boek je vakantie bij de ANWB

Het is bijna Koningsdag. Ben jij nog niet klaar hiervoor? Check dan snel deze last minute tips om van Koningsdag te genieten. Tips voor een geslaagde vrijmarkt, genieten thuis of onderweg.

 

Inhoud

Koningsdag 27 april

Elk jaar opnieuw mogen we op 27 april genieten van Koningsdag. Het is een nationale vrije dag om de verjaardag van koning Willem Alexander te vieren. Dat vieren gebeurd door de vlag uit te hangen, er worden festivals en vrijmarkten georganiseerd door het hele land en het Koninghuis bezoekt elk jaar een andere stad in het land.

 

Vrijmarkten op Koningsdag

Normaal gesproken mag je niet zomaar een kleed voor je deur leggen en spullen verkopen. Je hebt hier een vergunning voor nodig. Heel soms zie je kinderen iets verkopen voor hun huis, maar over het algemeen is dat dus niet toegestaan. Op deze regel geldt één uitzondering: als er een vergunning aan is gevraagd mag je wel een kleedje leggen op een bepaalde plek om te verkopen. Vaak zie je dat bij braderieën of vlooienmarkten in de openlucht.

Geen zin om een vergunning aan te vragen, maar wil je wel van je oude ‘troep’ af? Op Koningsdag mag iedereen een kleedje leggen en verkopen. Vaak worden er door steden en dorpen vrijmarkten georganiseerd. In veel gevallen mag je dan zonder kosten een plekje uitzoeken, je kleedje neerleggen en verkopen. In sommige steden begint de vrijmarkt al tijdens Koningsnacht: dus in de nacht van 26 op 27 april.

Tip: Daarom wil je met Koningsdag in Den Haag zijn

 

Festivals op 26 en 27 april

Eigenlijk begint Koningsdag al de nacht ervoor tijdens de Koningsnacht. In veel steden worden dan podia neergezet en kun je de hele nacht en de dag erna feesten. Er zijn talloze optredens van artiesten en je kunt van het ene podium naar het andere trekken. Sommige festivals zijn gratis (bijvoorbeeld in de binnenstad van Arnhem), voor andere moet je betalen.

 

Last minute tips om van Koningsdag te genieten

Heb je nog geen plannen? Twijfel je wat je kunt doen? Hieronder vind je een lijst van tips om optimaal te genieten.

 • Hang de vlag uit (hier vind je de etiquette omtrent vlaggen ophangen)
 • Trek oranje kleding aan en ga de straat op
 • Ga naar Action en koop oranje haarspray en verf je haar voor een dag oranje
 • Haal blauw, wit, rode schmink (ook verkrijgbaar bij de Action) en schmink je gezicht hiermee
 • Bezoek de stad waar het Koningspaar op bezoek komt (elk jaar een andere stad)
 • Geniet van de optocht via de tv
 • Bezoek een vrijmarkt om leuke spullen te kopen of verkoop zelf
 • Haal echt Nederlandse snacks in huis (bitterballen, tompoezen in het oranje) en geniet hiervan
 • Maak er thuis een feestje van: hang slingers op en geniet van je vrije dag
 • Trek de stad in en geniet van alle festiviteiten
 • Geen zin in alle gedoe rondom Koningsdag? Pak je auto en trek de natuur in. Koningsdag valt ook altijd in de meivakantie: je kunt dus ook een reis boeken in deze periode.
 • Bezoek een pretpark, dierentuin of museum: grote kans dat het op Koningsdag rustig is en jij op je gemak kunt genieten van alles wat er te zien en te doen is
 • Het is de dag bij uitstek om je bedrijf onder de aandacht te brengen met online en offline acties (afhankelijk van je niche)

 

Verdien geld op Koningsdag met deze tips

Heb je geen oude meuk die je kunt verkopen? Er zijn talloze andere manieren om op de vrijmarkt geld te verdienen. Je kunt onder andere een instrument spelen, verkoop verpakte ijsjes en drankjes of bied mensen aan om hun haren te vlechten. Op zoek naar nog meer creatieve manieren om geld te verdienen met Koningsdag? Check dan deze tips.

 

Tips om spullen te verkopen op de vrijmarkt

In de grote massa is het misschien lastig om op te vallen. Iedereen wil op deze dag van zijn oude spullen af, dus je bent zeker niet de enige die iets wil verkopen en aan deze dag wil verdienen. Enkele tips om meer te verkopen: zorg voor aantrekkelijke prijzen, zorg dat je opvalt in de massa en zorg voor een overzichtelijk kleedje/kraampje.

 

Koningsdag met kinderen beleven

Heb je (kleine) kinderen? Dan zul je waarschijnlijk niet zo snel naar een festival gaan. Toch is Koningsdag met kinderen zeker leuk. Je kunt knutselen in thema Koningsdag, een vrijmarkt bezoeken en eventueel je kinderen zelf laten verkopen of je kunt naar de optocht van het Koningshuis kijken. Lees snel verder en ontdek tips om Koningsdag met kinderen te beleven.

 

Wat zijn jouw plannen voor Koningsdag?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in