boek je vakantie bij de ANWB

Giftige paddenstoelen herkennen kan levensreddend zijn. Weet jij welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke giftig? Ontdek het snel en voorkom dat je in de herfst giftige paddenstoelen gaat plukken.

 

Inhoud

Paddenstoelen plukken in het wild

Straks begint de herfst weer en kun je weer volop paddenstoelen vinden in de bossen. Paddenstoelen groeien op veel plaatsen. Meer dan 100 soorten zijn gewoon eetbaar. De meeste bevatten vitamine B, koper, eiwitten en voedingsvezels. Er zijn echter ook een aantal (zeer) giftige paddenstoelen waarvan sommige zelfs dodelijk zijn. In dit artikel staat wat algemene informatie en wordt een aantal giftige paddenstoelen behandeld.

 

Algemene informatie over paddenstoelen

Loofbossen, met name beukenbossen, vormen een goede omgeving voor najaars paddenstoelen. Deze zijn het talrijkst in beukenbossen aan het einde van de zomer en in het begin van de herfst, vóór de eerste nachtvorst. Gemakkelijk te herkennen soorten zijn:

1. Cantharellen (heldergele trompetjes)

giftige paddestoelen cantharel

 

2. Hoorn van overvloed, die trechtervormig en donkerbruin zijn

giftige paddestoelen hoorn van overvloed

 

3. Bosparasolzwam, waarvan de hoed een doorsnede heeft van 3 à 8 cm

giftige paddestoelen bosparasolzwam

 

4. Eekhoorntjesbrood, met bolle, sponzige hoed

giftige paddestoelen eekhoorntjesbrood
fotocredit © Hans Hillewaert via Wikimedia

 

5. Weidechampignon

Wanneer de hoed rode of paarse vlekken vertoont, kun je het eekhoorntjesbrood beter laten staan. Het kan dan namelijk giftig zijn. Het gemakkelijkst te herkennen is de weidechampignon, die op open heide groeit. De lamellen van jonge champignons zijn roze, maar worden later bruin.

 

giftige paddestoelen boschampignon
By Andreas Kunze (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Geneeskrachtige paddenstoelen

Paddenstoelen zijn bijzonder gezond en worden ook als natuurlijk medicijn gebruikt.  Geneeskrachtige paddenstoelen worden vooral in de Aziatische wereld gebruikt. Gelukkig zien ook steeds meer Westerlingen de voordelen van het gebruik van gezonde paddenstoelen. Aanraders zijn shii-take en reishi, die dankzij hun geneeskracht zelfs schijnbaar ongeneeslijke ziektes kunnen genezen.

 

Verzamelen van wilde paddenstoelen

Raadpleeg steeds een goede paddenstoelen gids of ga naar een deskundige als je twijfelt over de geplukte soorten. Verzamel alleen paddenstoelen waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

Paddenstoelen kunnen het beste in een open rieten mandje vervoerd worden, zodat de sporen op de grond kunnen vallen. Hiermee voorkom je ook dat je oogst bederft of slijmerig wordt door gebrek aan lucht. Houd de stelen intact, zodat de geplukte soorten achteraf vergeleken kunnen worden met de afbeeldingen in een paddenstoelengids. Dit kan heel wat ongerief voorkomen.

Leestip: Tips om paddenstoelen langer te bewaren

 

 

Giftige paddenstoelen herkennen

Zoals eerder aangegeven zijn er ook een aantal (zeer) giftige paddenstoelen. Hieronder een zestal van deze giftige soorten:

 

Gele knolarmoniet

De gele knolamoniet lijkt op de weidechampignon. Wanneer je echter de dikke onderkant van de steel doorsnijdt zie je een diep gele kleur. Aanvankelijk is de hoed van de gele knolamoniet wit, maar later wordt deze geel. Net als de onderkant van de steel. De vergiftigingsverschijnselen zijn in kleine hoeveelheden beperkt: braken en bewusteloosheid.

 

giftige paddestoelen gele knolarmaniet
By Bernypisa (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

 

Panteramaniet

De panteramaniet is bruin met witte vlokken en een witte steel met verschillende manchetten aan de onderkant. LET OP: vermoedelijk is deze panteramaniet DODELIJK!

 

giftige paddestoelen panter knolamaniet
By ccfarmer (Prst) (Own work (own picture)) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Vroege knolamaniet

De vroege knolamaniet is te herkennen aan een zuiver witte hoed, lamellen en steel. Verder is deze knolamaniet dun met een slappe manchet. LET OP: DODELIJK!

 

giftige paddestoelen vroege knolamaniet
By Pieria(Uploader and Photographer) (Pieria(Uploader and Photographer)) [Public domain], via Wikimedia Commons

 

Vliegenzwam

De meest herkenbare onder de giftige paddenstoelsoorten is de vliegenzwam. Veelal komt deze terug in sprookjes en tekeningen met kabouters. De vliegenzwam is helderrood met witte vlokken (stippen), witte lamellen en heeft een ruwe, witte steel. Juist door zijn bekendheid met kabouters heeft de vliegenzwam grote aantrekkingskracht op kinderen. Vergiftigingsverschijnselen: zelden dodelijk, maar zorgt wel voor hallucinaties en heftige maagstoornissen.

 

giftige paddestoelen vliegenzwam
Onderwijsgek at nl.wikipedia [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

 

Giftige vezelkop

Deze giftige paddenstoel kenmerkt zich door de klokvormige, okerkleurige hoed met een roze waas en soms rode aderen. Het meest opvallende aan de giftige vezelkop is het feit dat de lamellen bij aanraking rood verkleuren. Dit kan beschouwd worden als een soort waarschuwing. LET OP: kan DODELIJK zijn!

giftige paddestoelen giftige vezelkop
By Eric Steinert [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

 

Groene knolamaniet

De groene knolamaniet is te herkennen aan een geelgroene of bruingroene hoed met witte steel en witte lamellen. Als de hoed doorgesneden wordt, dan heeft het vlees een zoetige, onaangename geur. Groeit in loofbossen en onder eiken en is een van de dodelijkste paddenstoelsoorten. Het gif wordt na 6-24 uur werkzaam en er is geen tegengif bekend. LET OP: DODELIJK! Helaas zijn er nog steeds mensen die de groene knolamaniet plukken en de gevolgen ervan ondervinden.

 

giftige paddestoelen groene knolamaniet
By taken by User:Hankwang [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0)], via Wikimedia Commons

Pluk jij wel eens paddenstoelen in het wild? Ben je daarbij wel eens giftige soorten tegengekomen?

Dokteronline.com

17 REACTIES

    • Ik snap je helemaal. Persoonlijk blijf ik er ook vanaf, je weet maar nooit, als je de verkeerde paddestoel pakt kan dat heel verkeerd aflopen.

  1. Ik durf ook geen paddestoelen te plukken in het wild. We hebben ze ook wel in de tuin, ze lijken op cantharellen, tegen de pruimenboom. Maar nee, voor mij alleen champignons!

  2. Nee ik laat ze liever staan. Want sommige giftige en niet-giftige paddenstoelen lijken op elkaar. Wil daar mn vingers niet aan branden. Wel interessant artikel, had geen idee dat veel van die giftige echt dodelijk kunnen zijn.

    • Precies, soms lees je in de media nog wel eens dat zelfs kenners zich vergissen met alle gevolgen van dien. Ik koop ze wel in de winkel, weet ik zeker dat het wel eetbaar is.

  3. Wilde champignons zoeken heb ik geleerd in mijn 15 jaar Zuid Frankrijk. Daar is het een hele cultuur! Zodra het klimaat gunstig is geweest voor bijvoorbeeld de Cêpes (Eekhoorntjesbrood of ook Boleten) loopt het halve dorp ’s morgens in de bossen te struinen! ..en komt er overal ’s middags de omelet aux Cêpes op tafel. Heerlijk vond ik deze bezigheid en onderweg pik je ook wat Cantharellen en Trompette des morts (hoorn van overvloed) mee en enkele “pied de mouton” (letterlijk schapenvoetjes, gele stekelzwam) voor ’s avonds door de pasta met een beetje room. Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik echt zonder eerst na te vragen mijn buit durfde te eten. . Je moet altijd oplettend blijven en bij twijfel..laten staan. interessant artikel

  4. Informatief artikel! Wel vind ik het vreemd dat je zegt dat het eten van shii-take ongeneeslijke ziektes geneest? Lijkt me toch niet dat daar echt wetenschappelijk bewijs voor is.

    • Voor Shii-take misschien niet, wel voor reishi. Dat weet ik toevallig uit eerste hand. Ik ken mensen die door het gebruik van reishi genezen zijn van kanker en suiker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in