boek je vakantie bij de ANWB

Het nieuwe jaar betekend voor veel mensen ook weer allerlei goede voornemens. Helaas blijven de meeste bij voornemens en worden deze niet uitgevoerd omdat ze niet haalbaar zijn. Daarom heb ik vandaag 20 goede voornemens die wel haalbaar zijn en je leven bovendien verrijken.

 

Inhoud

1. Besteed meer tijd aan mensen die het waard zijn

Dit voornemen kan lastig zijn, vooral omdat het betekend dat je moet leren om zo nu en dan eens nee te zeggen. Maar bedenk dan: zijn de mensen die je het altijd maar naar de zin wilt maken er door dik en dun voor jou? Als je antwoord daarop nee is, dan wordt het tijd om meer tijd te besteden aan mensen die het waard zijn en altijd achter jou staan.

 

2. Maak tijd vrij voor je partner

In het verlengde van bovenstaande: maak wat meer tijd vrij voor je partner. In een tijd waarin man en vrouw allebei uit huis zijn om te werken, de kinderen van hot naar her gebracht moeten worden, een ieder zijn hobby’s heeft en eigen vrienden is het van groot belang om ook tijd vrij te maken voor elkaar. Al moet je agenda eraan te pas komen: plan quality tijd samen. Zorg voor een oppas en geniet van en met elkaar. Wist je trouwens dat de eerste 7 jaar in een relatie cruciaal zijn?

 

3. Zet je in voor anderen

Een goed voornemen dat makkelijk uit te voeren is: zet je eens in voor anderen. Dat kan op regelmatige basis, maar ook spontaan een keer. Het maakt daarbij niet uit of het iets groots is of juist klein, het gaat om het gebaar. Breng een bos bloemen langs bij eenzame oudere, rij langs het asiel en breng iets mee voor de honden en katten daar, help bij de plaatselijke tweedehands winkel… Verzin iets en maak de wereld net iets mooier.

 

4. Let op je gezondheid

Een voornemen dat eigenlijk gewoon je levensstijl behoort te zijn: let op je gezondheid. Denk daarbij aan goede, gezonde voeding, genoeg drinken (met name water), maar ook dingen als de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Krijg je een oproep voor een uitstrijkje? Laat het niet liggen, maar maak die afspraak, je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

 

5. Me-time

Fantastisch als je aan anderen denkt, tijd vrij maakt voor mensen die echt om je geven en je partner, maar zorg ook voor me-time. Dat kan heel lastig zijn, vooral als je een hardwerkende moeder bent, maar toch is het nodig. Me-time hoeft overigens niet een hele dag in beslag te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je een half uur ongestoord gebruik kunt maken van de badkamer. Lees elke dag 10 minuten in een boek, kortom: doe iets voor jezelf waar je blij van wordt.

 

6. Begin te budgetteren

Of je het nu moet of gewoon doet omdat het handig is: budgetteren levert altijd winst op. Door overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven kun je leren besparen. Besparen betekend geld overhouden dat je kunt gebruiken voor andere noodzakelijke of leuke dingen. Er zijn talloze apps en manieren om je daarbij te helpen. Kun je meer hulp gebruiken? Kijk dan eens bij mijn collegablogger Budget Diva Magazine.

 

 

7. Ontspullen en minimaliseren

Wist je dat hoe meer spullen je hebt hoe gestressder je kunt worden? Er zijn online diverse methodes te vinden over minimaliseren of ontspullen. Een goede methode als je bijvoorbeeld kinderen hebt: als er iets nieuws binnen komt (cadeautje) dan gaat er minimaal 1 ander item de deur uit. Loop eens al je kasten na en begin op te ruimen. Zorg ook voor een nette kledingkast.

 

8. Wees tevreden en gelukkig

Een veel gemaakte fout is dat mensen zeggen dat ze pas tevreden en gelukkig zullen zijn als… Maar wat als dat als niet komt? Leer daarom tevreden en gelukkig te zijn ongeacht de omstandigheden. Dat wil niet zeggen dat je je ambities of wensen overboord moet gooien, je kunt er naar toe werken, maar door alvast tevreden en gelukkig te zijn met het hier en nu verleg je de druk en kun je meer genieten. Genieten van kleine dingen helpt hier heel erg bij.

 

9. Besteed meer aandacht aan je familie

Werk aan een nauwere band met je familie. Zij zijn je bloedverwanten en je naasten. Misschien is de relatie niet zoals je graag zou willen, dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen. Je hoeft niet elkaars deur plat te lopen: een keer een belletje, een leuke kaart, een appje of sms is voldoende. Het gaat om het gebaar. Zeker als je het ouders, zus of broer betreft, er kan een dag komen dat ze er niet meer zijn, hou dat in je achterhoofd voordat je spijt krijgt.

 

Lifestyle

 

10. Neem afstand van social media

Leuk hoor, Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en alle andere vormen van social media. Wat ooit bedoelt was als sociaal is tegenwoordig vaak niet meer dan een manier om anderen door het slijk te halen. Daarnaast vergelijken veel mensen zich met anderen, waardoor er een vertekend zelfbeeld ontstaat. Neem daarom wat meer afstand van social media en besteed die tijd aan je partner, je familie en mensen die om je geven, dan pas ben je sociaal bezig.

 

11. Van uitstel komt afstel: doe het meteen

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: stel dingen niet langer uit, maar doe ze meteen. Dat kan dat ene vervelende karwei in huis of tuin zijn of iets simpels als het opruimen van je mailbox of het beantwoorden van mails. Stel niet langer uit, maar begin de dingen te doen die je normaliter liever uitstelt. Een lijst die je af kunt vinken werkt daarbij heel goed.

 

12. Maak het leven net wat leuker

Het leven is al serieus genoeg, de zorgen vaak groot en alles staat in het teken van (over)leven. Met dit voornemen kun je het leven net wat leuker maken. Hoe? Heel simpel: haal zo nu en dan eens het kind in je boven. Dat kan op allerlei creatieve manieren: duik met je kind in de ballenbak, pak een stuk papier en ga tekenen (al zijn het maar stokpoppetjes), zoek een grappige kaart uit en verstuur deze naar een oude klasgenoot… Doe iets waar je blij van wordt, iets dat je leven minder serieus maakt.

 

Wat vind je van bovenstaande 12 voornemens die wel haalbaar zijn? Zitten er voornemens bij die je aan jouw lijst toe gaat voegen of mis je nog iets? Laat het me weten

*uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in