boek je vakantie bij de ANWB

Veel mensen denken dat als je steunzolen draagt dat je dan alleen maar saaie schoenen moet dragen. Dat is echter niet waar. Met deze tips draag je voortaan trendy schoenen voor steunzolen.

 

Inhoud

Voetklachten een onderkend probleem

Veel mensen lopen rond met klachten die direct of indirect te maken hebben met voetklachten. Helaas gaan lang niet alle mensen met klachten langs de huisarts voor een doorverwijzing. Toch is dit heel belangrijk: je hebt immers maar één paar voeten en klachten aan de voeten kunnen voor een hele reeks aan andere klachten zorgen. Denk daarbij aan rugklachten, knieklachten en zelfs schouder-, nek- en hoofpijn kunnen samenhangen met een verkeerde stand van de voeten.

Onder voetklachten vallen tal van klachten variërend afwijkingen die ontstaan na een ongeluk of aangeboren afwijkingen. In sommige gevallen is het direct duidelijk dat bepaalde lichamelijke klachten samenhangen met een afwijkende stand van de voet, soms kom je hier toevallig achter. Veel gehoorde voetklachten zijn onder andere: afwijkende stand van de voet, hielspoor, hallux valgus, vermoeide voeten, pijn aan de gewrichten en peesplaatontsteking.

De meeste van deze problemen kunnen opgelost worden door het aanmeten van steun- of correctiezolen. Deze staan ook wel bekend als zooltjes.

Trendy schoenen voor steunzolen

Wat zijn steunzolen?

Onder steunzolen vallen zolen die op maat gemaakt zijn voor de drager. Het gaat dus niet om inlegzolen die je bij de schoenenwinkel kunt kopen, zoals bijvoorbeeld sportzolen. Deze zolen worden voorgeschreven na een bezoek aan de podoloog of de orthopeed. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een steunzool nodig kan hebben. Dit kan zijn voor de ondersteuning van de gewrichten, banden en kapsels van de voet of als correctie van de stand van de voet.

Als je om welke reden dan ook steunzolen of correctiezolen nodig hebt, dan zul je bij de aanschaf van nieuwe schoenen hiermee rekening moeten houden.

 

Trendy schoenen voor steunzolen

Veel mensen denken bij het woord steunzolen, zooltjes of correctiezolen aan oubollige schoenen. Dat was jaren geleden misschien het geval, maar steeds meer fabrikanten houden bij de productie rekening met dragers van zooltjes. Dat is fijn, want daardoor heb je meer keuze.

Van sneakers tot boots en van sandalen tot pumps, trendy schoenen voor steunzolen heb je in de meest uiteenlopende soorten. Ideaal, want je kunt dus probleemloos meedoen aan de sneakertrends 2021.

trendy schoenen voor steunzolen instappers
Deze instappers heb ik voor mezelf gekocht bij Omoda (zijn geschikt voor steunzolen)

 

 

Tips voor het vinden van trendy schoenen voor zooltjes

Net als bij het kopen van gewone schoenen moet je in de zoektocht naar schoenen geschikt voor zooltjes kijken naar de volgende dingen:

  • Wat is je schoenmaat?
  • Voor welke gelegenheid zoek je schoenen?
  • Bieden de schoenen voldoende ondersteuning?
  • Heeft de schoen een uitneembaar voetbed?

 

Wat is je schoenmaat?

Natuurlijk weet je jouw gewone schoenmaat wel. Maar als je zooltjes draagt moet je in de meeste gevallen een halve tot een hele maat groter nemen, maar ook dat kan verschillen. Bekijk dus zeker de maattabel als je online schoenen wil bestellen. In een fysieke winkel zul je waarschijnlijk twee verschillende maten moeten passen om te kijken welke beter zit.

 

Voor welke gelegenheid zoek je schoenen?

Net als bij de aankoop van ‘gewone’ schoenen geldt  dat je bij de aanschaf van schoenen voor zooltjes vooral moet kijken naar de gelegenheid waarvoor deze geschikt zijn. Zoek je sexy schoenen voor een avondje uit? Kijk dan gerust eens rond tussen de vele leuke pumps of sandalen. Wil je meer comfort voor dagelijks gebruik? Dan zijn sneakers zeker een aanrader. Moet je in de winter naar buiten? Dan zijn warme winterlaarzen onmisbaar.

 

Bieden de schoenen voldoende ondersteuning?

Bij de keuze van nieuwe schoenen moet je rekening houden met de mate waarin de schoenen ondersteuning bieden aan je voeten. Het is niet erg als je een dagje of een avondje schoenen draagt die wat minder ondersteuning bieden, maar op dagelijkse basis is het altijd goed om voor schoenen te kiezen die optimale ondersteuning bieden.

Goede ondersteuning betekent dat de schoenen bij de hielen extra stevig zijn, waardoor er goede houvast is. Daarnaast is het ook fijn als de wreef optimaal ondersteund wordt. Overigens kan de mate waarin je voeten ondersteuning nodig hebben verschillen afhankelijk van de afwijking van je voet of het probleem waarvoor je zooltjes nodig hebt.

 

Heeft de schoen een uitneembaar voetbed?

Of je nu op zoek bent naar een paar nieuwe sneakers, sexy heels of bijvoorbeeld leuke sandalen voor de zomer, belangrijk is dat de schoenen over een uitneembaar voetbed beschikken. Nagenoeg alle schoenen met uitneembaar voetbed zijn geschikt voor zooltjes. Doordat het voetbed uitneembaar is, ontstaat er ruimte om je eigen voetbed of beter gezegd je steunzolen in de schoenen te plaatsen.

 

 

Op maat gemaakte schoenen met geïntegreerde zooltjes

Het is ook mogelijk om op  maat gemaakte schoenen te kopen waar de zooltjes reeds geïntegreerd zijn. Deze schoenen kun je via de podoloog of speciale schoenmakerijen bestellen. Houdt er wel rekening mee dat deze schoenen bijzonder prijzig zijn en de keuze vaak beperkt.

 

Tips voor een lange levensduur van je zooltjes

Zooltjes zijn niet goedkoop in de aanschaf. Dat is niet zo gek, want de zooltjes worden speciaal voor jou gemaakt aan de hand van een afdruk. Gemiddeld betaal je voor aan paar zooltjes inclusief 2 consulten bij de podoloog rond de 200 euro. In principe moet je elk jaar op controle komen (kosten rond de 50 euro) om te kijken of je nieuwe zooltjes nodig hebt. Steunzolen worden normaal gesproken om de twee jaar vervangen.

 

Wil je de levensduur van je zooltjes verlengen? Dan kun je onderstaande tips toepassen:

  • Verwijder altijd het originele voetbed en leg daarvoor in de plaats jouw steunzolen
  • Zooltjes hebben geen speciaal onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de zooltjes goed te laten ventileren. Dit doe je door de steunzolen elke dag uit de schoenen te halen en te laten luchten
  • Als je zolen draagt kan het gebeuren dat deze beginnen te kraken. Je kunt dit eenvoudig en snel oplossen door talkpoeder onder de steunzolen te strooien
  • Als je nieuwe zooltjes hebt, houd de oude zooltjes dan achter al reserve mochten de nieuwe zooltjes niet zo lekker zitten, dan kun je de oude steunzolen dragen tot je bij de podoloog of orthopeed terecht kunt
  • Zorg ervoor dat je zooltjes nooit nat worden!

 

 

Mijn ervaring met schoenen voor steunzolen

Ik heb er al een keer een artikel over geschreven, maar zelf draag ik dus ook elke dag zooltjes. Via een hele lange omweg ben ik erachter gekomen dat de pijnen aan mijn gewrichten (knie, benen, voeten), maar meer nog mijn migraine, schouder- en nekklachten allemaal af te leiden zijn aan een afwijkende stand van mijn knieën en voeten. Sinds december 2019 draag ik op maat gemaakte zooltjes en heb ik voor het eerst sinds mijn tienerjaren geen stijve schouders meer. Daarnaast zijn mijn migraine aanvallen significant afgenomen.

Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open toen ik ineens veel minder gezondheidsklachten had. Het dragen van zooltjes bracht echter ook allerlei vragen met zich mee, ook al draagt mijn zoon al langer correctiezolen. Nu moest ik ineens zelf op zoek naar schoenen die geschikt zijn voor zooltjes. Mijn zoon draagt alleen sneakers, maar ik zelf wilde meer opties hebben.

In het begin vond ik dit best lastig en ben ik eigenlijk alleen maar op zoek gegaan naar sneakers. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar Nike sneakers, omdat deze niet alleen geschikt zijn voor zooltjes maar altijd lekker en comfortabel zitten. Inmiddels heb ik mijn schoencollectie uitgebreid met andere schoenen, bijvoorbeeld heerlijke instappers geschikt voor de zomer. Hier wil ik nog een paar leuke sandalen aan toevoegen voor de zomer.

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in