boek je vakantie bij de ANWB

Rimpels, als vrouw heb je er waarschijnlijk een grondige hekel aan. Gelukkig kun je ook heel wat doen om rimpels te voorkomen. Lees snel verder en ontdek wat helpt tegen rimpels.

 

Hoe en waarom ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door een combinatie van ouder worden, genetische factoren en blootstelling aan de zon. De huid bestaat uit twee belangrijke lagen: de epidermis (bovenste laag) en de dermis (onderste laag). In de dermis bevindt zich collageen, een eiwit dat de huid stevig houdt. Wanneer we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen af, waardoor de huid dunner en minder elastisch wordt. Hierdoor ontstaan rimpels.

Blootstelling aan de zon kan ook bijdragen aan het ontstaan van rimpels, omdat UV-straling de huid beschadigt en de productie van collageen vermindert. Daarnaast kan ook roken, een ongezonde levensstijl en erfelijkheid invloed hebben op het ontstaan van rimpels. Aan dat laatste kun je niet zo veel doen, tenzij je kiest voor een facelift.

Leestip: Dit is waarom je er jonger of ouder uitziet dan je bent

 

Wat kun je doen om rimpels te voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om rimpels te voorkomen of te verminderen. Hieronder bespreken we enkele tips die je kunt toepassen om jouw huid gezond te houden en rimpels tegen te gaan.

  1. Bescherm jouw huid tegen de zon. UV-straling is één van de belangrijkste oorzaken van rimpels. Het is daarom belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon met een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Gebruik deze crème regelmatig, zelfs als het bewolkt is of als je tussendoor binnen bent. Maar let op: je hebt ook vitamine D nodig en die kun je alleen krijgen als je je huid zonder smeersels blootstelt aan de zon. Doe dit elke dag een half uur en begin dan met smeren. Op die manier voorkom je een vitamine D tekort wat tot lichamelijke klachten kan leiden.
  2. Vermijd roken. Roken kan de huid sneller laten verouderen. Nicotine vermindert de bloedcirculatie naar de huid, waardoor de huid minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dit kan leiden tot rimpels en andere tekenen van veroudering.
  3. Eet gezond. Een gezonde levensstijl begint met een gezonde voeding. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten, vis en volkorenproducten. Dit kan je huid gezonder maken en rimpels tegengaan.
  4. Hydrateer jouw huid. Je huid heeft vocht nodig om gezond te blijven. Drink daarom voldoende water en beperk het drinken van alcohol en zoete dranken. Gebruik een hydraterende crème of lotion om de huid gehydrateerd te houden.
  5. Gebruik een goede huidverzorgingsroutine. Een goede huidverzorgingsroutine is essentieel om rimpels te voorkomen. Gebruik een gezichtsreiniger om jouw huid te reinigen, gevolgd door een toner om de pH-waarde van je huid te balanceren. Daarna kun je een een serum met vitamine C gebruiken om de huid te beschermen tegen UV-straling en te helpen bij het produceren van collageen. Breng tot slot een moisturizer aan om je huid gehydrateerd te houden.
  6. Slaap genoeg. Slaap wordt door veel mensen onderschat, maar speelt een belangrijke rol voor de algemene gezondheid en de gezondheid van je huid. Tijdens je slaap ondergaat jouw lichaam als het ware een reset. Daarbij wordt ook de huid hersteld en gehydrateerd. Probeer daarom elke nacht minstens 7-8 uur te slapen. Overigens geldt dat vrouwen zelfs langer moeten slapen al is het verschil niet zo groot.
  7. Vermijd stress. Stress kan de huid uitdrogen en kan leiden tot rimpels. Probeer daarom stress te verminderen door bijvoorbeeld een wandeling in de natuur te maken (ook goed voor vitamine D en je algehele gezondheid), bewust de telefoon opzij te leggen en af en toe gewoon me-time in te plannen.
  8. Laat je huid regelmatig behandelen door een professionele huidtherapeut. Een professionele huidtherapeut kan uw huid analyseren en een behandelingsplan opstellen dat specifiek is afgestemd op uw huidtype en specifieke huidproblemen. Behandelingen zoals chemische peeling, microneedling en lasertherapie kunnen helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidtextuur en -kleur.

 

Kort samengevat komt het op het volgende neer: je levensstijl bepaalt samen met je genen en je hormonen hoe en wanneer je rimpels gaat ontwikkelen. Het is een natuurlijk proces en is onlosmakelijk verbonden met ouder worden. Mocht je dit echt lastig vinden dan kun je bijvoorbeeld een ooglidcorrectie laten doen om de tekenen van ouderdom te verminderen.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in