boek je vakantie bij de ANWB

In Nederland is de Kerstman nog niet zo heel lang populair. Hier staat vooral Sinterklaas centraal. In de landen om ons heen en wereldwijd verschilt het van land tot land wie de Kerstcadeautjes brengt. Hoe heet de Kerstman in andere landen? Ontdek het nu.

 

Inhoud

Kerst in Nederland

Jarenlang was Kerst het ondergeschoven kindje in Nederland. Kerst werd weliswaar gevierd, maar kinderen kregen vooral met Sinterklaas cadeautjes. Het verhaal van Sinterklaas is dan ook bij iedereen bekend. Kinderen zetten in aanloop naar pakjesavond op 5 december hun schoen en krijgen dan kleine cadeautjes en/of wat lekkers in de schoen. Op pakjesavond brengt Sinterklaas dan de echte cadeautjes al dan niet geholpen door zijn Pieten. De dag na Sinterklaas vertrekt de lieve man weer naar Spanje tot het volgende jaar.

Inmiddels is het al een aantal jaar zo dat steeds meer mensen de tradities loslaten en Sinterklaas verandert. Niet in de laatste plaats omdat de pieten zoals deze eerst waren niet meer van deze tijd zijn. Dat zorgt er ook voor dat mensen het Kerstfeest meer en meer omarmen. Hierdoor krijgen veel kinderen ook met Kerst cadeautjes. Deze worden dan gebracht door de Kerstman. Maar hoe zit dat nu in andere landen? Is het daar ook de Kerstman of iemand anders die de cadeautjes brengt? En wanneer wordt Kerst gevierd?

Leestip: 10 Vreemde kersttradities wereldwijd

 

Hoe heet de Kerstman in andere landen?

Van Duitsland tot Nieuw Zeeland, Kerst wordt in elk land doorweven met eigen tradities, niet alleen wat eten en het optuigen van de boom betreft, maar ook op het gebied van kerstcadeautjes.

 

Duitsland

Alhoewel Duitsland een buurland is kan er bijna geen groter contrast zijn wat het vieren van Kerst betreft. Duitsland staat natuurlijk bekend om de grote en super gezellige kerstmarkten, die momenteel helaas veelal afgezegd worden. Wil je toch genieten? Haal dan de gezelligheid van de Duitse kerstmarkt in huis. In Duitsland is de Kerstavond 24 december het meest belangrijk. Op deze dag sluiten winkels al vroeg en staat alles in het teken van Heiligabend. Cadeautjes worden gebracht door het Christkind en zijn helpers. Traditioneel wordt wild gegeten, gans of eend. Overigens verschilt dit nogal van streek tot streek. Verder worden rond middernacht avondmissen georganiseerd, waar zeker (streng) katholieken met het hele gezin naar toe gaan.

 

Frankrijk

In Frankrijk draait alles om Père Noel die de cadeautjes met een zak op zijn rug rondbrengt. De traditionele Franse Kerstman draagt geen broek maar een lang rood gewaad, wat veel weg heeft van een mantel. Dit wordt gecombineerd met een lange puntmuts. Overigens kennen ze in het oosten van Frankrijk ook een soort Sinterklaas. Deze komt op 6 december samen met zijn helper Père Fouettard bij alle kinderen langs.

Scandinavië

Voor de meest noordelijk gelegen landen is Kerst een tijd van tradities en gezelligheid. Op Kerstavond worden de cadeautjes gebracht door Nisse, een soort kabouter met witte baard en rode muts. Overigens gebeurd het gewoon dat de cadeautjes onder de boom worden gelegd zonder dat deze kabouter eraan te pas komt. In Denemarken heet dezelfde kabouter Julenisse (kerstkabouter). In Zweden en Finland lijken de tradities op de overige landen. Ook hier wordt de kerstman vervangen door een kabouter die respectievelijk Tomte en Tonttu heten.

Overigens wordt in Zweden nog een belangrijk feest gevierd in december naast Kerstavond. Het gaat daarbij om het Luciafeest op 13 december. Dat is een belangrijke dag voor alle meisjes, vooral de oudsten uit een gezin. Traditioneel dragen meisjes op die dag witte jurken met rode linten om hun taille. Op hun hoofd dragen zij een krans met kaarsen.

Hoe heet de Kerstman in andere landen luciafeest

Engeland en Ierland

In Engeland en Ierland kennen ze de Kerstman als Father Christma, die op Christmas Eve (dat is 24 december) kerstcadeautjes brengt.

 

Amerika

In Amerika kennen ze de Kerstman als Santa Claus, wat een beetje verwarrend werkt omdat dit op Sinterklaas lijkt. Ook de manier waarop de cadeautjes rondgebracht worden heeft veel weg van het bij ons bekende Sinterklaasfeest. Santa Claus klimt in de nacht van 24 op 25 december door de schoorsteen om cadeautjes onder de boom te leggen. Om Santa Claus te verrassen zetten de kinderen een glas melk en koekjes neer (vandaar ook het bekende milk and cookies). Ook dit is vergelijkbaar met de Nederlandse tradities waarbij kinderen een wortel klaar leggen en een briefje voor Sinterklaas. Deze Amerikaanse traditie van Santa Claus zie je ook terug Australië en Nieuw Zeeland.

 

Estland

In Estland hebben ze een mooie mix van Kerst en het bekende Sinterklaasfeest. Daar zetten kinderen hun schoen onder de kerstboom. Deze wordt door päkapikud gevuld. Dit zijn zogenaamde Kerstelfjes. Dit is overigens traditie in aanloop naar Kerst, want op Kerstavond komt jõuluvana, de Kerstman, ‘persoonlijk’ langs om de kinderen te verrassen met Kerstcadeautjes. Als dank zingen de kinderen liedjes of citeren ze gedichten.

 

IJsland

Als er één land is dat heel uitgebreid Kerst viert dan is het IJsland. Daar begint kerst namelijk al op 12 december en duur het Kerstfeest tot driekoningen op 6 januari. De cadeautjes worden gebracht door 13 kerstmannen, die Jólasveinar heten. Op 12 december komt de eerste Jólasveinar. Tot aan Kerstavond, 24 december komt er elke keer een nieuwe groep kerstmannen bij. Op 25 december vertrekt de eerste groep kerstmannen dan weer en op 6 januari is ook de laatste Jólasveinar vertrokken. Overigens wonen de Kerstmannen in de bergen.

 

Rusland

Kerst wordt in Rusland net iets anders gevierd. Daar genieten mensen vooral met Oud en Nieuw van het geven en krijgen van cadeautjes. Deze cadeautjes worden gebracht door Deduschka Moros of Ded Moros. Dat zegt je natuurlijk niets, maar wellicht ken je wel het figuur Grootvadertje Vorst. Sinds 1920 krijgt grootvadertje Vorst hulp van het sprookjesfiguur Snegurotschka.

https://www.youtube.com/watch?v=US4hOYBevUg

Spanje

Alhoewel Spanje overwegend katholiek is moeten kinderen daar net iets langer geduld hebben en wachten op de Kerstcadeautjes. Daar krijgen kinderen namelijk traditioneel hun cadeautjes pas op 6 januari. De cadeautjes worden gebracht door Reyes Magos of te wel de Drie Koningen. In Baskenland speelt daarnaast Olentzero een grote rol. Overigens moeten niet alleen kinderen in Spanje wat geduldiger zijn en wachten op hun Kerstcadeautjes. Ook in Argentinië brengen de Drie Koningen Kerstcadeautjes.

 

Italië

Net als Spanje is Italië een overwegend Rooms katholiek land. Daardoor zou je verwachten dat het allemaal heel simpel is wat Kerst vieren betreft. Toch is het tegendeel waar. In Italië kunnen ze het namelijk maar niet eens worden wie nu eigenlijk wanneer de cadeautjes rondbrengt. Niet zo gek dus dat je in verschillende regio’s verschillende tradities ziet als het op de Kerstman aankomt.

In sommige gebieden worden kinderen verrast door het Jezus Kindje, terwijl in andere gebieden de Kerstman verantwoordelijk is voor het rondbrengen van de kerstcadeautjes. Overigens staat de Kerstman daar bekend als Babbo Natale. Tot slot zijn er regio’s die pas op 6 januari (drie koningen) cadeautjes verwachten. Deze worden dan gegeven door Befana, een oude weduwe die veel weg heeft van een heks.

 

Colombia

Net als in Duitsland worden kinderen in Colombia verrast met cadeautjes door niemand minder dan El Niño oder Niño Dios, het kindje Jezus.

 

Chili

In Chili krijgen kinderen geen cadeautjes van de Kerstman, maar van een oude herder. Die staat onder Chilenen bekend als Viejo Pasuero.

 

Portugal

Net als in Italië zijn de meningen over wie de Kerstcadeautjes rondbrengt nogal verdeelt. Voor sommigen is dat de Kerstman, ook wel bekend als Pai Natal, anderen hebben het dan over het Kindje Jezus.

 

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in