boek je vakantie bij de ANWB

Was het een jaar geleden nog een proef die in verschillende Nederlandse gemeenten gehouden werd, vanaf nu doet elke Lidl mee. Lidl pakt uit met stuntprijzen tegen voedselverspilling. Vlees voor 50 cent, rest voor 25 cent. Fruit en groente per pakket van 2 kilo voor 2,99 euro.

 

Inhoud

Samen tegen voedselverspilling

Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat we hier in het Westen heel wat voedsel weggooien. De supermarkten liggen overval, de keuze is reuze. Dit brengt echter met zich mee dat er dagelijks tonnen aan voedsel dat op de datum is weggegooid moet worden. Gelukkig zijn er de afgelopen een aantal initiatieven ontstaan om iets te doen tegen voedselverspilling.

De meeste supermarkten kiezen ervoor om producten die die dag aflopen af te prijzen. De prijzen variëren daarbij enorm. AH kiest ervoor om standaard 35% korting te geven, bij de Aldi krijg je 30% korting. Jumbo heeft een bak of vak met daarin afgeprijsde artikelen, maar daar is geen zicht op hoeveel de afprijzing is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er maar wat gedaan wordt. Hierdoor kan het gebeuren dat je een keer 50 cent voor een product betaald en de volgende keer 1,00 euro.

Leestip: De beste tips tegen voedselverspilling

 

Lidl pakt uit met stuntprijzen tegen voedselverspilling

Eem jaar geleden was Lidl begonnen met een experiment om producten tegen de houdbaarheidsdatum af te prijzen naar een kwartje. Inmiddels blijkt het experiment geslaagd en hebben ze de voedselverspilling met 30% omlaag kunnen krijgen. Een goede vooruitgang en voldoende bewijs dat het experiment geslaagd is.

Vanaf 2 september kun je dus in elke Lidl in Nederland afgeprijsde producten kopen voor een habbekrats. Er zijn wel een paar kleine wijzigingen aangebracht:

  • Alle afgeprijsde vlees en vis is vanaf nu 50 cent (dat was eerst 25 cent)
  • De resterende producten (zuivel, diepvries, kruiden, koeling, ultra vers en brood) kost 25 cent
  • Groente en fruit doet hier niet meer aan mee

 

Zoals je ziet zijn er een paar veranderingen doorgevoerd. Wat de groente en fruit betreft worden nu pakketten van 2 kilo verkocht voor 2,99 euro. Je kunt een groente- en fruitpakket bestellen via de Good to Go app.

 

Wat te doen met producten die tegen houdbaarheidsdatum aanzitten?

Het beste kun je de producten direct gebruiken. Heb je meer producten gekocht dan nodig? Stop ze dan in de vriezer. Vlees en vis is dan nog maanden houdbaar, brood zeker een maand en ulta vers is afhankelijk van het product. Diepvriesproducten zijn iets moeilijker aangezien dit al op datum is.

Overigens is er een verschil tussen tht en tgt datum. Het eerst is tenminste houdbaar tot en de tweede is te gebruiken tot. Voor de eerste is het een streefdatum. Vaak is er na deze datum gewoon niets aan de hand. Misschien gaat de kleur een beetje achteruit, maar je kunt de producten nog gerust een paar dagen later gebruiken. Gewoon je gezonde verstand gebruiken: ruiken, proeven, zien. Als er geen vreemde geur vanaf komt of het vreemd proeft is er niets aan de hand.

De te gebruiken tot datum wordt voor verse producten zoals vlees en vis gebruikt. Hier maakt een dagje meer niet uit, maar langer zou ik het niet doen. Aan de andere kant: ook hier kun je het beste je gezonde verstand gebruiken. Het is niet zo dat vlees een dag na de datum ineens bedorven is. Bedorven vlees en vis ruik je direct.

 

Run op goedkope levensmiddelen

Je kunt je voorstellen dat veel mensen dit een goed initiatief vinden. Niet alleen in het opzicht van minder voedselverspilling, maar vooral ook voor de eigen portemonnee. Lidl verwacht echter geen run op de afgeprijsde producten. Alhoewel het natuurlijk wel een grote kans is voor bijvoorbeeld minima om eens makkelijker boodschappen te kunnen doen.

 

Wanneer afgeprijsde producten Lidl?

Je kunt verwachten dat de meeste producten pas in de late middag/vroege avond afgeprijsd worden. Afhankelijk van wat verkocht wordt zou je wellicht ook nog de volgende ochtend vroeg geluk kunnen hebben en afgeprijsde producten kunnen vinden. Ik denk echter dat dit per filiaal zal verschillen, net zoals dat het geval is bij de overige supermarkten die producten afprijzen. Het ene filiaal doet dit in de ochtend, het andere rond een uur of 6. Wil je dus gebruik maken van de mogelijkheid om voedsel te kopen dat anders weggegooid (of gerecycled) wordt? Dan moet je de Lidl bij jou in de buurt in de gaten houden.

 

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan? En ga je gebruik maken van deze actie van de Lidl?

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in