boek je vakantie bij de ANWB

De kogel is door de kerk ook dit jaar mag je geen vuurwerk afschieten. Of eigenlijk is dat niet helemaal waar: er is namelijk wel vuurwerk waar deze regels niet voor gelden. Geen idee wat wel en niet mag met Oud en Nieuw? Dit zijn de vuurwerkregels voor 2021/2022

 

Inhoud

Waarom wordt vuurwerk afgestoken met Oud en Nieuw?

Traditioneel wordt het nieuwe jaar ingeluid met heel veel vuurwerk. Dat is niet alleen in Nederland zo maar wereldwijd. Maar waarom wordt er eigenlijk vuurwerk afgestoken met Oud en Nieuw? Van oorsprong komt vuurwerk uit China waar het werd gebruikt bij religieuze festivals en om boze geesten te verdrijven. Nog steeds zijn er heel wat landen die om deze reden vuurwerkknallers afschieten om de boze geesten niet mee te nemen naar het nieuwe jaar. Voor velen hier in het Westen bijgeloof, voor mensen in andere landen een reëel gevaar.

In Nederland werd vuurwerk in 1648 geïntroduceerd als viering van het einde van de Tachtigjarige Oorlog. Maar het zou nog tot de jaren ’60 en ’70 duren voordat het afsteken van vuurwerk in het nieuwe jaar ook hier ingeburgerd raakte. Steeds meer mensen vinden het afsteken leuk, de import wordt voor iedereen toegankelijker en zo wordt een nieuwe traditie geboren. Vooral in de jaren ’80 en ’90 speelt vuurwerk een hele grote rol.

Doordat de import steeds makkelijker gaat komt ook illegaal vuurwerk het land binnen met alle gevolgen van dien. Geregeld krijgen ziekenhuizen in aanloop naar en tijdens de nieuwjaarsnacht te maken met mensen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. Missende ogen of ledematen behoren tot de jaarlijkse ‘restschade’ van een gelukkig nieuw jaar.

En dan is er ook nog de vuurwerkramp in Eindhoven in 2000 die 23 mensenlevens heeft gekost.

 

Discussies over vuurwerk

Al jaren zijn er discussies gaande rondom het gebruik van vuurwerk. Zowel door voor- als tegenstanders worden voldoende redenen aangevoerd om al dan niet een verbod in te voeren. In sommige andere landen mag je zeker in de grote steden al jaren geen vuurwerk meer afsteken als particulier. In plaats daarvan organiseert de stad zelf een vuurwerkshow. Er zijn zelfs al landen die een alternatief hebben gevonden voor het afsteken van vuurwerk door een weergaloze drone show te geven, zoals hieronder te zien is in Singapore.

 

 

Dit zijn de vuurwerkregels voor 2021/2022

Jarenlang bleef het bij een discussie in Nederland, tot de pandemie alles veranderde. Ineens was er in 2020 sprake van een vuurwerkverbod. Dit vooral om te voorkomen dat de overbelaste zorg niet nog meer werk kreeg door bijkomende vuurwerkslachtoffers. Ook voor dit jaar is er weer sprake van een vuurwerkverbod. Toch is er hoop voor liefhebbers van vuurwerk, want het afsteken is vooral verboden voor een bepaalde categorie. Dat wil zeggen dat je wel vuurwerk af mag steken, mits het vuurwerk betreft uit een andere categorie.

Zie je de bomen door het bos niet meer? Hieronder zie je overzichtelijk wat wel en niet mag.

 

Verboden vuurwerk 2021/2022

Vuurwerk dat in de categorie F2 en F3 valt is dit jaar verboden. Hieronder vallen onder andere rotjes, knalstrengen, single shots en vuurpijlen. Overigens is voor het verbieden van F2 vuurwerk het vuurwerkbesluit aangepast worden. Dit is gebeurd naar aanleiding van Covid. Oorspronkelijk gold dit besluit tot 2021, maar inmiddels is het aangepast naar 2023. Zoals het er nu voor staat zal ook in 2022 vuurwerk verboden zijn.

 

Toegestaan vuurwerk 2021/2022

Als je liefhebber bent van vuurwerk dan zul je na het lezen van het volgende waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Dit jaar mag je namelijk alleen F1 vuurwerk gebruiken om het nieuwe jaar in te luiden. Onder F1 vuurwerk valt eigenlijk alle kindervuurwerk, fop- en schertsvuurwerk. Denk daarbij aan knalerwten, sterretjes, grondbloemen en dat soort dingen. Voor echte liefhebbers kan dit natuurlijk niet tippen aan het echte werk.

Een domper, aan de andere kant ook heel begrijpelijk gezin het feit dat er jaarlijks nog te veel ongelukken gebeuren met vuurwerk. Dieren zullen hier wel dankbaar voor zijn, want de meeste huisdieren houden niet van vuurwerk.

 

Carbid schieten als alternatief

Natuurlijk zijn mensen altijd op zoek naar vervanging als er een verbod op iets komt. In dit geval is het niet echt een vervanging, want er zijn (buiten de grote steden) genoeg plekken waar carbid schieten gewoon onderdeel uitmaakt van de Oud en Nieuw tradities. Aangezien er dit jaar weer een landelijk verbod geldt op vuurwerk afschieten kijken meer dorpen en kleine steden naar een alternatief waaronder carbid schieten. Gemeentes mogen zelf bepalen of zij dit toestaan of niet. Wellicht voor de liefhebber van knalvuurwerk een idee om naar een gemeente te rijden waar dit wel gewoon toegestaan is.

 

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in