Koriander, de één haalt er zijn neus voor op vanwege de zeepachtige smaak, de ander vindt het heerlijk. Wat je er zelf ook van vindt, koriander: zo gezond is dit kruid werkelijk.
Inhoud
Wat is koriander?
Koriander, of Coriandrum sativum zoals het kruid in het Latijns heet, werd al in de oudheid door de Egyptenaren gebruiken als natuurlijk medicijn. Wat het uiterlijk betreft heeft het kruid veel weg van peterselie, met als enig verschil dat koriander een stuk donkerder is van kleur. Koriander staat ook bekend als Arabische peterselie, Aziatische, Indische of Chinese peterselie. In het Engels staat het kruid bekend als Cilantro.
Overigens is koriander al heel lang in gebruik. Als je kijkt naar de naam in het Latijn, dan zie je al snel dat deze afgeleid is van de geur. Kóris staat voor wants, amos of aneson staat voor anijs of dille. De geur die aan wantsen doet denken heeft ervoor gezorgd dat het kruid ook bekend staat als wantsenkruid.
Koriander waarom smaken zo verschillen
Er is geen enkel kruid dat zo een verdeeldheid brengt onder de mensen. Dat is niet zo gek, want koriander heeft voor veel mensen een nare bijsmaak, om precies te zijn smaakt koriander voor deze mensen naar zeep! En zoals je begrijpt is zeep in je mond nou niet bepaald een fijne ervaring. Toch geldt dit niet voor iedereen. Er zijn ook genoeg mensen die koriander kunnen eten, zonder de nare zeepervaring.
Waarom smaakt koriander naar zeep?
Maar waarom smaakt koriander voor sommige mensen eigenlijk naar zeep? Verschillende studies van onder andere Charles J. Wysocki, verbonden aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, hebben aangetoond dat dit waarschijnlijk allemaal te danken is aan je genen. Je genen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor je smaak en reukvermogen. Mocht je dus tot de groep behoren die koriander naar zeep vindt smaken: je kunt er echt niets aan doen, behalve je erbij neerleggen en op zoek gaan naar een alternatief.
In welke gerechten wordt koriander gebruikt?
Nu vraag je je misschien af in welke keuken of welke gerechten koriander gebruikt wordt. Zoals je eerder al kon lezen wordt de link gelegd naar de Aziatische en Arabische keuken met verwijzingen als Chinese peterselie. Je vindt dit kruid overigens niet alleen in deze keukens ook in Midden Amerika en delen van Zuid-Amerika wordt Coriandrum Sativum graag gebruikt. Daarnaast vind je koriander onder andere in curry en Garam Masala.
Koriander: zo gezond is dit kruid werkelijk
Overigens is wantskruid niet alleen een (lekkere) smaakmaker, dankzij de verschillende stoffen is het een natuurlijk geneesmiddel voor diverse aandoeningen. Koriander is onder rijk aan fytonutriënten. Denk daarbij aan stoffen zoals:
- Kaempferol
- Quercetine
- Carvon
- Rhamnetine
- Epigenine
- Elemol
Verder zitten er ook polyfenolen in, waaronder cholorgeenzuur en koffiezuur.
Niet onbelangrijk is het feit dat Coriandrum sativum de volgende vitamines en mineralen bezit:
- Mangaan
- Kalium
- Fosfor
- Calcium
- Magnesium
- Zink
- Vitamine A
- Vitamine C
- Vitamine E
- Foliumzuur (vitamine B11)
- Riboflavine (B2)
- Vitamine B6 (pyrydoxine)
- Niacine (B3)
- Thiamine (vitamine B1)
- Pantotheenzuur
Werking van koriander door etherische olie linalool
In koriander zit etherisch olie, net als in allerlei andere kruiden, waaronder bijvoorbeeld salie. Deze olie wordt simpelweg korianderolie genoemd. Het is onder andere deze olie die voor de medicinale werkingen zorgt. Maar niet alleen de olie is gezond, dat geldt eigenlijk voor de gehele plant.
Je kunt koriander gebruiken als smaakstof in eten, drinken als thee of als olie. Van de plant zelf worden niet alleen de bladeren, maar ook de zaden en in sommige landen zelfs de wortels gebruikt. De wortel is net wat scherper van smaak dan de bladeren.
Medicinale werking van koriander
Zoals eerder aangegeven kun je wantskruid als een natuurlijk medicijn gebruiken. Het helpt onder andere bij:
- Door de antibacteriële werking kun je deze gebruiken bij een Salmonella vergiftiging en staphylokokken (zie hier voor de uitgebreide studie ervan)
- Antischimmel: beperkt de groei van schimmels in het lichaam
- Perfect tegen krampen
- Bevordert de spijsvertering
- Wekt eetlust op
- Helpt bij slapeloosheid
- Helpt bij diabetes 2
- Goed als je last hebt van verhoogd cholesterol
- Kan lood uit lichaam verwijderen
- Vochtafdrijvend
- Laat gezwollen slijmvliezen slinken
- Pijnstillend
- Vermindert gassen in de darmen
- Helpt bij stress
- Ideaal bij infecties aan de luchtwegen
- Gebruik als je last hebt van griep, koorts, astma en bronchitis
- Uitwendig te gebruiken bij netelroos en eczeem
- Als aftreksel te gebruiken bij keelpijn en aften
- Bindvliesontsteking (ooglotion)
Bijwerkingen van koriander
Eigenlijk zijn er geen bijwerkingen bekend als je wantskruid gebruikt. Overigens geldt dit niet voor koriander etherische olie. Dat komt omdat veel mensen allergisch zijn voor de stof linalool. Vooral een allergische reactie op de huid komt geregeld voor. Wil je koriander olie uitwendig gebruiken? Test het dan eerst even op een klein plekje om te kijken hoe je erop reageert.
Gebruik koriander essentiële olie ook niet bij baby’s en kleine kinderen. De sterke olie kan ervoor zorgen dat je kind geen adem meer krijgt. Dat komt onder andere door kaemferol. Deze stof is ook niet geschikt voor mensen met astma. Let er ook op dat als je korianderolie op de huid gebruikt je voorlopig uit de zon weg moet blijven, aangezien dit tot een allergische reactie kan leiden.
In principe kun je als zwangere probleemloos koriander gebruiken, vooral als je dit gewoon als kruid gebruikt. Gebruik geen (extreem) grote hoeveelheden want dit zou theoretisch voor krampen en samentrekken van je baarmoeder kunnen zorgen.
Zo maak je zelf koriander thee
Wil je zelf aan de slag gaan met dit gezonde kruid? Maak dan zelf thee met onderstaand recept;
1 theelepel korianderzaad
1 liter kokend water
Doe de zaden in een zakje en rol er met een deegroller overheen, zodat deze openbreken
Giet hier een liter kokend water overheen
Laat 10 – 15 minuten trekken
Zeven en genieten van gezonde thee
In plaats van zaden kun je ook 2 theelepels gedroogde korianderbladeren gebruiken voor het zetten van de thee.