boek je vakantie bij de ANWB

Ingegroeide nagels zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Ze kunnen buitengewoon pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar met de juiste kennis en zorg kunnen deze effectief behandeld en voorkomen worden. Ontdek nu alles wat je moet weten over ingegroeide nagels: wat is een ingegroeide nagel, hoe herken je een ingegroeide nagel en wat kun je doen aan een ingegroeide nagel.

 

Inhoud

Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel, medisch bekend als unguis incarnatus, treedt op wanneer de rand of hoek van de nagel in de omliggende huid begint te groeien. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid, zwelling, ontsteking en ernstige pijn. Ingegroeide nagels komen meestal voor aan de grote tenen, maar kunnen ook op andere tenen voorkomen.

 

Hoe herken je een ingegroeide nagel?

Om een ingegroeide nagel adequaat te behandelen en verlichting van pijn te geven moet je deze natuurlijk kunnen herkennen. Enkele veelvoorkomende tekenen van een ingegroeide nagel zijn:

 1. Pijn en gevoeligheid: Het getroffen gebied is vaak pijnlijk, zelfs bij lichte druk.
 2. Roodheid en zwelling: De huid rond de nagel kan rood worden en opzwellen.
 3. Infectie: Als een ingegroeide nagel niet wordt behandeld, kan dit leiden tot een infectie, met symptomen zoals pus en in het ergste geval zelfs koorts.
 4. Overgroei van de huid: Soms groeit de huid over de rand van de ingegroeide nagel heen, waardoor je het moeilijker herkent als ingegroeide nagel.

Wat kun je doen aan een ingegroeide nagel?

Als je vermoedt dat je last hebt van een ingegroeide nagel, kun je de volgende  stappen ondernemen om verlichting te brengen:

 1. Week je voeten: Week je voeten dagelijks in warm water om de nagel en de omliggende huid te verzachten. Doe dit gedurende 15-20 minuten. Je kunt aan het water wat soda of biotext toevoegen. Let op: dit maakt de nagel niet beter en is vooral symptoombestrijding en bestrijding van een eventuele infectie.
 2. Vermijd strakke schoenen: Draag ruime schoenen die de tenen niet samendrukken en kies bij voorkeur voor open schoeisel.
 3. Knip je nagels correct: Knip je nagels recht af en vermijd het afknippen van de hoeken om (verder) ingroeien te voorkomen.
 4. Gebruik zachte druk: Probeer voorzichtig een stukje flosdraad of een wattenstaafje onder de ingegroeide rand van de nagel te schuiven om de nagel omhoog te brengen.
 5. Raadpleeg een professional: Als de pijn aanhoudt, de nagel geïnfecteerd is of je er zelf niet bij kunt, zoek dan professionele hulp bij een pedicure, podoloog of je huisarts. De professional kan je nagel bij knippen en eventueel een nagelbeugel of een spalk plaatsen. Bij hele ernstige gevallen zal de nagel (deels) verwijderd moeten worden.

https://tipsvoorjou.com/kalknagels-huismiddeltjes-natuurlijke-middelen-behandeling/

 

Wat moet je vooral niet doen bij een ingegroeide nagel?

Het is belangrijk om bepaalde dingen te vermijden om het probleem niet te verergeren:

 1. Niet pulken: Probeer niet de huid rond de ingegroeide nagel te verwijderen, want dit kan infecties veroorzaken.
 2. Niet uitstellen: Wacht niet te lang voordat je hulp zoekt als de symptomen aanhouden of erger worden.

 

Leestip: Alles wat je moet weten over kalknagels

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in