boek je vakantie bij de ANWB

Deze tijd van het jaar staat weer bol van de tradities. Kerstbomen, versieringen, kaarten en lekkernijen. Kerst een tijd van tradities. Maar wat maakt iets nou een traditie? En wanneer is iets een traditie?

Inhoud

Gastblog van Tanja

Onderstaande blog is geschreven door Tanja. Tanja ken ik al sinds mijn 13e en alhoewel we elkaar een tijdje uit het oog verloren waren, hebben we nu weer contact. Ze is net als ik dol op schrijven en is van plan om vaker een gastblog te schrijven.

Kerst een tijd van tradities

Het is december en bijna Kerst. Een periode die bol staat van de tradities. Bepaalde tradities zijn wereldwijd hetzelfde (kerstboom opzetten), andere tradities verschillen hemelsbreed van elkaar.

Leestip: 10 Vreemde tradities wereldwijd

 

Wat is een traditie?

Volgens het woordenboek is een traditie “een oude gewoonte van een (grote) groep mensen” en “de functie van een traditie is het in stand houden van de maatschappij. Hoewel tradities statisch lijken, veranderen en vernieuwen ze steeds onder invloed van de tijdsgeest”. Dat wil dus zoveel zeggen als dat het een vast gegeven lijkt, maar dat er toch ruimte is voor een moderne touch. Zo kun je ten slotte zelfs met een kleine groep een gewoonte hebben, uitdragen of zelfs bedenken (bijvoorbeeld in het gezin).

Kerst een tijd van tradities kerstboom cadeautjes

Kerst een tijd om samen met je familie te zijn

Een van de tradities, die ik zelf heb met Kerst is, is dat je deze beleeft met je familie. Waar Oud&Nieuw bij ons voornamelijk met vrienden worden gevierd (al is dat dit jaar wel iets soberder dan vorig jaar), is Kerst standaard een familiefeest.

Dat is het bij ons ook altijd geweest: al toen ik klein was, kwamen opa en oma met Kerst over de vloer. Liefst zo vroeg mogelijk, dan had je zo veel mogelijk aan je dag. Uiteraard kwamen daar ook wat kadootjes aan te pas, zeker toen Sinterklaas ons niet meer bezocht. Mijn ouders en opa en oma gingen dan uitgebreid aan de koffie met wat lekkers, terwijl wij kinderen stonden te popelen om de kadoverpakkingen uit elkaar te scheuren en te kijken of je daadwerkelijk had gekregen wat je had gehoopt. ‘s Avonds gingen we dan met z’n allen eten. We aten een heerlijk, uitgebreid menu waarbij traditioneel ook de stoofpeertjes op tafel stonden en waar we begonnen met een soepje.

Kalkoen heb ik zelf een keer gemaakt, ook uit het oogpunt van traditie, maar ofschoon hij perfect was gelukt en heerlijk smaakte, vond ik dat wel erg veel werk om daar een jaarlijks terugkerend item van te maken. Een traditie, die bij ons thuis dus liever weg mag blijven.

Mijn kersttradities

We gingen ook vaak gourmetten met de feestdagen. Dat is voor mij echt een traditie met Kerst geworden sinds ik zelf het huis uit ben. Niet alleen vindt iedereen het lekker, maar je kunt er ook veel kanten mee op, want ook vegetariërs kun je hier blij mee maken. Daarbij is niets gezelliger dan een extreem volle tafel met leuke bakjes, gezellige schaaltjes en mooie glazen.

Kerst met mijn schoonouders is traditioneel fondue, waarbij mijn schoonvader altijd een eigen recept voor de gehaktballetjes heeft en bereid. Dit jaar neem ik het stokje van hen over, want mijn schoonouders komen bij ons fonduen. Natuurlijk zal ik de balletjes op wijze van mijn schoonvader maken, want dat hoort er traditioneel gezien bij.

Een andere traditie is dat wij sinds een aantal jaar dan ook weer kadootjes onder de boom leggen. Deze pakken wij met ons eigen gezin uit op Eerste Kerstdag. Tot slot hebben we dan nog een traditie sinds een paar jaar om het hele huis zo uitbundig mogelijk te versieren. Daarbij gaat vooral mijn dochter helemaal los. Het liefst zou zij al in oktober hiermee beginnen.

Zoals je ziet zijn die laatste twee opmerkingen dus eigenlijk “nieuwe” tradities binnen ons gezin. En zo ben je nooit te oud of is je groep nooit te klein om nieuwe tradities in het leven te roepen!

Welke Kersttradities heb jij?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in