Ben je van plan om te bloggen? Ik help je graag met deze 10 tips voor mensen die willen bloggen. Door deze tips te lezen weet je precies waar je aan begint met bloggen. Een goed begin is immers het halve werk en bloggen betekend werken zeer zeker.
Inhoud
1. Dit heb je nodig om te kunnen bloggen
Wellicht handig om eerst eens te kijken wat je als blogger in spe eigenlijk allemaal nodig hebt. Zonder een laptop/pc, tablet of MacBook, een goede camera of smartphone waarmee je hoogwaardige foto’s kunt nemen ben je nergens als het op bloggen aankomt. Daarnaast moet je toch wel wat discipline hebben, kunnen schrijven, de taal waarin je wilt schrijven goed kunnen beheersen en genoeg inspiratie hebben.
2. Waarom wil je bloggen?
Voordat je begint met bloggen is het goed om jezelf de vraag te stellen waarom je eigenlijk wilt bloggen. Omdat het lijkt alsof iedereen ineens blogt, omdat je van schrijven houdt of omdat je het leuk vindt om te genieten van allerlei voordelen die bloggers hebben?
Veel mensen denken ook dat bloggen veel geld oplevert. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar de realiteit is dat de gemiddelde blogger er alleen een leuk zakcentje aan over houdt. Bloggen als beroep is echt niet voor iedereen weggelegd.
Ja, je krijgt natuurlijk wel producten, maar het is niet zo dat je vandaag begint met bloggen en morgen al producten van bedrijven toegestuurd krijgt. Pas als je weet waarom je wilt bloggen kun je verder gaan met de volgende tips.
Mocht je wel geld willen verdienen? Dan is het handig om je aan te melden bij verschillende marketingbureaus. Een influencermarketingbureau heeft direct contact met klanten en kan jou als blogger makkelijker aan betaalde opdrachten helpen.
3. Waarover wil je bloggen?
Dit is een heel belangrijk punt, juist omdat er al tientallen of eigenlijk honderden blogs bestaan. Om tussen de massa op te kunnen vallen heb je dus een goed thema nodig. En dat kan werkelijk van alles zijn, als je maar opvalt met je niche. Bijzonder populair zijn mamablogs en beautyblogs. Wil je iets in die richting doen, denk dan goed na hoe je dat precies aan wilt pakken.
4. Hoeveel tijd wil je erin steken?
Niet onbelangrijk en een punt die vaak over het hoofd gezien wordt door beginnende bloggers: bloggen kost tijd. En dan bedoel ik ook echt heel veel tijd. Ook al zou je bloggen voor je hobby doen, het schrijven van een blog, het maken en bewerken van foto’s en het bekend maken van je blog kosten nu eenmaal veel tijd. Zelfs als je boordevol inspiratie zit, snel kunt typen en je een ster bent in het maken en bewerken van foto’s, dan nog kan het al snel gebeuren dat je een uur of 2 verder bent voordat je blog werkelijk online staat.
5. Een goed begin is het halve werk
Natuurlijk kun je als hobby blogger gewoon een gratis website aanmaken. Dan heb je geen kosten en kun je kijken of het je eigenlijk wel bevalt. Wil je echter serieus gaan bloggen, dan raad ik je aan om direct een betaalde website te kiezen. Voor een website/blog moet je natuurlijk ook een passende naam, bijbehorend logo en eventueel een slogan hebben. Heb je dit alles? Dan zet je jezelf alvast goed op de kaart.
6. Kennis maakt macht
Dit heeft niet alleen betrekking op de inhoud van je blog, maar ook op het om kunnen gaan met verschillende bewerkingsprogramma’s. Verdiep je in WordPress en fotobewerkingsprogramma’s voordat je aan de slag gaat. Al doende leert men kun je uitproberen, maar kennis vooraf scheelt heel veel werk en ergernissen. Blog je voor een specifieke doelgroep of in een bepaalde niche, zorg dan dat je kennis altijd up to date is. Overweeg je een serieuze blogger te worden en wil je gevonden worden door Google, zorg dan dat je voldoende kennis hebt van SEO.
7. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje
Soms is het goed om even van het idee om te willen bloggen afstand te nemen. Pak een pen en papier, trek een verticale lijn in het midden van het papier en schrijf aan de ene kant allemaal voordelen van het bloggen en aan de andere kant nadelen. Dat schept alvast wat inzicht of je er meer voordelen of nadelen van hebt.
8. Schrijf een aantal proefblogs
Als je echt nieuw bent op het gebied van schrijven dan is het raadzaam om een aantal blogs te schrijven die je deelt op je tijdlijn of laat lezen door bepaalde mensen. Op die manier kun je zien of mensen jouw schrijfsels kunnen waarderen. Er zijn ook verschillende websites waar je je blogs kwijt kunt zonder direct een eigen domeinnaam te moeten hebben. Dat is ook een manier om mensen buiten je eigen vrienden- en kennissenkring kennis te laten maken met jouw schrijfstijl en te zien of bloggen jou echt ligt.
9. Blijf jezelf en aap andere bloggers niet na
Een grote ergernis voor veel mensen, zeker op creatief gebied: je hebt een goed idee en iemand doet je direct na. Als je dit als (beginnende) blogger doet dan gaat je dat geen vrienden opleveren. Daarnaast straft Google je af door je content heel laag te ranken. Mocht je dus willen bloggen: blijf jezelf en aap niemand na. Natuurlijk kun je andere blogs gebruiken als inspiratiebron, maar bijna 1 op 1 overnemen is echt not done.
10. Je bent geen concurrent van andere bloggers
Als je erover uit bent dat je wilt gaan bloggen, kijk dan ook eens op andere blogs rond. Zie andere bloggers niet als concurrent, maar als een inspiratiebron of hulpmiddel om bij te leren. Een goede band opbouwen met een aantal bloggers die al een tijdje bloggen is ook een aanrader. Zij kunnen je dan verder helpen mocht je ergens vastlopen.
Zo ben ik begonnen met bloggen
Misschien vraag je je af of ik alle bovenstaande punten ook in overweging heb genomen voordat ik begonnen ben met bloggen. Helaas moet ik daarop nee antwoorden en wel om de volgende reden: ik ben begonnen met schrijven op een algemene website waar je je schrijfsels kwijt kon. Dat ik schrijven leuk vond wist ik als kind al, want zelfs normale brieven aan penvrienden (ja, in mijn tijd hadden we nog geen whats app, chat of email), waren standaard minimaal 10 – 15 pagina’s lang. Ook opdrachten voor school waarbij schrijfwerk aan te pas kwam lag helemaal in mijn straatje. Ik deed uitgebreid onderzoek en was altijd de beste wat betreft opstellen, verslagen enz. Schrijven, dat was altijd al mijn passie.
Eind 2011 liep ik toevallig tegen een website aan waar je kon schrijven en er geld mee kon verdienen. Dat leek me wel leuk en zonder er verder bij na te denken heb ik een account aangemaakt. Ik werd verwelkomd in een community van hobbyschrijvers en ik voelde me direct als een vis in het water. Al heel snel was ik dagelijks aan het schrijven, kreeg ik veel reacties en werden mijn artikelen opgepikt door Google. Dit leidde er ook toe dat ik ineens geld verdiende met mijn schrijfsels.
Jarenlang heb ik met veel plezier voor de betreffende website geschreven, totdat de inkomsten naar de eigenaar gingen en de bezoekersaantallen achteruit holden, omdat de website eigenaar iedereen naar een andere website wilde verhuizen. Intussen had ik me al ingeschreven bij twee websites waar je voor teksten betaald kreeg en schreef ik veel minder blogs.
Het schrijven als ontspanning bleef kriebelen en dus kreeg ik in 2013 mijn eigen blog onder de naam zelfmakentips. De uitlaatklep om de creatieve knutsels en baksels van dochterlief en mij met de wereld te delen. De website was best een succes, maar ik had me verkeken op de tijd die je daarin moet steken. Je bent bezig met knutselen, moet elke stap noteren, er foto’s van maken enz. Bovendien wilde ik nog veel meer dingen met de wereld delen dan alleen DIY en recepten. Een kleine uitbreiding van de website was niet genoeg. En in 2016 registreerde ik deze website/blog. Het eerste jaar heb ik niet heel veel gedaan aan de blog door onze remigratie, maar de laatste paar maanden probeer ik het allemaal goed bij te houden.
Toch kost het ook allemaal veel tijd, inzet en uithoudingsvermogen. Niet altijd makkelijk als er familieleden zijn die je aandacht nodig hebben, je weer moet wennen aan het leven in Nederland enz. Toch zou ik niet meer anders willen en was het voor mij de beste beslissing in lange tijd. Schrijven is immers mijn passie.
Waarschijnlijk ben je nu ook benieuwd of ik met mijn website veel geld verdien. Helaas, ik haal er wel de onkosten uit, krijg zo nu en dan producten om te reviewen, maar rijk worden doe ik er niet van. Wellicht dat hier in de toekomst verandering in komt, maar voorlopig geniet ik van het delen van mijn kennis en tips.
Toch zou ik het niet aanraden om net als ik te werk te gaan. Neem echt eerst mijn 10 tips voor mensen die willen bloggen door en zorg dat je zeker van je zaak bent voordat je je in de wereld van het bloggen stort. Wil je meer weten over bloggen? Kijk dan op she-can-blog.com
*Uitgelichte afbeelding Shutterstock
Ben zelf een half jaar bezig en sta ervan versteld hoeveel tjd het kost. Maar het is wel leuk en ik leer nog elke dag bij 🙂
Klopt, bloggen kost hoe dan ook heel veel tijd en dat wordt door heel veel mensen onderschat helaas