boek je vakantie bij de ANWB

Er zijn van die dingen die onmisbaar zijn in elk huishouden. Epsom zout is er één van. Vandaag geef ik je 21 redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben.

 

Inhoud

Wat is epsom zout?

Voordat ik je laat zien waarom je epsom zout absoluut in huis moet hebben, eerst maar eens uitleggen wat epsom zout nu eigenlijk is. Epsom zout ook wel bekend als Engels zout of bitterzout is eigenlijk magnesiumsulfaat. Het zout kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden en kent allerlei gezondheidsvoordelen. In onder andere Engeland was Epsom zout jarenlang een standaard huismiddel dat iedereen in de kast had.

Dat epsom zout zo goed werkt heeft te maken met het element magnesium. De werking komt door het feit dat magnesium zich liever bindt aan een carbonaat. Dit maakt het mogelijk dat schadelijke afvalstoffen in het lichaam makkelijker opgenomen en afgevoerd kunnen worden. Afvalstoffen die zich op de huid bevinden kunnen door Engels zout zelfs nog sneller afgevoerd worden.

 

Belangrijk: zoals met alle natuurlijke middelen moet je ook hier de inname beperken en zeker als je medicatie gebruikt altijd overleggen met je arts! Dat geldt niet alleen voor epsom zout, maar ook voor het gebruik van bijvoorbeeld gember.

 

21 Redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben

Hieronder vind je 21 redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben als een huismiddeltje tegen tal van klachten en problemen.

1. Relaxt in bad

Heb je een bad? Neem dan zo nu eens een ontspannen met epsom zout. Het magnesiumgehalte zorgt ervoor dat je optimaal ontspant. Voeg een kopje toe aan het badwater, eventueel aangevuld met 2 druppels lavendel etherische olie. Blijf niet langer dan 20 minuten in bad zitten. Voor kinderen kun je een eetlepel epsom zout toevoegen aan het badwater.

 

21 Redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben 3

2. Makkelijk verwijderen van een splinter

Een splinter kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook nog eens lastig om te verwijderen. Neem een kopje en vul dit voor 1/3 met epsom zout. Voeg hier warm water aan toe, zodat het bitterzout helemaal op kan lossen. Vervolgens de vinger met splinter ongeveer 10 minuten in de oplossing laten weken. Nu kun je de splinter makkelijk en snel verwijderen.

 

3. Magnesium voetenscrub

Onze voeten zijn de meest ondergewaardeerde lichaamsdelen, terwijl ze tegelijkertijd het meest belast worden. Verwen je voeten daarom eens in de zoveel tijd met een heerlijke zelfgemaakte magnesium voetenscrub. De scrub maak je als volgt: Meng 1 kopje epsom zout met ¼ kopje kokos- of amandelolie. Voeg hier een theelepel vloeibare zeep aan toe en eventueel een paar druppels etherische olie. Bewaar de scrub in een luchtdichte verpakking en gebruik naar behoefte.

 

4. Voor een stevige huid

Niet alleen je voeten verdienen het om verwend te worden, dat geldt ook voor je gezicht. Epsom zout is heel goed voor het exfoliëren van je huid. Neem een klein beetje epsom zout, vermaal dit in een blender of met een vijzel en meng dit met een beetje gezichtsreiniger. Even inmasseren en goed afspoelen.

 

5. Verlicht lichaamspijnen

Als je om wat voor reden dan ook lichaamspijnen hebt zoals bijvoorbeeld bij een griep, dan kun je bitter zout gebruiken. Voeg hiervoor 2 ruim gevulde kopjes epsom zout toe aan het bad. Blijf 20 minuten in het warme bad zitten en je zult zien dat de pijnen verdwijnen.

 

6. Zeezout spray voor dikker haar

Het is zelfs mogelijk om een DIY zeezout spray te maken om je haar meer volume te geven. Het is ook een perfect middel voor iedereen die de CG methode gebruikt: de krullen blijven hierdoor langer in model. Voor het maken heb je de volgende producten nodig:

  • Heet water (1 kopje)
  • Epsom Zout (2 eetlepels)
  • Zeezout of Himalaya zout (1/2 theelepel)
  • Aloe vera gel (1 theelepel)
  • Natuurlijke conditioner (1/2 theelepel)

Alles met elkaar mengen en in een sprayflacon vullen, naar behoefte gebruiken.

7. Magnesium lotion

Heel veel mensen lopen zonder het te weten rond met een magnesium tekort. Als je niet tegen de jeuk kunt die magnesiumolie soms veroorzaakt dan kun je ervoor kiezen om zelf magnesium lotion te maken. Dit doe je als volgt: meng wat epsom zout met wat water en kokosolie, een beetje shea butter en bijenwas. Even flink opkloppen met een staafmixer en het geheel in een luchtdicht potje doen.

 

8. Goed voor de moestuin

Dat magnesium niet alleen goed voor jouw lichaam is blijkt uit het feit dat groenten beter groeien als je gebruik maakt van epsom zout. Dit is natuurlijk niet te verwarren met gewoon zout. Gewoon zout maak alles in je tuin juist kapot. Met 1 eetlepel epsom zout met een gieter water en gebruik dit een aantal keer per seizoen voor je groenten.

 

9. DIY zout scrub

Een heerlijke zout scrub op zijn tijd ontspant je lichaam en geeft nieuwe energie. Daarnaast verwijdert het dode huidcellen. Vervang hiervoor de zout gewoon voor epsom zout. Je kunt ook ½ kopje bitterzout mengen met ¼ kopje olijf- of amandelolie en deze onder de douche gebruiken.

 

21 Redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben 2

 

10. Tegel- en voegenreiniger

Wil je je tegels reinigen zonder gebruik te maken van chemische middelen? Dan is Engels zout de oplossing. Meng epsom zout en wasmiddel met gelijke delen en gebruik dit voor de schoonmaak. Goed afspoelen en uitkijken, want het wordt glad tijdens het gebruik.

 

11. Voetbad

Een voetbad op zijn tijd werkt ontspannend. Daarnaast is het een goed alternatief als je niet de beschikking hebt over een bad. Vul een kom met warm water en doe hier 1 kopje epsom zout bij. Hou je voeten ongeveer 20 minuten in het voetenbadje.

 

12. Meer volume in het haar

Wil je meer volume in je haar zonder veel geld kwijt te zijn aan dure maskers? Met epsom zout krijg je niet alleen meer volume, maar wordt je haar ook dikker. Meng hiervoor gelijke delen epsom zout met natuurlijke conditioner. Laat dit 20 minuten inwerken op het haar en spoel goed uit.

 

13. Verlicht jeuk (door onder andere muggenbulten)

Ben jij net als ik vaak de pineut, omdat je als een magneet werkt voor muggen? Probeer dit dan eens: meng een eetlepel epsom zout in een kopje heet water en laat het geheel oplossen. Het afgekoelde water kun je gebruiken om de jeuk van muggenbultjes of andere allergische reacties die jeuk veroorzaken te verminderen.

 

14. Zonnebrand spray

Ben je te lang in de zon gebleven en heb je zonnebrand opgelopen? Dan biedt bitterzout uitkomst. Je kunt de aangedane plekken deppen met appelazijn of je maakt een zonnebrand spray met bitterzout. Gebruik een sprayflacon en meng hierin 2 eetlepels epsom zout en 1 kopje heet water. Af laten koelen en nog 4 druppels etherische olie lavendel toevoegen. Gebruik naar behoefte.

 

21 Redenen waarom je epsom zout in huis moet hebben 1

 

15. Laxeermiddel

Epsom zout staat alom bekend vanwege het laxerende effect. Kun je dus moeilijk naar het toilet? Dan kun je het eens inwendig gebruiken. Let op: doe dit altijd in overleg met een arts, zeker als je medische aandoeningen hebt of medicatie gebruikt!

 

16. Gezonde kamerplanten

Wil je optimaal genieten van groen in huis? Ook dan is epsom zout een must voor jou. Wat voor de tuin geldt, geldt namelijk ook voor de kamerplanten: deze zijn dol op epsom zout. Meng water met een theelepeltje bitterzout en gebruik dit om de twee manden voor je kamerplanten.

 

17. Weg met slakken

Heb je ook zo een last van slakken in de tuin? Gebruik je gewoon zout, dan tast dit de grond aan en zorgt het ervoor dat je planten kapot gaan. Maak je gebruik van Engels zout, dan lossen de slakken op (letterlijk), terwijl je planten er wel bij varen. In plaats van de planten ermee te gieten kun je her en der wat epsom zout strooien rondom de planten.

 

18. Prachtige rozen

Heb je net als ik een paar rozen in de tuin? Dan moet je zeker gebruik maken van bitterzout. Rozen zijn dol op magnesium en groeien er nog beter op. Wil je dus optimaal genieten van groei en bloei van je rozen? Dan weet je wat je voortaan moet gebruiken.

 

19. Verminder hoofdpijn

Het is een feit: een tekort aan magnesium kan hoofdpijn en migraine voorkomen dan wel verminderen. Je moet dit dan wel regelmatig gebruiken, want je lichaam moet een bepaalde spiegel opbouwen. Je kunt hiervoor gebruik maken van magnesium spray, een lotion of neem zo nu en dan een bad.

 

20. Kinderen beter laten slapen

Er zijn tal van tips om je kind door te laten slapen, maar velen vergeten daarbij magnesium. Ben je toe aan een goede nachtrust en kinderen die doorslapen? Maak dan gebruik van epsom zout. Gebruik magnesium bij kinderen in beperkte mate en alleen uitwendig!

 

21. Verbeter de grond in de tuin

Magnesium kun je sowieso gebruiken als je je moestuin aan hebt gelegd. Nog beter is het echter als je al bij voorbaat de tuin en grond bewerkt met magnesium. Een beetje epsom zout in de grond werken doet wonderen voor je moestuin en verhoogt de kans op een grote oogst.

 

Waar gebruik jij epsom zout voor?

Dokteronline.com
Vorig artikelTwinnen met je zoon of dochter
Volgend artikelKerst winweek maak kans op een pakje van Opposuits
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in