boek je vakantie bij de ANWB

We weten allemaal dat de dampen van bepaalde pannen schadelijk kunnen zijn voor je huisdier. Maar wist je dat gourmeten ook dodelijk kan zijn voor je huisdier? Ontdek nu waarom en wat je kunt doen om je geliefde huisdier te beschermen.

 

Inhoud

Huisdieren en geuren

Dieren hebben een veel beter ontwikkelde neus dan wij mensen. Dat zorgt er niet alleen voor dat geuren sterker binnen komen bij je dier, maar dat bepaalde geuren ook een gevaar op kunnen leveren voor je dier. Vooral synthetische geuren kunnen een probleem vormen voor je huisdier. Hetzelfde geldt ook voor etherische olieën waaraan je kat kan overlijden als je deze bijvoorbeeld in een diffuser doet.

Leestip: Gebruik essentiële olie en je huisdier

 

Gourmetten met Kerst en Oud en Nieuw

De meeste mensen vinden het fijn om tijdens de kerstdagen of met Oud en Nieuw lekker lang aan tafel te zitten om te eten en te drinken. En dat kan prima met gourmetten. Ideaal ook voor de gastvrouw of man aangezien je niet uren in de keuken hoeft te staan om eten voor te bereiden. Natuurlijk moet je wel wat werk verrichten, maar over het algemeen moet iedereen zelf zijn eten maken tijdens het gourmetten.

Leestip: Deze 5 fouten tijdens het gourmetten maak jij ook

Hoe lekker het ook is om uitgebreid te tafelen met een gourmetstel, voor je huisdier is dit wat minder. Gourmetten is op verschillende manieren een gevaar voor je huisdier.

 

Gourmetten kan dodelijk zijn voor je huisdier

Als je denkt aan gourmetten en gevaar voor je huisdier dan denk je waarschijnlijk direct aan de mogelijkheid dat je geliefde viervoeter of je vogel zich verbrandt aan het gourmetstel. Dat is inderdaad iets dat je in de gaten moet houden als je een kat hebt die graag op tafel springt of een vogel die van tijd tot tijd los mag vliegen. Ook grotere honden die bij de tafel kunnen lopen gevaar om zich te verbranden als het gourmetstel aanstaat zonder toezicht.

Gelukkig kun je het gevaar van verbranden redelijk makkelijk voorkomen. Zorg dat je kat zowel voor als tijdens en na het gourmetten niet in de buurt van de tafel kan komen. Dat geldt ook voor je hond. Je vogel behoort tijdens het gourmetten niet los te vliegen, maar braaf in zijn kooi te zitten.

 

Gourmetten dodelijk voor vogels

Helaas is er nog een ander groot gevaar als het gaat om gourmetten. We weten allemaal dat vogels dood neer kunnen vallen door de dampen die vrij komen als je kookt met een teflon pan. De dampen zijn voor alle kleine huisdieren giftig. En daar zit het hem nu juist in. Gourmetstellen zijn ook voorzien van een antiaanbaklaag. Zodra deze verhit wordt komen er giftige dampen vrij. Voor ons mensen en grote huisdieren zoals grote honden en katten zijn deze vrij onschadelijk. Alhoewel mensen met astma en bronchitis ook problemen kunnen krijgen met ademen door de vrijkomende dampen.

Voor vogels is het een heel ander verhaal. Vogels hebben een ander ademhalingssysteem, waardoor de dampen een acuut gevaar op kunnen leveren. Ze raken vergiftigd en krijgen te maken met ademnood en krampen. Als het eenmaal zo ver is gekomen, dan is er geen enkel middel meer dat je vogel kan redden. Zelfs een dierenarts zal niets meer kunnen betekenen voor je vogel.

Wil je dus genieten van gourmetten? Verplaats de kooi dan even naar een andere kamer, zodat je nog lang van je gevleugelde vriend kunt genieten.

 

Gourmetten en andere kleine huidieren

Naast vogels is het ook beter om kleine knaagdieren zoals hamsters en cavia’s uit de buurt van het gourmetstel te houden. Ook zij kunnen beter naar een andere kamer verplaatst worden. Er wordt volop onderzoek gedaan, maar momenteel is nog te weinig bekend over het effect van de vrijkomende dampen voor kleine knaagdieren. Daarom kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en je kleine huisdieren beschermen door ze tijdelijk te verplaatsen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in