Steeds meer mensen kiezen voor duurzame producten. Naast tal van beauty- en verzorgingsproducten die duurzaam geproduceerd worden is er een toename in het aantal duurzame modemerken. Ontdek nu alles wat je moet weten over duurzame mode.

 

Wat is duurzame kleding?

Op het moment dat kleding gemaakt wordt met aandacht voor en behoud van mens, dier en planeet mag deze het label duurzame mode dragen. Dit is natuurlijk kort door de bocht uitgelegd waar het om gaat. Eigenlijk gaat het om de volgende kernwaarden:

  • Diervriendelijke productie en producten
  • Naleving van mensenrechten
  • Goede werkomstandigheden
  • Materialen die minder impact hebben op het milieu

Overigens is deze mode verre van saai. Het zegt namelijk alleen iets over de gebruikte materialen en de productie zelf en niets over het ontwerp en de gebruikte kleuren.

 

Diervriendelijk en naleving van mensenrechten

Wat diervriendelijke producten en productie betreft kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van vegan leer. Er wordt geen gebruik gemaakt van dierlijk leer. Dat geldt overigens niet alleen voor leer. Ook andere dierlijke producten worden zo veel als mogelijk gemeden.

Over de naleving van mensenrechten kunnen hele boekwerken geschreven worden. Het is helaas nog steeds zo dat de meeste kleding uit Aziatische landen komt, waar de arbeidsomstandigheden ronduit slecht zijn.

Kinderarbeid is meer regel dan uitzondering, evenals lage lonen en zeer lange werkdagen. Vooral budgetmerken en winkels brengen kleding op de markt waarvan de productie onder zeer slechte werkomstandigheden plaatsvindt. Ook de naleving van de mensenrechten laat te wensen over.

 

Materialen met minder belasting voor het milieu

Bij de productie van kleding komt heel veel kijken. Er wordt bijvoorbeeld veel water verspild en er is sprake van milieuonvriendelijke materialen zoals bijvoorbeeld polyester, elastaan en synthetische stoffen. Stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn en waarvoor olie gebruikt wordt. Gelukkig stappen steeds meer bedrijven over op het gebruik van duurzame stoffen en materialen zoals biologisch katoen, bamboe, hennep en tencel (eucalyptus). Allemaal voorbeelden van duurzame materialen die steeds populairder worden. Hetzelfde geldt voor gerecyclede materialen.

Naast het feit dat deze stoffen de impact op het milieu beperken zitten deze ook nog eens heerlijk. Voor je lichaam is het vele malen beter om natuurlijke materialen te dragen die zo min mogelijk chemisch behandelt zijn.

Leestip: Draag deze stoffen in de zomer om minder te zweten

Alles wat je moet weten over duurzame mode adidas
Adidas Clean Classics duurzame sneakers

 

Merken die duurzaam zijn

Er zijn diverse merken die niets anders produceren dan duurzame kleding en schoeisel. Merken zoals Ecoalf, Zign, Anna Field en bijvoorbeeld Even & Odd nemen het voortouw en produceren duurzame mode voor de modebewuste vrouw (en man). Dat geldt ook voor merken als Nudie Jeans en Kings of Indigo.

Steeds meer grote merken stappen over op duurzame producten

Niet alleen kledingmerken maken de overstap naar een duurzame productie. Dat geldt ook voor schoenmerken. Hierbij kiezen merken steeds vaker voor niet dierlijke materialen, waardoor bijvoorbeeld leren schoenen van vegan leer gemaakt worden. Verder wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Adidas Clean Classics die nog steeds heel herkenbaar zijn wat de vormen en kleuren betreft, maar nu dus duurzaam geproduceerd worden.

Kiezen voor duurzame kleding

Onze kleren vertellen veel over wie we zijn. Voor elke gelegenheid is er andere kleding die je kunt dragen. Wil je echt een fashion statement maken? Kies dan voor een duurzame optie. Laat met de keuze van je kleding zien dat je geeft om de dingen die er echt toe doen.

 

Kies jij voor goedkoop of duurzaam als je kleding gaat kopen?

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.