boek je vakantie bij de ANWB

Traditioneel wordt op 1 januari de nieuwsjaarsduik georganiseerd. Doe je mee? Dan heb ik de 5 beste tips voor nieuwjaarsduik voor jou op een rijtje gezet. Ideaal om de nieuwjaarsduik ook dit keer weer te overleven.

 

 1. Inhoud

  Doe mee aan de warming up

De warming up wordt niet voor niets gedaan. Het is belangrijk dat je lichaam 10 – 15 minuten voordat je het koude water induikt opgewarmd wordt. Dat kun je natuurlijk alleen doen, maar samen met alle anderen die ook de nieuwjaarsduik gaan doen is het veel gezelliger. Kom daarom ruim op tijd, zoek een leuke plek op en doe mee aan de warming up.

 

 1. Muts, handschoenen en schoenen

De meeste warmte gaat verloren via je hoofd en je voeten. Daarom is het van groot belang om een muts te dragen. Bij de nieuwjaarsduik in Scheveningen delen ze Unox mutsen uit, draag deze. Daarnaast is het ook handig om schoenen te dragen. Dat kunnen sneakers zijn, maar ook speciale zwemschoenen. Ben je een echte koukleum? Dan kun je het beste ook handschoenen dragen.

Extra tip: zoek je echt iets warms om te dragen? Kies dan voor neopreen. Dat is speciaal samengeperst rubber dat ervoor zorgt dat je lichaam langer warm blijft.

 

 1.  Duiken

Veel mensen nemen letterlijk een duik in het (ijs)koude water. Doe dit echter alleen als je hier fit genoeg voor bent. Uit het niets in het koude water duiken kan je namelijk letterlijk de adem benemen en ervoor zorgen dat je in shock raakt. Kan je lichaam wel wat hebben of ben je het gewend om bijvoorbeeld in de vrije natuur te zwemmen? Dan kun je oordopjes dragen die voorkomen dat het koude water in je oren komt.

Mocht je na de duik toch niet helemaal goed voelen of onwel worden? Ga dan zo snel als mogelijk naar de Reddingsbrigade of EHBO post.

 

 1. Ken je limiet

Leuk hoor al die mensen die een paar minuten in het water blijven spartelen, misschien ook nog leuke selfies nemen. Jij kent jouw limiet: als je na 1 minuut in het water denkt dat het genoeg is, ga er dan uit. Luister goed naar je lichaam en ken je limiet tijdens de nieuwjaarsduik.

 

 

 1. Afdrogen en opwarmen

Een grote fout die veel mensen maken is uit het water rennen, gehaast afdrogen en zo snel als mogelijk kleren aanschieten. Dit is echter funest voor je lichaam en moet je onder alle omstandigheden voorkomen. Als je uit het koude water komt na de nieuwjaarsduik droog je je lichaam eerst goed af. Vervolgens is het handig om een minuut of 10 een badjas te dragen met warme schoenen en sokken. Daarna kun je je langzaam omkleden, waarbij je niet direct allerlei lagen over elkaar heen aantrekt. Als afsluiter kun je genieten van een kop hete soep en/of warme chocolademelk 

 

 

Checklist nieuwjaarsduik

 • Muts
 • Handschoenen
 • Schoenen waarmee je het water in kunt gaan
 • Eventueel oordopjes (als je een duik gaat nemen)
 • Handdoek
 • Badjas
 • Kleding die je in lagen aan kunt doen

 

 

Ga jij dit jaar meedoen aan de nieuwjaarsduik? Dan wens ik je heel veel succes!

Heb je nog aanvullingen voor mijn 5 beste tips nieuwjaarsduik? Laat het me weten!

 

5 beste tips voor nieuwjaarsduik 1
Afbeelding Shutterstock
Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in