boek je vakantie bij de ANWB

DIY zoutdeeg en klei maken samen met je kinderen. Met onderstaande handleiding kun je verschillende soorten klei voor kinderen maken. De klei is veilig en het zoutdeeg is zelfs geschikt om in de oven te bakken. Ideaal om nog lang te genieten van het kunstwerk van je kleine kroost. DIY zoutdeeg en klei maken om er mee te spelen en te knutselen

 

Inhoud

Klei om eindeloos mee te spelen

Klei leent zich uitstekend om mee te knutselen, vooral als deze gebakken wordt, waardoor de figuren hard worden. Bovendien is klei vooral voor (kleine) kinderen perfect geschikt om hun fijne motoriek te oefenen en de fantasie te prikkelen. Daarom behoort kleien vaak tot de meest favoriete bezigheden van kinderen. Maar natuurlijk kunnen ook volwassenen zich uitleven met kleien.

Daarbij zijn de mogelijkheden met zoutdeeg eindeloos. De gebakken kleiwerkjes kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om er andere kunstwerken mee te maken. Kleien en werken met zoutdeeg is en blijft leuk, maar de synthetische klei die in de winkel verkrijgbaar is, is niet altijd gezond. Vandaar deze tips om zelf klei en zoutdeeg te maken in allerlei kleuren. Omdat er verschillende manieren zijn om klei te maken, worden hier een aantal ‘recepten’ gegeven.

 

DIY zoutdeeg maken: gekleurde klei om af te bakken

Deze klei wordt gemaakt op basis van zoutdeeg en zal, indien deze onverpakt blijft liggen, drogen en hard worden. Wil je het een beetje sneller en vooral duurzaam laten verharden, dan kun je het deeg in de oven zetten. Zet de oven op 150°C en laat de gemaakte kleiwerken ongeveer 45 minuten drogen in de oven. Gaat het om grotere knutselwerkjes dan kan de droogtijd wat langer zijn. Na het afkoelen kunnen de kunstwerken naar hartelust geverfd en gedecoreerd worden.

 

Benodigdheden

Zout

Bloem

Water

Olie

Optioneel: 2 – 3 eetlepels behanglijmpoeder

Levensmiddelkleurstof

Kom

 

 

Zelf zoutdeeg of klei maken om te bakken

  • Voor het deeg hou je een 1 zout en 2 delen bloem aan
  • Voeg hier net zo veel water aan toe tot er een kneedbaar deeg ontstaat. Tip: begin met weinig water, zodat je niet een te natte brij krijgt. Houd er bovendien rekening mee dat er ook nog kleurstof en olie toegevoegd moet worden
  • Om het deeg wat soepeler te maken worden een paar druppels olie toegevoegd (gewone spijsolie)
  • Wil je je kunstwerken lang bewaren? Voeg dan 2 – 3 eetlepels behanglijmpoeder toe aan het mengsel
  • Als laatste kan het deeg in de gewenste kleur geverfd worden met wat kleurstof. Wil je meer kleuren, verdeel dan het deeg over verschillende kommen en geef de klei de gewenste kleuren

Voor het kleuren kun je verf gebruiken, maar ook voedingskleurstof of zelfs natuurlijke kleurstoffen zoals bijvoorbeeld spinazie- en bietenpoeder.

Voor de afwerking kun je gewone blanke lak over de kunstwerkjes doen. Daarmee maak je het zoutdeegwerkje extra lang houdbaar. Leuk als je bijvoorbeeld een handafdruk in zoutdeeg wilt maken.

 

DIY zoutdeeg en klei maken 1

 

 

DIY klei zelf maken

Deze klei kan gebruikt worden om mee te spelen en voelt door het gebruik van zand iets ruwer aan. Let wel op met kleine kinderen dat ze de klei niet in de mond stoppen.

 

Benodigdheden

2 Kopjes vogelzand

1 Kopje Maïzena

1 Kopje Water

Levensmiddelkleurstof (optioneel)

Kom

Pan

 

Zo wordt DIY klei gemaakt

  • Doe het zand en de maïzena in een pan en meng het goed met elkaar
  • Voeg hier het water en de kleurstof toe
  • Zet de pan op middelmatig vuur en blijf het geheel mengen tot er een homogene massa ontstaat, die kneedbaar is
  • Laat de klei afkoelen, voordat je deze gaat gebruiken
  • Bewaar de klei in een goed afgesloten (luchtdicht) bakje

 

DIY zoutdeeg en klei maken 2

 

DIY Zoutdeeg en klei maken is hartstikke leuk en niet alleen geschikt voor kinderen. Heb jij ook wel eens zoutdeeg of klei zelf gemaakt? 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in