Voor het perfecte kopje koffie komt net iets meer kijken dan een pakje gemalen koffiebonen en een koffiezet apparaat. Ontdek nu hoe jij voortaan het perfecte bakje pleur in je eigen keuken zelf kunt maken.
Inhoud
De ene koffie is de andere niet
Je hebt het vast wel eens gemerkt. De ene keer smaakt de koffie toch net iets beter dan de andere keer. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek van Jamie Foster heeft het zetten van een goede bak koffie veel weg van wiskunde. Dat onderstreept ook de beste barista ter wereld, Rob Clarijs. Volgens beide is het van groot belang om het zetten van een kopje koffie goed voor te bereiden. Inclusief afwegen van de gewenste hoeveelheid koffie.
Zo zet je het perfecte kopje koffie
Maar er komt nog veel meer bij kijken. Met onderstaande tips zet jij voortaan het perfecte kopje koffie. Ideaal in een tijd waarin we massaal thuiswerken en geen gebruik kunnen maken van de geweldige koffiemachine op het werk.
1. Meten is weten
Het is al gezegd, maar een goed kopje koffie moet je echt afwegen. De hoeveelheid koffie die je gebruikt verschilt en bepaalt uiteindelijk ook de smaak. Helaas is er geen vastgestelde hoeveelheid die je kunt gebruiken. Die is namelijk persoonlijk. Zet je een kopje koffie? Noteer dan de hoeveelheid (in gram) die je gebruikt. Smaak het kopje koffie? Dan kun je deze hoeveelheid voortaan aanhouden. Zo niet, dan moet je er verder aan werken.
2. Kies voor de juiste bonen
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je kiezen voor de meest uiteenlopende koffiebonen. Had je vroeger alleen de keuze uit filterkoffie of bijvoorbeeld espresso, tegenwoordig kun je koffie kopen met smaaktoevoegingen, koffie uit Afrika of bijzondere koffie met een duur prijskaartje. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel. Natuurlijk kun je ook afwisselen in smaken.
3. Branding
Naast de smaak van de koffiebonen moet je ook letten op de branding. In principe geldt: hoe langer de bonen gebrand worden hoe intenser de smaak zal zijn. Filterkoffie is bijvoorbeeld veel lichter en minder lang gebrand dan espresso. Informatie over de branding vindt je in principe op de verpakking.
4. Maalgraad koffie kiezen
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor de juiste bonen en de branding moet je kiezen voor de juiste maalgraad van de koffie. Er zijn verschillende opties. Je hebt de wat grovere maling of de fijne maling. De maling heeft samen met de techniek die je gebruikt om koffie te zetten invloed op de sterkte en smaak van de koffie. Overigens heeft Jamie Foster ontdekt dat grof gemalen koffiebonen een stuk duurzamer zijn (minder van nodig) en net iets intenser van smaak (tip!).
5. Kiezen van de juiste koffiemachine
Er is een grote keuze aan koffiemachines. Van eenvoudige koffiezetapparaten geschikt voor filterkoffie tot uitgebreide barista koffiemachines. Met sommige apparaten kun je maar één soort koffie maken, met andere heb je de keuze uit cappuccino, espresso en nog veel meer. Voor welke koffiemachine je kiest hangt van meerdere dingen af.
- Beschikbare budget (goedkoopste kost een paar tientjes duurste een paar honderd euro)
- Voorkeur voor filter of koffiebonen
- Voorkeur voor bepaalde koffie (wil je alleen één smaak of wil je kunnen variëren?)
- Met of zonder melkopschuimer
6. Onderhoud koffiezetapparaat
Ook al hou je met bovenstaande punten allemaal rekening, als je je machine niet goed onderhoudt, dan zal je bakje troost na verloop van tijd toch minder smaken. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat je de machine regelmatig schoonmaakt. Zo nu en dan ontkalken voorkomt dat je koffie niet op de juiste temperatuur kan komen. Te veel kalk kan er bovendien voor zorgen dat het water niet meer goed doorloopt.
7. Bewaren van koffie
Tot slot moet je er ook voor zorgen dat je koffie op de juiste manier bewaard. Koffie bewaar je bij voorkeur droog, donker en in een gesloten verpakking. Na het openen van de verpakking is koffie bovendien beperkt houdbaar. Gemalen koffie behoudt zijn smaak ongeveer 3 weken na openen, verse koffiebonen minder lang.
Extra tips voor een lekker bakje koffie
Als je rekening houdt met bovenstaande punten kom je al een heel eind. Toch is een bakkie pleur zoals ze in Den Haag en Rotterdam zeggen is heel persoonlijks. Sommige vinden koffie alleen lekker met toevoeging van suiker en melk, andere willen alleen melk of alleen suiker. Ook hier zijn er verschillende opties.
Kies voor losse suiker of suikerklontjes. Witte suiker of juist bruine (basterd) suiker of vervang de suiker door stevia of zoetstof. Melk vind je eveneens in diverse ‘gradaties”: van vol tot mager en van speciale koffiemelk tot melkvervanger. Wil je melk toevoegen aan je koffie en deze net iets specialer maken? Dan kun je gebruik maken van een melkopschuimer. Melkopschuimers zijn bij Bijenkorf verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en prijsklassen.
Kopje koffie met een koekje of meer
Heb je gasten? Dan serveer je bij voorkeur niet alleen het perfecte bakje koffie, maar ook een koekje erbij. Mag het iets meer zijn? Of heb je meer gasten en wil je niet alleen een standaard koekje aanbieden? Dan kun je lekkers, zoals koekjes en kleine gebakjes op een etagère presenteren. Ook ideaal als je in plaats van een high tea een koffietafel organiseert.
Het perfecte kopje koffie is persoonlijk
Na het lezen van bovenstaande snap je waarschijnlijk wel dat zelfs zoiets simpels als een heerlijk kopje koffie serveren eigenlijk heel persoonlijk is. Smaken verschillen en dat is ook van toepassing op koffie. Daarom smaakt ook de koffie buitenshuis bij dat ene restaurant wel en bij het andere niet. Woon je met gezinsleden in huis? Dan is het raadzaam om een machine te kiezen met meerdere opties. Op die manier kan iedereen genieten van het perfecte kopje koffie.
[…] Leestip: Zo zet je het perfecte kopje koffie […]
[…] Leestip: Zo zet je het perfecte kopje koffie […]
[…] Leestip: Zo zet je het perfecte kopje koffie […]