boek je vakantie bij de ANWB

Het is koud en voordat je auto opgewarmd is duurt ook even. Veel mensen stappen met deze kou in een dikke winterjas in de auto. Maar autorijden met winterjas aan is gevaarlijk. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

 

Inhoud

Autorijden in de kou

Het is een hele uitdaging: je stapt naar buiten en het vriest. Je eerste reactie is een dikke jas aandoen en daarmee in de auto stappen. In de auto is het namelijk ook al niet veel beter dan buiten en het laatste dat je wil is in de kou auto rijden. Maar helaas, de dikke winterjas vormt een gevaar tijdens het autorijden, dat wordt nog eens benadrukt door de ADAC (Duitse ANWB). Dat geldt overigens ook voor het dragen van handschoenen, werkschoenen, een muts en sjaal. Hoe je het dan wel warm krijgt en waarom het dragen van een winterjas in de auto een absolute no go is lees je hieronder.

Leestip: Onmisbare wintertips voor autobestuurders

 

Autorijden met winterjas aan is gevaarlijk

Het lijkt misschien heel raar, maar als je in de winter in de auto stapt moet je je dikke winterjas uitdoen. Dat heeft allemaal te maken met het ontwerp van de gordel. Deze is zo ontworpen dat deze zo nauw mogelijk om je lichaam moet sluiten. Idealiter sluit deze bij volwassenen strak op de heupbot aan en bij kinderen op het dijbeen.

Door het dragen van een dikke winterjas is de ruimte tussen de gordel en je lichaam centimeters groter. En daar ligt nu juist het gevaar. Deze extra ruimte kan er namelijk voor zorgen dat je bij een botsing dodelijke letsel oploopt aan je organen. De gordel krijgt op die manier bij een botsing alle ruimte om te draaien en te verschuiven. Hierdoor kan de gordel organen als de milt en lever beschadigen.

Voor kinderen is het risico nog groter: zij kunnen van binnen letterlijk aan stukken gesneden worden. Daarnaast is de kans groot dat je baby of kleine kind het veel te warm krijgt door het dragen van een jas in een verwarmde auto. Dit brengt dan weer andere risico’s met zich mee.

 

Autorijden met sjaal, muts, handschoenen en werkschoenen aan

Misschien denk je na het lezen van bovenstaande dat alleen een winterjas een probleem is. Helaas geldt dit ook voor winterse accessoires zoals muts, sjaal, handschoenen en stevige werkschoenen. Mutsen en sjaals kunnen je zicht dusdanig belemmeren dat je niet adequaat op gevaren in kunt spelen. Handschoenen zorgen voor minder grip op het stuur.

Voor stevige werkschoenen geldt dat het lastiger is om grip te krijgen op het gas- en rempedaal. Alhoewel er wettelijk gezien geen grote voorschriften gelden wat betreft de schoenen die je in een auto al dan niet mag dragen, met uitzondering van het dragen van slippers in de auto, is het raadzaam om voor ander schoeisel te kiezen. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan kan jou een late reactie vanwege te zware schoenen in elk geval niet verweten worden.

 

Warm in de auto zonder jas, sjaal, muts en wanten

Misschien denk je na het lezen van bovenstaande dat je dan maar af moet zien tijdens het autorijden. Tenminste tot de auto voldoende opgewarmd is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om alsnog comfortabel auto te rijden bij koude temperaturen:

  • Trek de jas niet aan, maar leg deze over de gordel heen, zodat de gordel goed aansluit bij je lichaam
  • Maak voor kinderen en de bijrijder of eventueel jezelf gebruik van een deken
  • Heb je een mobiele verwarming? Zet deze dan even een paar minuten voordat je in de auto stapt aan in de auto om deze alvast op te warmen
  • Een extra trui aandoen kan eveneens helpen
  • Zet direct na het rijden de verwarming hoog aan, zodat je slechts tijdelijk in de kou hoeft te zitten

Leestip: Zo blijf je lekker warm in de winter

Wist jij dat het gevaarlijk is om met een winterjas aan auto te rijden?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in