boek je vakantie bij de ANWB

Als je aan spelen denkt denk je waarschijnlijk aan (kleine) kinderen. Maar wist je dat spelen ook voor volwassenen heel belangrijk is? Spelen voor volwassenen daarom moet jij het ook doen.

 

Inhoud

Kinderen en spelen

Het is algemeen bekend dat het voor kinderen belangrijk is om te spelen. Door te spelen leren zij een heleboel nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun fijne motoriek. Afhankelijk van het spel leren zij dat je niet altijd kunt winnen of leren ze juist om samen te werken. Kinderspeelgoed is altijd afgestemd op de leeftijd en past bij de ontwikkeling van je kind. Hoe ouder je kind wordt hoe ingewikkelder de spelletjes worden. Voor tieners bijvoorbeeld gaat het vaak om behendigheidsspelletjes of denkspelletjes.

Toch staat niemand erbij stil dat spelen voor volwassenen ook tal van voordelen heeft. Bovendien zijn er voor volwassenen ook allerlei leuke spelletjes te vinden.

Leestip: Waarom is spelen zo belangrijk voor een kind

 

Spelen voor volwassenen daarom moet jij het ook doen

Je ziet op talloze spelletjes voor de leeftijdscategorie aangegeven geschikt voor spelers vanaf 6 – 99 jaar of van 8 – 99 jaar. Hiermee wordt aangegeven dat het spelletjes zijn die op elke leeftijd leuk zijn om te spelen. Of dat nu met je kind is of samen met je partner of met vriendinnen tijdens een gezellige vriendinnenavond. Vaak gaat het dan om spelletjes zoals Monopoly, Mens erger je niet, Stay Cool (genomineerd voor  Verkiezing Speelgoed van het jaar 2020) en bijvoorbeeld Yahtzee.

 

Daarnaast zijn er verschillende spelletjes die alleen geschikt zijn voor volwassenen. Dit staat duidelijk op de verpakking aangegeven. Vorig jaar heb ik al een review geschreven van het hilarische spel What do you meme? Geschikt vanaf 18+. Maar er is meer. Wat dacht je van Risk Assassins Greed en Illegal.

Allemaal leuke spelletjes die perfect geschikt zijn voor een avond met vrienden of je partner. Spelen is zo belangrijk omdat:

  • Het helpt je te ontspannen, zeker als je last hebt van stress, burn-out, depressie of angsten
  • Zorgt ervoor dat je even met andere dingen bezig bent dan met dagelijkse beslommeringen
  • Leuke manier om samen een avond door te brengen
  • Afhankelijk van het spel en de overige deelnemers: zorgt voor veel hilariteit of juist competitie

 

Spelen om te ontspannen

Als kind heb je vrijheid en kun je nog van alles en nog wat doen dat niet verplicht is. Spelen vormt hiervan een belangrijk deel. Als volwassene ben je allemaal maar bezig met dingen doen die moeten. Je MOET werken, je MOET je huis op orde houden, als je een gezin hebt MOET je ervoor zorgen. Je staat de hele tijd aan. Dit kan vroeg of laat resulteren in aanhoudende stress of in het ergste geval zelfs een burn-out.

Juist dan is het belangrijk om zo nu en dan iets te doen wat niet moet, maar mag. Een spelletje spelen is een heerlijk tijdverdrijf waardoor je optimaal ontspant (tenzij je met iemand speelt die niet tegen zijn verlies kan en ja, ik spreek uit ervaring hahaha). Je moet even helemaal niets behalve genieten. Dit kan ervoor zorgen dat je even helemaal uit de stress raakt en ontspant.

 

Spelen om te genieten

Helaas brengen de meeste mensen de avonden voor de buis of achter de telefoon door. Dat is jammer! Probeer dit eens te veranderen en organiseer een spelletjesavond met je partner, familie of vrienden. Wedden dat dit een geweldige en onvergetelijke avond wordt? Zeker als jullie nog wat lekkere hapjes serveren en jullie naast spelen ook veel met elkaar lachen en praten.

 

Spelen in de buitenlucht

Natuurlijk is een bordspel hartstikke leuk, maar nog leuker wordt het als je kiest voor buitenspelen. Als je aan buitenspelen denkt, dan kun je denken aan dingen als een stormbaan of trampoline springen, apenkooi voor volwassenen of je lekker uitleven in een waterpark. Allemaal vormen van spelen die ontzettend veel energie geven en voor optimale ontspanning zorgen. En waarom zou je in de zomer geen watergevecht houden? Of speel eens tikkertje met je loopmaat.

 

Daarom moet je al volwassene af en toe spelen

Er zijn talloze manieren te bedenken om eens helemaal los te gaan en te genieten. Van alsmaar bezig zijn met social media word je niet gelukkiger van. Er is namelijk geen sprake van social of interactie van mens tot mens. Er zit een scherm tussen en je kunt tenzij je gaat videobellen de emoties van de ander niet zien. Ook de tone of voice is lastig op te maken met een geschreven woord.

Leg je telefoon eens aan de kant en ga spelen. Kies een leuk bordspel of ga voor uitdaging buiten. Doe gewoon waar jij je goed bij voelt en waarbij je optimaal kunt ontspannen en even los bent van de dagelijkse beslommeringen.

 

Speel jij wel eens spelletjes? Zo ja, wat is je favoriete spel?

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in