boek je vakantie bij de ANWB

Nu we met z’n allen massaal thuis zitten, moeten we erop letten dat we niet sneller verouderen. Langdurig zitten zorgt er namelijk voor dat je lichaam sneller verouderd. Maar ook deze 11 dingen waardoor je lichaam sneller verouderd moet je achterwege laten

 

 

Inhoud

Jong of oud

Ik heb er al een keer aandacht aan besteed. Er zijn verschillende redenen waarom je er ouder of juist jonger uitziet dan je bent. Dat heeft alles te maken met je genen en natuurlijk je leefstijl. Aan het ene kun je niets doen, terwijl je wel je leefstijl kunt aanpassen. Want, zeg nou zelf: wie wil er niet jonger uitzien?

 

11 Dingen waardoor je lichaam snel verouderd

Natuurlijk is het leuk als je er jonger uitziet dan je in werkelijkheid bent, maar nog belangrijker is het om ook je lichaam jong te houden. Er zijn namelijk nogal wat dingen die je lichaam sneller doen verouderen.

1. Je zit meer dan 8 uur per dag

Met alle technologische vooruitgang hebben we wel één ding over het hoofd gezien: we hoeven niet meer veel te bewegen. Het meeste werk wordt al zittend gedaan en dat soms gewoon 8 uur per dag achter elkaar. Zeker nu veel mensen thuis moeten werken wegens alle maatregelen rondom het Coronavirus zitten mensen nog meer achter de pc en laptop. Helaas is een zittende leefstijl dus absoluut funest voor je lichaam. Zit je 8 uur of langer per dag? Dan is je lichaam biologisch gezien 8 jaar ouder. Wil je dit voorkomen? Zorg dan voor minimaal 30 minuten beweging per dag.

Leestip: Zo blijf je fit vanuit huis met een klein budget

11 Dingen waardoor je lichaam sneller verouderd langdurig zitten

2. Je draagt heel vaak grote oorbellen

Oorbellen zijn voor veel vrouwen een fashion statement. Op zijn tijd een paar grote oorbellen dragen kan helemaal geen kwaad. Zeker niet als je daarmee je outfit onderstreept. Draag je echter heel vaak grote en zware oorbellen, dan is dat een aanslag op je lichaam. Het gewicht rekt je oorlellen uit en zorgt voor minder elasticiteit van je huid. Omdat je oren een zichtbaar deel van je gezicht zijn kan dit er al gauw voor zorgen dat je lichaam en gezicht er ouder uitziet dan je werkelijk bent. Uitgerekte huid is helaas ook niet meer te herstellen.

 

3. Je eet te veel (rood) vlees

Het gaat hierbij niet zozeer om het eten van vlees in het algemeen (integendeel), maar meer om de hoeveelheid en het feit dat dit niet in balans is met het eten van fruit en groente. Deze disbalans zorgt voor een toename van serumfosfaat in je bloed. Een te grote hoeveelheid hiervan kan leiden tot nierziekten. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende vlees, groente en fruit voorkomt dat je lichaam voortijdig verouderd en houd je gezond.

 

4. Je hebt geen hechte vrienden

Hoe gek het ook klinkt, maar een gebrek aan echte vrienden kan je lichaam doen verouderen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eenzaamheid hetzelfde effect op het lichaam heeft als roken. Deze effecten zijn te zien bij mensen met weinig sociale contacten en mensen die er weinig of niet op uitgaan. Iets leuks doen met vrienden zorgt er ook voor dat je in beweging blijft en dat heeft dan weer invloed op je algehele gezondheid.

 

11 Dingen waardoor je lichaam sneller verouderd vrienden

 

5. Je verandert je dieet te vaak

Een dieet volgen kan op zich geen kwaad als je dit met beleid doet. Stem het dieet daarbij volledig af op de behoeftes van je lichaam. Ben je echter iemand die met alle winden meewaait? Vandaag volg je een Keto dieet en over 3 weken doe je een detox met alleen water en fruit? En de week erna volg je weet een ander dieet? Stop er dan mee als je niet wilt dat je lichaam sneller verouderd. Je lichaam heeft tijd nodig om aan elk nieuwe dieet te wennen. Voor je lichaam voelt dit aan als stress. En we weten allemaal dat stress niet goed is. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam sneller verouderd. Naast het feit dat je sneller verouderd is een steeds wisselend dieet slecht, omdat het voor afname van spieren en botmassa kan zorgen.

 

6. Je drinkt te vaak water uit flessen

Hoe verleidelijk ook: gebruik liever een glas om uit te drinken. Het is bewezen dat als je dagelijks uit een fles drinkt, je extra rimpels rondom je lippen krijgt. Rimpels kun je in principe niet meer ongedaan maken en laten je er ouder uitzien.

11 Dingen waardoor je lichaam sneller verouderd water drinken

 

7. Je bent een frequente vlieger

De luchtvochtigheid in vliegtuigen is over het algemeen minder dan 20%. Het is dus niet zo gek dat je huid na het vliegen veel droger aanvoelt. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een kleine beker of flesje bij de hand te houden dat je kunt vulen met water. Op die manier blijf je gehydrateerd. Vliegtuigen zitten ook vol bacteriën, zorg daarom voor goede hygiëne. Vlieg je frequent? Dan zal dit weerslag hebben op je lichaam.

 

8. Je doucht niet na het sporten

Dit gaat niet alleen om hygiëne, maar over zweten waardoor je huid geïrriteerd raakt. Dit kan dan weer zorgen voor beschadigingen en zelfs veroudering van je huid. Daarom is het van cruciaal belang om je huid schoon te maken in de ochtend en net voor het slapen gaan. Ook na het sporten moet je je huid schoonmaken. Wil of kun je na het sporten niet douchen? Probeer dan tenminste je gezicht schoon te spoelen, zodat alle zweet eraf gespoeld wordt.

 

9. Je eet te veel suiker en melkproducten

Het gaat er niet alleen om wat je met je lichaam doet, maar ook wat je erin stopt. Als je een stukje fruit op het aanrecht laat liggen voor een tijdje dan zie je dat dit zal veranderen. Het wordt bruin omdat de suiker met de proteïnen op elkaar reageren. Deze zelfde reactie zal je lichaam ook vertonen als suiker reageert op collageen. Je huid wordt vaal en grauw.

Leestip: 5 Tekenen dat je teveel suiker eet

Sommige onderzoeken tonen aan dat melkproducten ook slecht zijn voor je lichaam. Een te grote inname van melkproducten zorgt voor een verhoogde kans op ontstekingen. Dit leidt tot oxidatieve stress, een belangrijke reden voor (onnodige) veroudering.

 

10. Je neemt te veel supplementen

Het is waar dat een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen funest is. Dat zie je terug aan haaruitval, maar ook broze nagels zijn een teken aan de wand dat er tekorten zijn. De andere kant van het verhaal is dat mensen al gauw te veel supplementen gaan nemen. Dit kan ertoe leiden dat je lichaam in beperkte mate vergiftigd raakt met als gevolg dat je lichaam sneller verouderd. Laat geregeld je bloed nakijken, zodat je zeker weet waar en hoeveel tekort je hebt. Denk daarbij vooral aan vitamine B12 en vitamine D.

11 Dingen waardoor je lichaam sneller verouderd vitamine B 12

11. Laat je hormonen nakijken

Hoe ouder we worden hoe meer onze hormonen veranderen of zich aanpassen. Als er een disbalans is, dan zal dat grote invloed hebben op je lichaam. Dit kan niet alleen zorgen voor stemmingswisselingen, maar ook je haar en huid beïnvloeden. Daarom is het verstandig om 1x per jaar je hormonen na te laten kijken via een bloedtest.

Dat je lichaam verouderd is een natuurlijk proces. Als je zelf last hebt van een chronische aandoening of ziekte dan zou zit proces wel eens veel sneller kunnen gaan dan normaal. Mocht hier echter geen sprake van zijn, let dan op eerder genoemde dingen om te voorkomen dat je lichaam vroegtijdig verouderd. Het eten van noten en geregeld sporten helpt je lichaam om fit en gezond te blijven.

 

Wat doe jij om te voorkomen dat je lichaam snel verouderd?

 

 

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in