boek je vakantie bij de ANWB

Als je twee tieners in huis hebt kan het lastig zijn om deze achter hun laptop of telefoon vandaan te krijgen. Wij hebben echter een heel leuk uitje gevonden, dat bovendien ook nog eens heel leerrijk was. Mijn tip Ripley’s believe it or not Amsterdam.

 

Inhoud

Tieners en het bezoeken van musea

Ik weet niet hoe het met jullie zit: maar ik heb hier twee tieners die musea maar niets vinden. Althans, dat was het geval tijdens onze laatste vakantie in 2014 het geval. We bezochten het Deutsche Museum in München en enkele musea in Nederland. Helaas, de verveling sloeg al snel toe en de kinderen hadden het niet naar hun zin.

Toen we een weekje naar Londen gingen en door de straten slenterden kwamen we langs Ripley’s believe it or not. Wij waren eigenlijk wel nieuwsgierig en lieten ons uiteindelijk overhalen om de best wel pittige entreeprijs voor vier personen te betalen. Wat een verademing om onze kinderen eindelijk te zien genieten van een museumbezoek.

 

Wie was Ripley?

Het oditorium, rariteiten museum is opgezet door Robert LeRoy Ripley (25 december 1890 – 27 mei 1949).. De Amerikaan was een striptekenaar, ondernemer en amateur antropoloog. Zijn werk als striptekenaar voor een krant werd al snel bekend onder velen, niet in de laatste plaats omdat hij altijd foto’s en materiaal van lezers verwerkte. Dit was niet zomaar materiaal, het ging daarbij altijd om rariteiten, zoals groenten met een aparte vorm of dieren die een afwijking hadden.

Toch was het juist zijn interesse in andere mensen, hun gewoonten en rariteiten die ervoor zorgden dat hij in 1922 zijn eerste wereldreis maakte. Tijdens zijn reizen bleef hij strips maken, maar nu over de soms bizarre gewoontes onder lokale bevolkingen en culturen. Al snel werd hij ontdekt en werden zijn strips in de grote New York Post geplaatst, waar hij een nog groter bereik had. Geschat wordt dat ruim 80 miljoen mensen wereldwijd genoten van zijn strips. Een record als je bedenkt dat er in die tijd nog geen internet bestond en mensen aangewezen waren op het kopen van lokale kranten.

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam strips

 

In de loop der jaren begon Ripley een echte beroemdheid te worden en ging hij zelfs als radiopresentator aan de slag. De samenwerking met een tv producer zorgde ervoor dat hij de eerste afleveringen van Believe it or Not! van Warner Bros mocht hosten. Tot zijn dood in 1949 beleefde Ripley veel plezier aan het werken voor de radio en tv en het tekenen van zijn beroemde strips.

Van alle rariteiten die hij onderweg tegenkwam maakte hij niet alleen tekeningen, veel dingen verzamelde hij ook en nam hij mee terug naar Amerika. Overigens hoefden dit niet alleen producten te zijn, ook mensen met afwijkingen behoorden tot zijn ‘verzameling’. Het eerste oditorium werd in 1933 in Chicago geopend. Nu konden zijn lezers met eigen ogen zien dat Ripley de dingen niet uit zijn duim zoog, maar dat deze echt bestonden.

Voor ons zijn dit vaak dingen die wij al kennen uit de geschiedenis: bijvoorbeeld lotusvoeten van Chinese vrouwen en Afrikaanse vrouwen die hele kommen in hun lippen hebben, maar in die tijd was dit gewoon bizar.

 

Ripley’s believe it or not Londen

Als je op zoek bent naar een mengelmoes van rariteiten, toch iets leren van de geschiedenis, maar dan vanuit een heel aparte invalshoek, dan moet je dus bij Ripley’s believe it or not zijn. Ripleys believe it or not Londen bestaat uit vijf verdiepingen waar je de meest bizarre dingen tegen kunt komen. Wat dacht je van echte mensenhoofden die gekrompen zijn tot 1/5 van het oorspronkelijke formaat? Of martelwerktuigen? Je kunt het zo gek niet bedenken of het vindt het bij Ripley’s.

Eigenlijk weet ik niet zeker of je het wel een museum mag noemen of een verzameling van rariteiten, maar goed. Feit is dat we ruim 3 uur door hebben gebracht bij Ripley’s believe it or not in Londen. De kinderen waren razend enthousiast en het was zeker voor herhaling vatbaar.

 

Tip Ripleys believe it or not londen 3

Tip ripleys believe it or not Londen

Ripley’s Believe it or not! in Londen

Tip ripleys believe it or not londen 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip Ripley’s believe it or not Amsterdam

Groot was de vreugde in huis toen bleek dat ik twee kaarten had gewonnen voor Ripley’s believe it or not in Amsterdam. Het oorspronkelijke plan was dat mijn man samen met onze zoon naar Ripley’s zou gaan. Ideaal, want zoonlief reist met zijn studenten ov gratis doordeweeks en mijn man heeft voor zijn werk een jaarabonnement. Dochterlief was echter bijzonder teleurgesteld, want zij wilde ook wel naar Ripley’s. De kaarten waren alleen geldig tot begin januari en dus besloten we op Kerstdag om eerste Kerstdag met het hele gezin richting Amsterdam te trekken.

Twee resterende kaarten werden gekocht evenals drie treintickets (met korting!). Vanaf Centraal Station naar Ripley’s believe it or not is het ongeveer 10 minuten lopen. Leuk om nog even wat meer te zien van Amsterdam (zeker voor de kinderen voor wie dit allemaal nieuw is aangezien ze min of meer opgegroeid zijn in Suriname). Jammer dat het alleen behoorlijk koud was, waardoor zoonlief niet bijster geïnteresseerd was in de omgeving (kan ook liggen aan zijn leeftijd hoor).

Aangekomen bij Ripley’s waren de kinderen niet meer te houden. Eenmaal door de ingang ging ik met onze dochter op onderzoek uit, terwijl mijn man en zoon zich vermaakten. En ook hier kwamen we weer langs allerlei rariteiten zoals martelwerktuigen, mensen met een bizar uiterlijk of afwijkingen en nog veel meer. Natuurlijk hebben we heel wat foto’s gemaakt. Hieronder zie je een kleine selectie.

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 7

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 4

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 2

 

Tip Ripleys believe it or not Amsterdam 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je begint altijd op de eerste etage en wordt via een bepaalde route naar de bovenste verdieping gedirigeerd. Er is op de tweede of derde etage de mogelijkheid om een enge of standaard route te kiezen. Drie maal raden waar onze kinderen voor hebben gekozen. Overigens mag je overal foto’s maken en filmen (erg leuk), er zijn zelfs speciale selfie plekjes. Daarnaast mogen ook best veel dingen gewoon aangeraakt worden.

Natuurlijk is het een museum en kun je er ook heel wat leren. In Amsterdam is bijvoorbeeld een sectie ingericht met dingen zoals een stuk van de Berlijnse Muur, prikkeldraad die Oost en West scheidde, maar ook een deel van een oude Trabant is er te vinden.  Op die manier wordt het bezoeken van een museum erg leuk en blijven dingen ook makkelijker hangen bij kinderen.

Al met al hebben we er iets meer dan 2 uur overgedaan (het is toch net iets kleiner dan Ripley’s in Londen). Op de bovenste verdieping kun je overigens ook zitten en iets eten en drinken. Er zijn ook speciale combitickets waarbij je naast entree ook een zak popcorn en een drankje krijgt.

Heb je net wat meer te besteden? Boek dan ook een los ticket voor het 5D bioscoop en een unieke ervaring met een VR bril op (hebben wij niet gedaan, dus hier kan ik helaas niets over zeggen).

 

Algemene informatie

Wil je na het lezen van bovenstaande Ripleys oditorium ook eens bezoeken? Hier vind je algemene informatie over de openingstijden, adres en nog veel meer.

 

Adres

Ripley’s believe it or not museum

Dam 21

Amsterdam

Tel: 020 – 3697120

 

Email: info@ripleysamsterdam.com

Website: http://www.ripleys.com/amsterdam/

 

Openingstijden

Dagelijks van 9:00 – 22:00 uur (andere tijden op feestdagen!)

 

Entree

€ 17,95

€ 13,95 (kinderen tot 15 jaar)

(Soms kun je leuke kortingen krijgen via websites zoals Groupon)

 

Ben jij wel eens naar Ripley’s believe it or not! in Amsterdam geweest? Of ben je van plan het oditorium te bezoeken na het lezen van bovenstaande? Laat het me weten.

 

Dokteronline.com

4 REACTIES

  1. […] Helemaal bovenaan is een restaurant met een buitenterras. Ook zijn er trappen waar je kunt zitten om te genieten van het mooie uitzicht over het water en over Amsterdam. Wij hebben patat gehaald en wat snacks in het restaurant en ik moet zeggen dat de prijzen reuze meevielen. Het eten wordt vers gemaakt en smaakte gewoon goed. De kinderen waren ook tevreden al viel het buiten zitten helaas wat tegen omdat het weer niet zo mooi was. Met mooi weer moet het er schitterend zijn. Een mooi uitzicht heb je overigens ook vanuit het museum Ripley’s believe it or not in Amsterdam. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in