boek je vakantie bij de ANWB

We trappen een nieuwe serie artikelen af met tropische vruchten alles over ananas. In een serie artikelen wordt ingegaan op veel voorkomende tropische vruchten van A-Z. In dit eerste artikel vind je alle informatie, waaronder herkomst, verwerking, gebruik en teelt van de tropische vrucht: Ananas.

Inhoud

Herkomst van de tropische vrucht: Ananas

Tegenwoordig kopen we de ananas gewoon bij de supermarkt, zonder er verder bij na te denken. Maar dat is niet altijd zo geweest. Daarom trappen we in tropische vruchten alles over ananas af met de herkomst van deze tropische vrucht. De ananas komt van oorsprong uit Paraquay, Zuid-Amerika. Het waren de ontdekkingsreiziger uit voornamelijk Portugal, die de Indiaanse naam van de vrucht: Nana Meant (dit betekend kostelijke vrucht), overnamen. Pas vele eeuwen later werd de vrucht in Europese kassen verbouwd, zoals bijvoorbeeld in de tuinen van Versailles onder Louis XV. Vanaf de 19e eeuw verdween de kasteelt en begon de import van deze vrucht te groeien. Oorspronkelijk werd vooral uit de Azoren geïmpoteerd. Na verbetering van de transportmogelijkheden kwam de import uit Afrikaanse landen waaronder Mali, Kenia en Ivoorkust.

 

tropische vruchten ananas herkomst

De ananasplant

Op de Azoren werd in 1890 bij toeval ontdekt dat rook van een houtvuur de knopvorming bevordert. Later werd ontdekt dat de planten op acetyleengas reageren, daarmee  worden de ananasplanten tegenwoordig tot vervroegde bloei gebracht. Dit gas is ook werkzaam bij veel andere bromelia-achtigen, waartoe de ananas ook behoort.

In tropische en subtropische landen wordt de ananas verbouwd om de vrucht zelf. In de koudere streken, zoals bijvoorbeeld in Nederland is de ananas een huisplant. Je hoeft daarbij niet op een rijke oogst te rekenen, al kunnen er aan de sierplanten wel kleine vruchten groeien.

De plant houdt van warmte en zon, maar moet wel beschermd te worden tegen de hete zomerzon. Giet in de zomer ruim, in de winter op een iets koelere plaats (minimaal 15°) minder. De plant is vanwege de stekels aan alle bladranden erg moeilijk te hanteren. Mocht je vast komen te zitten aan de plant, beweeg dan met de richting van de stekels mee.

Vermeerdering vindt plaats door de jonge plantjes die na de bloei aan de voet van de afstervende rozet worden gevormd in een potje te planten. Je kunt er ook voor kiezen de bebladerde kop van de ananas te laten drogen. Daarna wordt deze op een zanderige grond, in een pot, afgedekt met plastic, op een lichte plaats gezet om te laten groeien.

Op plaatsen waar de ananas gekweekt wordt voor de verkoop van de vruchten wordt de laatstgenoemde methode gebruikt. Suriname is één van de landen waar de ananas verbouwd wordt.

 

tropische vruchten ananas plant

De kracht van ananas

Ananas is een bron van vitamine C: in 100 gram ananas zit ruim de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Helaas heeft de ananas verder weinig andere vitamines of voedingsstoffen. De verse vrucht bevat wel Bromelaïne, een eiwitsplitsend enzym, dat ook in kiwi, papaja en babaco voorkomt. Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar. De werking van het enzym is zo sterk dat arbeiders op ananasplantages en in de conservenindustrie beschermende kleding moeten dragen om huidbeschadigingen te voorkomen.

Het inblikproces heeft weinig invloed op het vitamine C-gehalte, maar vernietigt de Bromelaïne. Ananas ingemaakt in eigen sap, bevat nauwelijks meer calorieën dan verse ananas: ingeblikt 47kcal en verse ananas 41kcal.

Door de Bromelaïne wordt vlees bereidt met ananas malser. Nadelig werkt de stof op eiwitten in zuivelproducten en in gelatine. Ananas in zuivelproducten zorgt ervoor dat het product na een tijdje waterig wordt en een vreemde smaak krijgt. Ananas in combinatie met gelatine (bijvoorbeeld in een bavarois) verliest zijn binding. Dit kun je voorkomen door de ananas eerst kort te koken of ingeblikte ananas te nemen.

 

Ananas als huismiddeltje

  • Het enzym kan mensen helpen die moeite hebben met het verteren van eiwitten
  • Het helpt bloedstolsels te voorkomen en is dus nuttig bij behandeling van hart – en vaatziekten
  • Helpt bij verstopte bijholten
  • Is urine afdrijvend en dus goed voor mensen die last hebben van een urineweginfectie
  • Er wordt gezegd dat het enzym de werking van antibiotica versterkt
  • Gorgelen met ananassap helpt tegen keelpijn
  • Eten van ananasvruchtvlees helpt bij neusverkoudheid, artritis, bronchitis en spijsverteringsproblemen

De stof Bromelaïne wordt in de medicinale industrie gebruikt bij osteo-artritis en reumatoïde artritis als ontstekingsremmend middel. Verder bevordert Bromelaïne weefselherstel en wordt het veel gebruikt bij sportblessures, zoals bloeduitstortingen, blaren en verstuikingen. In het rijtje tropische vruchten is de ananas dus ideaal als huismiddeltje tegen diverse aandoeningen.

 

tropische vruchten ananas huismiddeltje

 

Kopen van ananas

Ananas wordt na het plukken niet meer zoeter, aangezien de vruchten (bijna) rijp geplukt worden. Als de vrucht zwaar aanvoelt, frisgroene bladeren heeft en een zoete, vrij sterke geur heeft, dan is de ananas goed rijp.

Bewaren van de ananas

Bewaar een ananas niet onder 8°, dus niet in de koelkast. Als de ananas te koud bewaard wordt bederft de ananas aan het zogenaamde lage-temperatuur-bederf. De vrucht verrot dan van binnenuit. Bewaar een ananas het beste bij kamertemperatuur. Gebruik deze dan binnen 1-2 dagen.

Een ananas schoonmaken

  • Vrucht in schijven snijden, dik schillen, ingroeiers en kern verwijderen
  • Vrucht in vier of acht parten snijden, vruchtvlees in z’n geheel los snijden van de schil
  • Volgens het ‘patroon’ diagonaal strepen uit de schil snijden. Op die manier verwijder je alle ingroeiers. Hierna kun je de geschilde ananas in schijven snijden.
  • Snijd een kapje van de ananas (laat de kroon eraan). Hol de ananas uit en vul de vrucht met fruitsalade of een salade met vlees

 

tropische vruchten ananas verwerken

 

Enkele toepassingen van de tropische vrucht ananas

  • Met yoghurt of kwark als ontbijt (in combinatie met muesli)
  • Oliebol met stukjes ananas (Hollands met tropisch tintje)
  • Vlees in combinatie met verse ananas wordt malser
  • Ananasblokjes in zuurkool of rode kool
  • Ananas in groentesalades met witlof, ijsbergsla of bleekselderij
  • Ananas verwerkt in een heerlijke fruitsalade

 

tropische vruchten ananas fruitsalade

 

Hou je van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: avocado, banaan en cactusvijg

Heb je nog vragen en/of toevoegingen laat het dan even weten in onderstaande reacties.

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in