boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu onder een blog is of op een social media post: we worden de hele dag door geconfronteerd met hoe anderen hierop reageren. Deze reacties verschillen nogal eens. Van positief tot meelevend, maar ook kritisch of zelfs negatief. Hier vind je enkele tips over ‘Hoe reageer je op een blog of social media post?’

 

Inhoud

Hoe reageer je op een blog of social media post?

In navolging van mijn eerdere blog over: ‘Hoe lees je een artikel‘ een stukje over hoe je onder een artikel of op een social media post reageert. Feitelijk is de manier van lezen bepalend voor de reactie onder een artikel. Dit artikel is niet bedoeld om met de  vinger naar iemand te wijzen, maar dient slechts om na te denken over de reactie die onder een artikel geplaatst wordt. Af en toe kritisch naar je eigen reacties kijken kan geen kwaad.

 

Gelezen, geen reactie

Niet iedereen heeft de behoefte om onder een artikel een reactie te schrijven. Dat kan omdat het artikel duidelijk genoeg is, er geen reden is om te reageren of omdat de lezer niet precies weet welke reactie te plaatsen. De schrijver ziet dan wel dat het artikel gelezen is, maar wordt door de lezer in het ongewisse gelaten wat hij of zij ervan vindt. Dat is eigenlijk best jammer en kan de schrijver van de blog onzeker maken. Bevalt de blog niet? Is de lezer het er mee eens? Is het onderwerp niet interessant genoeg?

 

Meelevende reactie

Artikelen waarin de lezer zich herkent zullen door hem of haar onderstreept worden. Ook in het geval van ziekte, overlijden of een ander persoonlijk artikel zullen de reacties vooral meelevend zijn. Dat kan in tijd waarin sociale contacten vooral via het internet onderhouden worden troostend werken. Dit valt onder positieve reacties en kan zowel voor de lezer als de schrijver helend werken.

 

Negatieve reactie

Als de lezer het niet eens is met het geschrevene dan kan hij of zij ervoor kiezen een negatieve reactie achter te laten. Het is dan aan de schrijver wat hij/zij hiermee doet. Is het provocerend bedoelt, kwetsend, een persoonlijke aanval op de schrijver of gaat het om een zeer denigrerende reactie, waarbij grof taalgebruik niet geschuwd wordt.

Soms wordt een negatieve reactie ook niet doelbewust gegeven. Door de schrijver van het blog kan dit echter wel zo opgevat worden. Dit leidt dan weer nodeloze discussies. Deze kunnen ontaarden in het over en weer moddergooien. Dit komt de de reputatie van de schrijver, maar ook degene die reageert niet ten goede.

 

negatieve reactie duim omlaag

 

Positieve reactie

Onder een positieve reactie kan veel vallen. Je geeft iemand een compliment over het geschreven of je geeft aan dat je iets geleerd hebt. Natuurlijk kun je ook een bijdrage leveren door een aanvulling te geven. Alhoewel laatstgenoemde door sommigen juist weer als negatief ervaren kan worden, vind ik het persoonlijk juist positief. Niemand is alwetend en als de aanvulling op een correcte en vriendelijke wijze gebeurd, dan is er niets mis mee.

Een positieve reactie kun je onderstrepen met een duim omhoog. Op social media posts heb je tegenwoordig ook de keuze uit nog veel meer emoji’s, waarmee je jouw reactie kunt onderstrepen.

 

Neutrale reactie

Weet je niet goed hoe te reageren, dan kun je altijd nog een reactie achterlaten in de trend van: ‘Goed geschreven’, ‘Veel werk aan gehad’, ‘Ga zo door’ enz. Niet per se een goede manier, maar geeft de schrijver wel het idee dat hij/zij goed bezig is. Helaas hoeft het daarbij niet altijd zo te zijn dat ook daadwerkelijk goed gelezen is. Iemand die scannend leest of gewoon iets wil melden kan ook een neutrale reactie op een blog of social media post geven.

 

Dankbare reactie

Soms kan een lezer ook een dankbare reactie achterlaten. Dit geldt vooral als de blog een vraag oplost waarmee de lezer rondloopt. Dit kan over een medisch vraagstuk zijn, maar evengoed een artikel over hoe je het beste een eenvoudige cake kunt bakken. De lezer kan dit artikel aanraden door de duim omhoog te drukken, maar ook in de reactie de schrijver te bedanken voor het artikel.

Een derde optie is de blog met vrienden, familie en anderen te delen via social media accounts. Deze laatste optie is een grote opsteker voor de schrijver, omdat hij/zij dan zeker weet dat de blog mensen aan heeft gesproken.

 

Reactie om discussie op gang te brengen

Kritische lezers kunnen in hun reactie ervoor zorgen dat er een stevigediscussie gevoerd zal worden over het onderwerp dat in het artikel aangehaald wordt. Hier is niets mis mee, zolang zowel de lezer als schrijver respect voor elkaar op kunnen brengen. Laat de ander daarbij in zijn of haar waarde. Dit is helaas niet altijd mogelijk. De meest volwassene van de twee partijen zal zich echter terugtrekken en de eer aan zichzelf houden. Zelfs als hij of zij ervan overtuigd is dat het eigen standpunt het juiste is.

Anderzijds kan een discussie ook nieuwe inzichten en kennis verschaffen, waarvoor zowel de lezer als schrijver dankbaar mogen zijn. Immers, niemand is alwetend en we kunnen allemaal van elkaar leren. Wie denkt alles te weten en de ander niet nodig te hebben, zal op een dag bedrogen uitkomen.

 

reactie discussie

Hoe reageer je op een blog of social media post? Hangt dit af van hoe je een artikel leest, jouw humeur of met iets heel anders? Ik ben benieuwd hoe jij op mijn blogs/artikelen reageert 😉

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelHoe lees je een blog
Volgend artikelEmigreren met kinderen
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in