperk de hoeveelheid cadeaus voor kinderen

Alle goede bedoelingen om niet te veel (onnodige) cadeaus te geven (of te willen krijgen), stranden vaak als het om kinderen gaat. En dan ligt er toch weer een enorme berg cadeaus onder de boom, waarvan slechts één cadeau langer dan vijf minuten interessant blijft.

Waarom niet van tevoren precies dat ene cadeau goed overdenken en uitzoeken en de rest achterwege laten? Geef liever een groot cadeau met z’n alleen dan ieder apart wat kleine frutseldingen die je kind eigenlijk helemaal niet nodig heeft of wil hebben.

Om gulle grootouders af te remmen: doe het beste een duidelijk voorstel voor een goed cadeau. Duurzaam houten speelgoed of mooie kinderboeken zijn beter dan goedkope plastic spullen.

Leestip: Cadeau overload zorgt voor stress bij kinderen

 

 

6. Het hoeft geen (uitgebreid) kerstdiner te zijn

Ook of juist met kerst kun je tradities kritisch bekijken: waarom eten we eigenlijk op kerstavond kalkoen, rollade, varkenshaas of beenham? En kan het niet iets anders zijn? Kies voor gemak en laat iedereen zelf zijn eten maken met gourmetten. Of laat je kinderen eens iets kiezen (grote kans dat het iets met een p wordt: patat, pannenkoek of pizza).

Leestip: 5 Fouten die jij ook maakt tijdens het gourmetten

Wat je ook kunt doen om de stress voor jezelf te beperken is samen bedenken wat je wil koken en vervolgens samen de keuken om het te maken. Dat is veel leuker dan alleen te moeten zwoegen om een perfect kerstdiner op tafel te kunnen zetten

Voorkom Kerst stress met deze tips koken

 

7. Thuis zijn in plaats van buitenshuis

Samen een Kerstmarkt bezoeken of een ander Kerstevent is natuurlijk ontzettend leuk, maar brengt ook weer stress met zich mee. In plaats van buitenshuis ergens af te spreken kun je beter thuis afspreken. Laat iedereen wat lekkers meenemen en geniet thuis met z’n allen van het samen zijn.

 

8. Geen stress in de keuken: samen koken en bakken

Zeg vaarwel tegen de ambitie om in je eentje het perfecte feestmaal of de perfecte koekjes voor het hele gezin te moeten maken. Je hoeft niet eenzaam in de keuken te staan en blaren op te lopen terwijl voor de 35e keer “Last Christmas” uit de radio schalt.

Kook of bak dit jaar gewoon samen met je vrienden, familie of gasten. Zo hoeft niemand alleen verantwoordelijk te zijn voor het menu (en of het wel of niet lekker smaakt). Samen koken is echt ontzettend leuk en bovendien heeft daarna iedereen het gevoel het eten echt verdiend te hebben.

Een minder stressvol idee: iedereen brengt een gang van het menu mee. Zo ben je misschien alleen verantwoordelijk voor het voorgerecht, bereiden je ouders het hoofdgerecht voor en zorgen je broers en zussen voor het dessert.

 

9. Minimalistische kerstversiering: minder is meer

Decoratie kan mooi en sfeervol zijn, maar is absoluut geen noodzaak. En zelfs als je graag in kerstsfeer decoreert: vermijd de aankoop van goedkope prullaria. Deze zijn niet alleen niet duurzaam, maar gaan vaak niet langer dan een jaar mee.

Mooier, duurzamer en minimalistisch zijn daarom zelfgemaakte kerstversieringen van natuurlijke en gerecyclede materiaal. En zelfs voor de klassieke kerstboom zijn er goede alternatieven.

 

10. Geef je tijd voor anderen: doe vrijwilligerswerk met Kerst

Kerstavond wordt traditioneel gevierd met een goede maaltijd met familie of vrienden. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om de feestdagen zo te vieren. Als je de traditionele kerstviering wilt vermijden en/of je tijd zinvol wilt besteden, kun je bijvoorbeeld als vrijwilliger aan de slag tijdens Kerst.

Help bij vieringen of maaltijdvoorziening voor daklozen of vluchtelingen, in bejaardentehuizen, dierenasielen of andere sociale instellingen. Informeer je vooraf over de mogelijkheden in jouw omgeving, bijvoorbeeld bij hulporganisaties of de website van je gemeente.

 

10. Hulp aanbieden en accepteren

Om ook anderen van stress te verlossen: bied je hulp aan! Help met bakken, koken, opruimen, de boom versieren of waar je ook maar kunt helpen. Aanvaard ook gerust hulp als je gastheer/-vrouw bent, in plaats van stress te krijgen. Zo kan iedereen nog meer van het samenzijn genieten.

 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: met kerst even op de rem trappen en onthaasten. De kerstperiode is de perfecte tijd voor rust en ontspanning – jezelf stressen tijdens de feestdagen heeft geen zin. Daarbij worden inspanningen helaas vaak genoeg niet voldoende gewaardeerd.

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

  1. Toch blijft het best stressvol, vind ik, om alles voor elkaar te krijgen als het bij jou thuis wordt gevierd, vergeet het huis schoonmaken vooraf ook niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in