boek je vakantie bij de ANWB

Veel mensen hebben vooral nu de neiging om op alles en iedereen te mopperen en te klagen. Er is weinig om dankbaar voor te zijn denken ze. Het tegendeel is echter waar. Met dit dankbaarheiddagboek kun je je eigen verhaal vertellen.

 

Inhoud

Dankbaarheid: de invloed op onze gezondheid

Ons leven staaat al een jaar lang op zijn kop. We worden beperkt in onze vrijheid en moeten veel inleveren. Veel mensen is dit rauw op het dak gevallen, waardoor er van dankbaarheid nog maar weinig sprake is. Toch is het belangrijk  om onder alle omstandigheden dankbaar te zijn en te blijven. Want dankbaarheid heeft grote invloed op onze gezondheid.

Een studie onder studenten van de Kentucky Universiteit liet een duidelijke link zien tussen een verhoogde agressie en dankbaarheid. Dit naar aanleiding van een essay dat de studenten moesten schrijven. De ene helft werd hiervoor gecomplimenteerd, de andere kreeg te horen dat hun opstel absolute flut was. Van de helft die negatief commentaar had gekregen reageerde een groot deel agressief nadat zij het op moesten nemen tegen de leerkracht in een online spel. Alleen de studenten die een opstel over dankbaarheid geschreven hadden waren mild tegenover de leerkracht.

Talloze studies hebben zich inmiddels achter bovenstaande studie gesteld. Het is aangetoon dat dankbaarheid meer is dan alleen een gevoel. Door dankbaar te zijn kun je meer empathie tonen, ben je minder agressief en ben je minder (snel) boos.

Nu kan dankbaarheid best wel moeilijk zijn. Afhankelijk van de situatie waarin je verkeert. Toch kun je dankbaar zijn ook aanleren. Daarvoor kun je gebruik maken van een zogenaamd dankbaarheidsdagboek.

Dankbaarheidsdagboek om je eigen verhaal te vertellen verpakking

Dankbaarheidsdagboek om je eigen verhaal te vertellen

In het dankbaarheidsdagboek van Vertellis kun je je eigen verhaal schrijven. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Elke dag kun je hier op twee pagina’s van alles en nog wat kwijt. Waar ben je dankbaar voor, hoe liep je dag, wat kan beter en nog veel meer. Op die manier creëer je niet alleen een dagboek waar je altijd doorheen kunt bladeren als het even niet meer lukt. Je moet er ook bewust bij stilstaan wat op de dag goed is gegaan en waar je dankbaar voor bent.

Als je eenmaal aan het schrijven bent zul je zien dat er vaak nog best veel dingen over blijven om dankbaar voor te zijn. Niet altijd zijn dat hele grote dingen, maar vaker nog zijn het juist de kleine dingen. De zon die schijnt, de vogels in de tuin, bomen en bloemen die in bloei staan of de glimlach van je kind.

In het begin is het waarschijnlijk even wennen. Je bent misschien niet gewend om op kleine dingen te letten. Toch is dat ook een goede training voor jezelf. Een goede manier om te letten op dingen die je vreugde bezorgen, terwijl je daar eerst nooit op gelet hebt. Immers, het is veel makkelijker om te letten op de dingen die niet goed gaan. Je partner die dingen vergeet, je kinderen die niet luisteren, het werk dat tegenzit. We zijn de hele dag door bezig met mopperen en klagen en vergeten alle kleine dingen die ons wel een glimlach bezorgen.

Je zult merken dat als je eenmaal een paar dagen bezig bent met het schrijven van je eigen verhaal je een andere mindset zult krijgen. Alhoewel veel dingen misschien niet meezitten, zeker niet in deze tijd met alle maatregelen, is er nog genoeg dat wel goed loopt. Alleen al het feit dat je je ogen in de ochtend opent en gezond bent is iets om dankbaar voor te zijn.

Dankbaarheidsdagboek om je eigen verhaal te vertellen schrijven

Andere manieren om dankbaarheid te tonen

Naast het bijhouden van een dankbaarheidsboekje voor jezelf kun je dankbaarheid ook op andere manieren integreren in je leven. Zeg vaker dank je wel tegen iemand, laat zien dat je dankbaar bent dat iemand in je leven is of verstuur eens wat vaker een dank je wel kaartje. Vooral in deze tijd is dat een echte aanrader, omdat je niet alleen jezelf een goed gevoel bezorgd, maar ook iemand anders.

Dank je wel zeggen kan natuurlijk op allerlei manieren. Je kunt dit letterlijk tegen iemand zeggen. Je kunt het opschrijven of met een kleine attentie tonen. Bijvoorbeeld met een bedankje voor leerkrachten aan het einde van het schooljaar.

 

Wat doe jij om meer dankbaar te zijn in je leven?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in