boek je vakantie bij de ANWB

De feestdagen staan voor de deur en dat betekend: veel eten en drinken, veel Kerststress en weinig slaap. Met deze 4 tips voor gezonde feestdagen beperk je de schade aan je lichaam ondanks stress. De tips helpen je lichaam ook makkelijker en sneller te herstellen na de feestdagen.

 

Inhoud

Heerlijke feestdagen: met veel en lekker eten

Wie het woord december hoort zal meteen denken aan Kerst en Oud & Nieuw. En wie daaraan denkt ziet meestal ook tafels vol lekkernijen voor zich: kalkoen, aardappelen, oliebollen of een uitgebreid koud buffet. De meest exotische gerechten en dranken zullen dagen lang de menu’s van vele huizen beheersen.  Niets mis mee, lekker eten en drinken hoort er nu eenmaal bij en maakt deze dagen juist nog gezelliger.Helaas krijgen onze lichamen veel te verduren tijdens de feestdagen.

Boven het overmatig lekker eten komen nog meer zaken om de hoek kijken als je denkt aan de komende feestdagen: stress (wie komt waar en wanneer, voorbereidingen treffen), slaapgebrek (men gaat tot in de vroege uurtjes door met feesten) en (overmatig) gebruik van alcohol.

Dit alles tezamen zal het uitzicht op een paar héérlijke feestdagen ietwat overschaduwen. Immers, na de feestroes komt het besef: je voelt je niet alleen uitgeput en moe, maar met schrik kom je erachter dat je een paar kilootjes aan bent gekomen. Tijd om daar nu al iets aan te doen.

 

4 Tips voor gezonde feestdagen

Wil je gezond de feestdagen door, dan moet je jouw lichaam goed voorbereiden met de volgende tips:

 

  1. Voldoende slapen

De hoeveelheid slaap die een mens nodig heeft, is afhankelijk van een heleboel zaken: man/vrouw, werk dat je moet  verrichten, gewoontes enz. Toch kan gesteld worden dat een volwassen persoon gemiddeld 6-8 uur slaap per nacht nodig heeft. Wie uitgerust de feestdagen in gaat, heeft al een voorsprong. Met deze 5 tips val je in elk geval sneller in slaap. Een uitgerust lichaam kan immers meer stress en veranderingen aan. Tijd dus om de komende weken iets minder te plannen, vroeger naar bed te gaan en zeker in het weekend uit te slapen.

 

4 tips voor gezonde feestdagen slaap

 

  1. Afvallen, tips om voor de feestdagen af te vallen

Waarom wachten tot na de feestdagen? Als je slim bent zorg je ervoor reeds voor de feestdagen wat kilootjes weg te werken. Dit heeft als voordeel dat je dan  wél dat ene leuke jurkjeaan kunt doen, bovendien  is het dan minder erg als je weer iets aankomt. Het voordeel hiervan is dat je na de feestdagen niet hoeft te stressen: je bent dan gewoon weer op het oude gewicht.

 

4 tips voor gezonde feestdagen afvallen

 

  1. Vitamines, detox en een gezond dieet voor de Kerstdagen

Een gezond lichaam zal tijdens de feestdagen zeker nodig zijn. Begin met een detox kuur: hiermee verdwijnen alle gifstoffen uit het lichaam en voelt je je meteen een stuk fitter. Er zijn verschillende manieren om het lichaam te ontgiften: sapkuur, vasten, bezoek de sauna en drink vooral veel water. Als je je lichaam ontgift zul je al gauw tot de ontdekking komen dat je daarmee ook meteen aan je gewicht werkt.

Na het ontgiften is het belangrijk om het lichaam te voorzien van een gezond dieet. Het liefst door voldoende gebruik van verse groenten en vruchten, volkorenproducten en suikerarme producten te nuttigen. Eventueel kan gekozen worden voor het slikken van vitaminesupplementen om zodoende alle benodigde vitamines binnen te krijgen. Een gezond dieet betekend ook met regelmaat kleinere hoeveelheden eten. Dit zal ervoor zorgen dat je minder snel naar een tussendoortje grijpt en het houdt de darmflora op gang. Dit is  ook noodzakelijk als voorbereiding op (overmatig) drankgebruik tijdens de feestdagen.

 

4 tips voor gezonde feestdagen detox

 

  1. Beweging en ontspanning

Twee zaken die absoluut niet mogen ontbreken in voorbereiding op de komende feestdagen (Kerst en Oud en Nieuw) is beweging. Beweging zal zorgen voor het kwijtraken van die kilootjes en tegelijkertijd zal het lichaam ontspannen. Meer bewegen hoeft niet per se in de sportschool: een gezonde bos- of strandwandeling voldoet ook prima.  Overigens zal er toch al wat meer bewogen worden in aanloop naar de feestdagen toe: je moet immers zo veel inkopen doen en er is nog zo veel te doen in huis, dat het eerder zo zal zijn dat men amper tijd zal hebben om stil te zitten.

Toch is ook dat zeer zeker nodig en een niet te verwaarlozen aspect in voorbereiding op de feestdagen: niemand wil overspannen en overwerkt zijn tijdens deze hoogtijdagen. Tijd dus om ook wat ‘Me time’ in te plannen: gewoon elke dag een half uur even iets doen voor jezelf, waarbij het niet uitmaakt waar je voor kiest, zolang jeer maar van geniet en compleet ontspant.

 

4 tips gezond de feestdagen door me time

 

Is je lichaam goed voorbereid op de komende feestdagen? Stel het niet langer uit, maar begin er vandaag nog aan. Je lichaam verdient het!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in