boek je vakantie bij de ANWB

Op zoek naar tips voor je badkamer? Hier vind je een overzicht van 7 handige tips voor het verbouwen, opknappen, renoveren en indelen van je badkamer.

 

Inhoud

Verbouwen of renoveren?

Heb je een badkamer die niet naar je zin is? Verouderd of wellicht te klein? Dan kun je ervoor kiezen om de badkamer te verbouwen of te renoveren. Het één en ander hangt af van je wensen en natuurlijk je beschikbare budget. Over het algemeen is een renovatie een stuk voordeliger dan een complete badkamerverbouwing.

Bij een badkamer renovatie kun je denken aan het vervangen van bijvoorbeeld de wasbak, de tegels, ligbad of douche en de wc. Het kan echter ook zijn dat leidingen aan vervanging toe zijn. Dan wordt de renovatie een stuk duurder. Een badkamer renoveren betekent oude materialen vervangen door nieuwe. Hierdoor wordt een stuk waarde toegevoegd aan een huis of een woning.

Bij een verbouwing wordt een deel van of de hele badkamer gesloopt en vervangen door nieuwe materialen. Vaak wordt daarbij ook direct een nieuwe indeling gemaakt, bijvoorbeeld omdat dit logischer is of omdat er meer ruimte beschikbaar is. Denk hierbij aan het plaatsen van een bad, een dubbele wasbak of het verplaatsen van de wc, zodat deze los is van de badkamer.

 

Tips badkamer: 7 tips nieuwe badkamer verbouwen

Voordat je aan de slag kunt gaan met het verbouwen van de badkamer is het goed om een overzicht te hebben van punten waar je op moet letten. Denk hierbij aan de kosten, de indeling, badkamer decoratie tips en nog veel meer. Daarom deel ik zeven badkamer renovatie tips met jou.

 

1. Werk je badkamer plannen uit op papier

Voordat je kunt beginnen aan de verbouwing moet je voor jezelf eerst alles goed op papier zetten. In je hoofd ziet het er misschien heel leuk uit, maar in het echt kan het tegenvallen. Maak een tekening op schaal van de beschikbare ruimte. Zorg ook dat je alles wat je in de badkamer wilt hebben op schaal hebt. Denk daarbij aan een bad of douchebak, wasbak, wc en bijvoorbeeld een extra kast. Nu kun je de badkamer inrichten door alles heen en weer te schuiven.

Houd bij het uitwerken van je plan rekening met het feit dat de badkamer weliswaar een kamer is waar je tot rust moet komen, maar dat het ook praktisch moet zijn. Zorg daarom voor voldoende bewegingsvrijheid. Houd rekening met de rest van je huisgenoten en hun wensen en eisen.

Je kunt ook al kijken naar je wensen op het gebied van tegels, kleurgebruik en andere elementen die ervoor kunnen zorgen dat je een compleet beeld hebt. Vergeet niet om belangrijke accessoires op te nemen in je plan. Ook deze kunnen van invloed zijn op het gebruik van de ruimte. Vaak zien mensen dingen als een wc rolhouder, handdoekhaken, een radiator en reserverolhouder over het hoofd. Het zijn echter wel elementen in de badkamer die ruimte innemen.

7 Tips nieuwe badkamer verbouwen plannen

2.  Kosten berekenen voor de badkamer verbouwing

Als je eenmaal goed weet wat je wil kun je de kosten gaan berekenen. Gemiddeld kost een badkamer verbouwing 3.500 – 10.000 euro. Een bedrag waar je zeker rekening mee dient te houden. De kosten zijn van een aantal dingen afhankelijk:

 • Leidingwerk: moet dit vervangen worden of is dit nog bruikbaar
 • Welke elementen kun je eventueel hergebruiken
 • Wat besteed je uit en welke dingen doe je zelf
 • Kies je voor merken of neem je genoegen met bijvoorbeeld huismerken
 • Wordt de badkamer alleen verbouwd of vergroot/verklein je de ruimte
 • Kies je voor dezelfde indeling of wil je een heel ander ontwerp

Allemaal dingen waar je goed naar moet kijken, omdat dit kan voorkomen dat je achteraf voor onverwacht (hoge) kosten komt te staan. Het is zeker aan te raden om er een specialist naar te laten kijken. Deze hebben oog voor (onverwachte) werkzaamheden, kunnen de materialen op waarde schatten en kunnen je uitleggen of de verbouwing wel haalbaar is zoals je deze in gedachten hebt.

Houd er rekening mee dat het veel goedkoper is om dezelfde indeling aan te houden. Bij een compleet nieuw design moet het leidingwerk verplaatst worden. Dit is niet alleen kostbaar, maar in sommige gevallen is dit ook niet mogelijk.

 

3. Badkamer verbouwen tips: uitbesteden

Heb je voldoende budget en wil je er zeker van zijn dat je er zo min mogelijk werk aan hebt? Besteed dan het verbouwen van je badkamer uit. Je laat het werk over aan specialisten, weet wat de kosten zijn. Bovendien kun je concrete afspraken maken over wanneer begonnen en je nieuwe badkamer opgeleverd wordt. Natuurlijk kunnen er altijd onverwachte dingen gebeuren, maar in de meeste gevallen is het uitbesteden de fijnste manier om een badkamer te renoveren.

 

4. Zelf badkamer verbouwen tips

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Afhankelijk van hoe handig je bent, hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wat je allemaal verbouwd wilt hebben aan de badkamer. Wil je (deels) zelf de badkamer verbouwen? Houd dan rekening met onderstaande tips:

 • Verander de huidige indeling zo min mogelijk, zodat je geen leidingwerk hoeft te verplaatsen/vernieuwen
 • Een toiletpot veranderen is niet al te moeilijk en kun je prima zelf doen
 • Tegels veranderen is een vak apart en moet je echt kunnen. Als alternatief zou je de tegels kunnen verven. Eventueel kun je over de tegels nieuwe tegels plakken
 • Slopen is vaak iets dat je prima zelf kunt doen, zelfs bij een grote verbouwing die je verder uitbesteed. Het enige dat je nodig hebt is goed gereedschap
 • Soms hebben kleine veranderingen al een grote impact: bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe toiletpot, toevoegen van andere accessoires (planten, een mooie spiegel enz) en verven van de muur waar geen tegels zijn

 

De belangrijkste tip is echter: doe alleen dingen waar je zeker van bent dat je dit kunt. Begin je met iets en lukt het jou niet om het werk af te maken, dan kun je uiteindelijk duurder uit zijn dan wanneer je het werk direct uit had besteed. Houd ook rekening met bijkomende kosten als je bijvoorbeeld zelf gaat slopen. Dan zul je een container moeten regelen, wellicht gereedschap moeten lenen en je moet een dagje vrij nemen of het weekend opofferen.

 

5. Tips kleine badkamer verbouwen

Misschien heb je wel een kleine badkamer en denk je dat het verbouwen ervan appeltje eitje is. Helaas kan dit in de praktijk erg tegenvallen. Hoe kleiner hoe moeilijker het kan zijn. Je moet de ruimte namelijk optimaal gebruiken, zonder daarbij de veiligheid en comfort voor je gezin uit het oog te verliezen. Houd bij het verbouwen van een kleine badkamer rekening met het volgende:

 • Kies voor een geschikte kleur die de badkamer lichter en groter laat lijken (bijvoorbeeld wit)
 • Houd het gebruik van extra accessoires beperkt (neem dit ook mee in je ontwerp)
 • Kies voor een effen design voor je tegels
 • Het is belangrijk om in een kleine badkamer extra opbergruimte te creëren onder de wastafel, zodat het opgeruimd is (te veel losse spullen zorgen alleen voor onrust)
 • Schoonmaken in een kleine badkamer wordt makkelijker als je kiest voor zwevende elementen

 

7 Tips nieuwe badkamer verbouwen tegels

6. Tips tegels badkamer

Bij een verbouwing heb je de keuze om nieuwe tegels te laten plaatsen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Mocht je ervoor kiezen om bepaalde elementen te laten, dan zou je nieuwe tegels op de bestaande laag tegels kunnen plakken. Hierdoor verlies je echter wel wat in ruimte, hou hier rekening mee. Beter is het om de tegels te (laten) vervangen.

Zorg dat je kiest voor tegels die passen bij het design en de gewenste uitstraling. Stem de kleuren op elkaar af. Er zijn verschillende tegels te verkrijgen: wand- en vloertegels. Daarin zijn heel veel variaties mogelijk wat betreft de kwaliteit, de prijs, de afwerking (mat of glanzend) en het materiaal. Dat is zeker ook een aandachtspunt.

 

7. Badkamer styling tips

Je staat er misschien niet bij stil, maar juist de accessoires maken de badkamer af. Een radiator in de badkamer is niet alleen nuttig, maar kan ook bijdragen aan het algemene design ervan. Dat geldt ook voor de keuze van de verlichting. Zorg voor licht dat de badkamer niet alleen optimaal verlicht, maar bovendien sfeervol is. Als je je in de badkamer opmaakt of wil scheren is goede verlichting bij de spiegel een must.

De overige accessoires zoals toiletrolhouder, wc borstel, maar ook zeeppomp kun je allemaal op elkaar afstemmen. Voor een douche is een passend douchegordijn onmisbaar. Heb je meer inspiratie nodig? Kijk dan eens rond op Vtwonen.

7 Tips nieuwe badkamer verbouwen accessoires

 

Sparen voor de verbouwing of een lening nemen

Het kan natuurlijk zijn dat je momenteel niet de beschikking hebt over het benodigde bedrag, terwijl je badkamer hard aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld omdat je net een nieuw huis gekocht hebt. In dat geval kun je overwegen om geld te lenen. Informeer vooraf goed over de verschillende voorwaarden, zodat je niet onnodig te veel rente betaalt. Kies bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet om flexibel te zijn wat het lenen en terugbetalen van geld betreft.

 

Heb jij nog aanvullende tips voor een verbouwing van de badkamer?

Dokteronline.com

4 REACTIES

 1. hoi
  ik vind u tips best aardig maar er zijn er paar bij waar IK niet mee eens ben we leven al net op de grens van net niet dood gaan dus u wil dan ook nog een doorlopene kedriet voor stellen gat maken waar je toch ook daar weer een gat in je begroting ,mij is geleerd eerst sparen en als jet het geld bij elkaar heb dan pas kijken ,maar je kan ook alle sitte af zoeken je weet hoeveel 4 kanten meters je nodig heb zoek heerlijk naar de tegels die je mooi vind meestal kan je ze ook nog om het geen grote bad kamer is kan je gratig op halen o weer verdient douse deur het zelfde gezellig zoeken meschien kan je die ook vinden voor paar centen zet het weg tot je het nodig heb was tafel zijn ook meestal voor paar centen te vinden (ik heb dubbelen dus was tafel gevonden 30 euros staat ook netjes te wachten tot ik alles bij elkaar heb verzamelt zo kan je ook aan een hele mooie bad kamer komen voor paar centen ik zou zeggen veel geluk en zerzaamel ze tot je alles bij elkaar heb

  • Ik snap je helemaal. Persoonlijk spaar ik ook liever voor dingen en maak ik geen schulden. Bovendien kun je tegenwoordig veel dingen gratis krijgen via weggeefhoeken. En in de sale vindt je vaak ook goede aanbiedingen. Misschien moet je dan iets langer wachten als je eerst moet sparen, maar alles beter dan schulden hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in