De jaren ’80 waren niet alleen jaren van vrijheid, blijheid, er waren ook heel veel markante gebeurtenissen in de jaren ’80. Denk aan Tsjernobyl, Elfstedentochten en bijvoorbeeld de val van de Muur. Lees snel verder en ontdek wat er allemaal gebeurde in de eighties.
Inhoud
De jaren ’80 waren een tijd waarin veel kon en mocht
Als je de eighties vergelijkt met de tijd waarin we nu leven dan zie je een wereld van verschil. Dingen die in de jaren ’80 konden zouden vandaag echt niet meer door de beugel kunnen. Denk aan dingen als overal roken, kinderen drank laten halen en zonder gordels in de auto zitten. Om nog maar niet te spreken over de voorwerpen die je in de jaren ’80 gebruikte en nu compleet onbekend zijn, zeker bij de jeugd. Want wie heeft nog een telefoon met een draaischijf of een walkman om naar cassettebandjes te luisteren?
Aan de andere kant was er ook muziek die in niets te vergelijken is met nu. Muziek die veel meer muziek was, ritme had en niet zo eentonig zoals dat tegenwoordig het geval is. De muziek en films uit de eighties waren heel anders. Films en series hadden natuurlijk bij lange na niet de effecten zoals we die nu zien. Alles was minder realistisch, maar daarom niet minder leuk om naar te kijken.
Om nog maar niet te spreken van de mode en de kapsels uit de jaren ’80. Wat dacht je van fluoriserende kleuren, leggings, wielrennersbroeken en ontplofte kapsel? Tel hierbij de trainingspakken, beenwarmers en matjes (nektapijt) en je snapt dat het een compleet andere wereld was.
En dan hebben we het nog geen eens over het eten, drinken en snoepen in de eighties. Vooral het snoep uit de jaren ‘80 was een wereld van verschil met nu. Kleurrijk, inventief en bovenal mierzoet. Om de tandarts maakte niemand zich zo druk, net als over het feit of zo veel snoepen nu eigenlijk wel goed was. Op dat gebied is er heel wat veranderd, ten goede, maar dat neemt niet weg dat sommige snoepjes toch echt ontzettend leuk waren.
Markante gebeurtenissen in de jaren ‘80
Er gebeurde heel veel in de eighties, zowel in ons kikkerlandje als wereldwijd. Gebeurtenissen die voor een deel de hele geschiedenis bepaald hebben. Gebeurtenissen die niet meer vergeten mogen worden. Gebeurtenissen waaruit lering getrokken is om deze in de toekomst te voorkomen. Zoals je ziet zijn er heel wat paralellen te zien met de tijd waarin we nu leven, vooral op economisch gebied. Helaas blijkt hieruit dat de mensheid eigenlijk weinig tot niets geleerd heeft en om de zoveel jaar weer in dezelfde valkuilen terechtkomt.
Markante gebeurtenissen in de jaren ’80 in Nederland
Laten we beginnen met markante gebeurtenissen in eigen land. Ook hier gebeurde het één en ander.
Op 30 april 1980 vond de inhuldiging van Koningin Beatrix plaats. Een belangrijke mijlpaal voor het Nederlandse volk, omdat deze koningin een land overnam dat te maken had met toenemende werkloosheid, toenemende staatsschuld en grote woningnood, vooral onder jongeren.
Het is ook deze periode dat Nederland de overstap maakt naar kabeltelevisie. Ineens kunnen Nederlanders ook buitenlandse zenders kijken. In 1989 doet TRL-Veronique er een schepje bovenop door de weg vrij te maken voor commerciële tv.
Ilegaal gokken is bijzonder populair, vooral het roulettespel Golden Ten is erg geliefd. Om een einde te maken aan alle illegale gokhuizen worden in 1985 en 1989 maar liefst vijf officiëe gokhuizen geopend (Holland Casino).
Halverwege de jaren ’80, om precies te zijn in 1985 vond ook de eerste pinbetaling in Nederland plaats. Dit gebeurde door de minister van Verkeer: Neelie Smit-Kroes.
Ontvoeringen in de eighties waren schering en inslag. Bekende mensen zoals Freddy Heineken, Toos van der Valk, maar ook Gerrit Jan Heijn en zelfs een kind worden ontvoerd. De jaren ’80 waren roerige tijden, vooral voor de meer bekende Nederlander.
Voor de voetballiefhebbers waren in 1988 uitzinnig van vreugde toen de titel Europees Kampioen binnen werd gesleept. Dat was een mooie goedmaker, nadat het Nederlands Elftal in de jaren ’74 en ’78 genoegen moest nemen met de tweede plaats.
In de eighties waren niet alleen de omstandigheden anders, maar ook het weer. De winters waren koud en sneeuw was meer regel dan uitzondering. Dat gold ook voor vrieskou. Niet zo gek dus dat er in 1985 en in 1986 een Elfstedentocht gereden kon worden.
Markante gebeurtenissen jaren ’80 (voormalig) Nederlandse gebieden
Niet alleen voor Nederland waren de eighties roerig en onstuimig, dat gold ook voor (voormalige) overzeese gebieden. Zo was er in het begin van de jaren ’80 in Suriname (voormalige kolonie van Nederland) de zogenaamde sergeantencoup. De onrust hierna houdt aan en bereikt op 8 december 1982 een hoogtepunt wanneer Desi Bouterse 15 tegenstanders van zijn militaire bewind vermoordt. Pas in 1986 wordt tegen het regime van Bouterse opgetreden door het Junglecommando onder leiding van Ronnie Brunswijk. Helaas zorgt deze onrust voor zware tijden voor de gewone Surinaamse burger.
Voor Aruba was het jaar 1986 een markant jaar, want toen ontving het eiland een status aparte binnen het koninkrijk. Dit stond los van de Nederlandse Antillen.
Markante gebeurtenissen in de jaren ’80 wereldwijd
Maar er gebeurde nog veel meer, wereldwijd. Wat dacht je van de Koude Oorlog die nu vanwege de oorlog in Oekraïne bij veel mensen weer herinneringen oproept. Vooral na het aantreden van Ronald Reagan in 1981 liepen de spanningen weer op. Onlosmakelijk verbonden met deze gebeurtenis is de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Deze was namelijk het symbool van het einde van de Koud Oorlog, al zou dit nog tot 1991 duren.
Overigens was het niet alleen in het oosten erg onrustig. De oorlog tussen Irak en Iran duurde maar liefst 8 jaar. Van 1980 tot 1988 lieten 875.000 mensen het leven als gevolg van de territoriale spanningen tussen beide landen. Met de komst van Saddam Hoessein liepen deze spanningen verder op en kwam er oorlog.
Een andere gebeurtenis die zich nog veel mensen herinneren is Tjernobyl. De kernramp van 26 april 1986 is ook nu weer heel actueel vanwege alle nucleaire dreigingen. De ramp in ’86 had grote impact op veel landen in Europa.
Ook de Pan Am Lockerbie vliegtuigramp zal bij velen in het geheugen gegrift staan. Deze vliegtuigramp boven Lockerbie voltrok zich op 21 december 1988. Hierbij kwamen 270 mensen om het leven. Overigens ging het hier om een terroristische aanslag uitgevoerd door twee Libische agenten.
Naast oorlogen en rampen waren er ook andere bijzondere gebeurtenissen. Zo werd de wereld in 1981 opgeschrikt door een mysterieuze en dodelijke ziekte die vooral onder homomannen gevonden werd. Dit was het begin van AIDS. Pas in 1983 werd de boosdoener van deze ziekte gevonden: namelijk het HIV virus.
Een andere doorbraak op medisch gebied was het herontdekken van de Helicobacter bacterie in 1982. Ineens konden mensen met klachten als gastritis en maagzweren beter geholpen worden door ze te behandelen met antibiotica en maagzuurremmers.
Welke gebeurtenissen uit de jaren ’80 hebben bij jou de meeste indruk gemaakt?
[…] Markante gebeurtenissen in de jaren ’80 – tipsvoorjou.com […]