boek je vakantie bij de ANWB

Schoonmaken hoort er nu eenmaal bij. De badkamer, keuken, woonkamer en zelfs de slaapkamer wordt regelmatig onder handen genomen. Helaas, we poetsen ons huis, maar vergeten meestal ons matras onder handen te nemen.

Inhoud

Waarom matras schoonmaken noodzakelijk is

Gemiddeld slaapt een mens 1/3 van zijn leven. Als je een beetje het gemiddelde neemt, dan lig je ongeveer 8 uur per nacht op je matras. En op je matras gebeurd heel veel. Je zweet, misschien ben je wel eens ziek, je vrijt met je partner, zo nu en dan mogen de kids bij je in bed. Kortom: je bed en dan met name je matras heeft veel te verduren. Misschien sta je er nooit bij stil, maar als je nooit je matras schoonmaakt is het een broedplaats van bacteriën. In het ergste geval kun je zelfs last krijgen van mijten.

We poetsen ons huis, maar vergeten meestal ons matras onder handen te nemen

Zoals ik hierboven al schreef, we nemen vaak ons hele huis onder de loep. Vooral in het voorjaar wordt er flink op los gepoetst. Echt alles wordt onder handen genomen, behalve… het matras. En dat is nu juist zo belangrijk, zeker voor onze gezondheid. Wil je jouw huis schoonmaken? Vergeet dan vooral je matras niet. Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken.

We poetsen ons huis, maar vergeten meestal ons matras onder handen te nemen bed opmaken

Hoe kan je een matras schoonmaken

Er zijn verschillende manieren hoe je een matras schoon kunt maken. Je kunt een matras droog schoonmaken of nat. Daarnaast zijn er speciale middelen in de handel verkrijgbaar onder de noemer matrasreiniger, waarmee je je matras grondiger schoon kunt maken. Heb je vlekken in je matras van bijvoorbeeld urine, dan zijn er weer andere manieren om je matras schoon te maken.

Matras droog schoonmaken

Het is niet nodig om je matras elke keer nat schoon te maken. In eerste instantie is het voldoende om je matras elke 1 – 2 weken gewoon te stofzuigen. Hiermee verwijder je oppervlakkig stof en vuil. In plaats van een stofzuiger kun je ook een borstel nemen en daarmee je matras afstoffen.

Matras reinigen soda

Wil je het iets grondiger doen? Strooi dan voor het stofzuigen wat baking soda (let op: dit is niet hetzelfde als bakpoeder) op je matras. Laat dit ongeveer vijf uurtjes op het matras liggen. Baking soda op matras zorgt ervoor dat nare geuren uit het matras trekken (ideaal als je een urinevlek hebt verwijderd, maar de geur maar niet weg krijgt). Daarnaast zorgt soda ervoor dat bacteriën gedood worden, waardoor je weer gegarandeerd bent van een veilige en gezonde nachtrust. Een must als er een griepgolf heerst of zoals nu, Corona.

Vlekken uit matras verwijderen

Helaas, soms ontkom je er niet aan om je matras nat te reinigen. Dat geldt zeker als er vlekken in het matras zitten. Onthoud: bij een vlek is het belangrijk om zo snel als mogelijk schoon te maken. Het maakt daarbij niet uit of het om een bloedvlek, urine of thee of koffie gaat. Om te beginnen moet je de vlek direct met water aanpakken. Voor bloed geldt dat je koud water moet gebruiken, voor andere vlekken is het juist weer belangrijk om gebruik te maken van warm water.
Maak je gebruik van water of vocht voor het reinigen van je matras? Laat je matras dan goed drogen. Als de vlek niet helemaal droog is kan dit voor schimmel zorgen!

Bloed vlekken matras verwijderen

Bij bloed is het belangrijk om met koud water aan de slag te gaan. Met warm water maak je de vlek namelijk alleen maar erger. Een bloedvlek in matras kun je ook op de volgende manieren schoonmaken:
– Maak een pasta van citroensap en zout. Smeer dit op de bloedvlek en laat het geheel minimaal 30 minuten inwerken. Vervolgens met een schone, licht vochtige doek afnemen
– Voor een verse bloedvlek kun je eventueel ook gewoon water met een beetje afwasmiddel mengen. Op de vlekken aanbrengen en met een zachte tandenborstel over de vlekken wrijven
– Een oplossing van ammoniak en water kan eveneens helpen om de verse bloedvlek uit matras te verwijderen
– Maak gebruik van waterstofperoxide om de vlekken aan te pakken (zie hieronder voor urinevlekken)

 

Braaksel vlekken uit matras verwijderen

Of je nou zelf ziek bent geweest of je kind, overgeefsel kan behoorlijke vlekken achterlaten op je matras. Het is belangrijk om deze vlekken goed te behandelen, aangezien dit heel snel gaat stinken. Ook hier geldt weer dat je de vlekken zo snel als mogelijk aan moet pakken. Verwijder eerst alle braaksel zo goed als mogelijk. Maak de plek nat indien deze al droog is en strooi hier een royale hoeveelheid baking soda op. Laat een paar uurtjes drogen en stofzuig je matras.

Ruik je hierna nog iets op je matras? Maak dan gebruik van etherische olie om de geur te verwijderen.

Koffie of theevlekken uit matras verwijderen

Een ontbijt op bed is leuk, maar heeft één groot nadeel: als je kopje omvalt heb je een matras vol koffie- of theevlekken. Gelukkig kun je deze probleemloos verwijderen. Begin met het deppen van het overtollige vocht. Dit moet zo snel als mogelijk gebeuren, zodat de koffie of thee niet helemaal in het matras trekt. Als het meeste weg is kun je vlek behandelen met een beetje afwasmiddel, waarmee je over de vlek wrijft.

We poetsen ons huis maar vergeten meestal ons matras onder handen te nemen ontbijt op bed

 

Matras urine verwijderen

Eén vlek wil ik er even speciaal uitlichten, namelijk urine. Of het nu om het matras van je kind gaat of het feit dat je kind een ongelukje in jouw bed heeft gehad, urine in een matras is geen pretje (understatement!). Voorkomen is beter dan genezen is hier ook van toepassing. Voor je kind betekend dat dat je het beste gebruik kunt maken van een matrasbeschermer. Zeker als je kind zindelijk begint te worden.

Helaas, soms kan het ondanks getroffen maatregelen toch misgaan. Heb je dus urine vlekken in je matras? Dan kun je deze op verschillende manieren verwijderen. Om te beginnen moet je de vlek zo droog als mogelijk maken door te deppen. Vervolgens kies je één van onderstaande manieren om de urinevlekken helemaal te verwijderen:

– Strooi baking soda op het matras en laat dit bij voorkeur een hele dag liggen. Hierna stofzuigen totdat alle baking soda weg is
– Je kunt ook biotex nemen en een sopje ermee maken. Dep hiermee de vlek. Neem de vlek daarna af met water waaraan azijn toe is gevoegd. Ten slotte goed laten drogen
– Een mengsel maken van 1 deel water en 1 deel azijn werkt eveneens om de vlekken te verwijderen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat het om verse vlekken gaat en niet reeds gedroogde urine
Op het moment dat je een matras nat reinigt is het belangrijk om dit goed te laten drogen. Zet het matras voor een open raam of nog beter: leg je matras in de volle zon. De zon helpt ook om de vlek te laten verbleken en neutraliseert de geur.

Oude urinevlekken uit matras verwijderen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een vlek niet direct kunt verwijderen. Of dat je bijvoorbeeld een vlek niet opmerkt. Gelukkig hoef je dan niet per se een nieuw matras aan te schaffen. Je kunt oude urinevlekken namelijk op de volgende manieren verwijderen:
– Neem waterstofperoxide en meng dit met zuiveringszout en een beetje afwasmiddel. Smeer dit mengsel op de urinevlekken (of de bloedvlekken). Dep hiermee de vlek totdat je deze ziet verbleken (let dus op, want waterstofperoxide is niet geschikt voor alle stoffen).
– Je kunt van wasmiddel ook een papje maken en dit op de vlek smeren. Houd de verhouding: 50 gram wasmiddel en 1 eetlepel water aan. Laat dit 30 minuten intrekken (wordt hard) en schraap het van het matras. Restjes verwijderen met een stofzuiger.

Leestip: daarom is waterstofperoxide onmisbaar voor jouw huishouden 

Matrasreiniger

Je kunt het ook iets professioneler aanpakken. Maak dan gebruik van een matrasreiniger matrasreiniger. Hiermee kun je jouw matras als het ware een dieptereiniging geven, zonder deze nat te hoeven maken. De matrasreiniger maakt het matras niet alleen oppervlakkig schoon, maar dankzij de UV straling wordt je matras ook gesteriliseerd.

Mijten verwijderen uit matras

Mocht je toch last hebben van mijten, dan is het belangrijk om deze snel te verwijderen. Was alle beddengoed op minimaal 60°C. Je kunt je dekens ook naar de stomerij brengen om deze professioneel te laten reinigen. Belangrijk is om niet alleen je matras, maar het hele bed grondig te reinigen. Mijten kunnen een aanslag op je gezondheid zijn. Deze veroorzaken onder andere jeuk, hoest, niezen en allergie. Er zijn ook speciale anti mijt dekbedden te koop.

Matras laten reinigen

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met je matras? Of wil je jouw matras eens grondig onder handen laten nemen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om je matras te laten reinigen. Hiervoor zijn diverse bedrijven te vinden. Vergelijk de prijzen eerst, voordat je met iemand in zee gaat. Let daarbij ook op de ervaringen van anderen.

Matras onderhoud

Voor je eigen gezondheid en optimaal gebruik van het matras is het belangrijk om deze schoon te houden. Daarnaast moet je jouw matras minimaal 1x per jaar voor een open raam zetten of beter nog: buiten in de zon zetten. Verder moet je je matras 1 – 2 x per jaar omdraaien. Op die manier verandert de onderkant telkens en krijgen vocht en bacteriën geen kans om zich daar op te hopen.

Matras beschermer om vlekken te voorkomen

Ik haalde het al in het begin aan: voorkomen is altijd beter dan genezen. Of het nu om je eigen bed of dat van je kind gaat, een matrasbeschermer voorkomt veel ellende. Deze kun je makkelijk en snel vervangen en reinigen. Op die manier gaat je matras ook nog eens langer mee.

Matras vervangen: wanneer en hoe vaak

Een matras wordt elke nacht gebruikt. Het is een van de meest intensief gebruikte items in je huishouden. Daarom is het belangrijk om je matras om de 7 – 10 jaar te vervangen. Omdat het best een kostbare zaak is om een goed liggend matras te vervangen, kun je er ook voor kiezen om een matras abonnement af te sluiten. Op die manier betaal je elke maand een klein bedrag en ben je ervan verzekerd dat je om de 5 jaar een nieuw matras krijgt, zonder verdere kosten.

Wat doe jij om je matras te onderhouden en vlekken te verwijderen?

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in