boek je vakantie bij de ANWB

Als je relatie hebt doe je er goed aan onderstaand artikel te lezen. Een relatie goed onderhouden betekend werken aan jezelf en werken aan en met elkaar, zodat je samen oud wordt. Cruciaal zijn hierbij de eerste zeven jaar. Wie de eerste zeven jaar doorstaat, zal een grotere kans hebben op een relatie die stand zal houden. Vandaar dit artikel met relatietips: de eerste zeven jaar zijn cruciaal in een relatie, maar ook tips om je relatie erna staande te houden.

 

Inhoud

De bekende roze bril

Als je net een nieuwe relatie aangaat, zul je de ander doorgaans door een roze gekleurde bril zien. Je ziet alleen de goede punten van elkaar, bent bereid geld en energie te stoppen in de ander. Kortom: veelal doet je jezelf wat beter voor dan je bent (al dan niet bewust), waardoor de ander een scheef beeld krijgt. Ook wordt er alles aan gedaan om de partner geïnteresseerd te houden.

De eerste tijd (dit verschilt per persoon) zal overheerst worden door een verliefd gevoel, vlinders in de buik en logica die vaak opzij gezet wordt, voor een rooskleurig beeld. Dit is vrij normaal en hoort erbij. Geniet ervan zo lang als het duurt.

Maar zorg er ook voor dat je dingen in perspectief ziet: hou er rekening mee dat je wel eens teleurgesteld zou kunnen worden, zodra de eerste hevige verliefdheid zakt. Als je dit in het achterhoofd houdt, zul je minder snel teleurgesteld raken.

 

Als de vlinders in de buik tot rust komen

Na verloop van tijd zul je de dingen weer wat meer in perspectief zien en zal de relatie in wat rustiger vaarwater terechtkomen. Geniet ook van deze periode. Veelal zal een relatie in deze periode ook wat diepgaander worden en er zal wellicht nagedacht worden over de volgende serieuze stap in een relatie.

Ook wordt nu wat minder intensief aandacht aan elkaar besteed en komen zo af en toe zaken boven die je van de ander nog niet eerder (wilde zien) zag. Bedenk dat dit erbij hoort en probeer er samen aan te werken, indien er zaken gaan spelen waaraan je je ergert. Ook nu is het belangrijk dat je aandacht aan elkaar blijft geven. Misschien zal het ietwat minder zijn dan eerst, maar toch is aandacht cruciaal. Immers, je bent nu zekerder van elkaar en dat zorgt voor rust in het leven.

 

relatietips relatie verdiepen

 

De relatie wordt tot een gewoonte

Er zal een moment in de relatie komen dat je alles als een gewoonte zal gaan beschouwen. Het is gewoon om naast elkaar wakker te worden, je kent elkaar steeds beter en kunt ook steeds beter omgaan met elkaars tekortkomingen of juist niet. Blijf van elkaar genieten en besef dat het niet zo gewoon is als het lijkt. Beschouw je liefde elke dag opnieuw met ogen die uitdrukken dat hij/zij nog steeds speciaal is. Kun je nog wat tips gebruiken voor meer romantiek? Ontdek nu 12 tips voor een romantische avond met je partner.

 

De relatie is een sleur geworden

Vaak gebeurt dit na een aantal jaren en zie je de relatie afzakken naar een sleur. Je partner hoort bij je leven, net als eten en drinken, douchen, werken enz. Dit kan voor veel problemen zorgen, zeker wanneer één van de partners ontevreden is of denkt dat alles nog maar van één kant komt.

Je bent zo gewend aan elkaar dat kleine dingen aanleiding kunnen zijn voor een knallende ruzie. Je ontloopt elkaar en ook het bed wordt wellicht nog wel gedeeld, maar wel met een bepaalde afstand ertussen.

 

Relatietips: de eerste zeven jaar zijn cruciaal in een relatie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de eerste zeven jaar in een relatie van cruciaal belang zijn. Wie de eerste zeven jaar goed doorkomt, heeft grote kans op een langdurige en gelukkige relatie. Om een relatie gezond, spannend en leuk te houden zijn hier een aantal tips om aan je relatie te werken:
1. Blijf voor ogen houden dat je partner speciaal is met al zijn/haar tekortkomingen
2. Ook jij maakt fouten! Werk dus aan jezelf, niemand is perfect
3. Denk terug aan die eerste tijd. Soms wil het helpen om eens de tijd te nemen, met pen en papier in de hand, punten op te schrijven waarom je op de ander verliefd bent geworden. Doe dit samen en laat de punten aan elkaar zien. Dit laat vaak het eerste ‘vuur’ weer oplaaien en zal voor een gezonde nieuwe impuls zorgen in de relatie.
4. Blijf elkaar verrassen, ook met kleine dingen.
5. Werk aan punten die je partner storen.
6. Doe eens iets heel anders: waarom dagelijkse sleur aanhouden? Doe eens iets heel anders: ben je geen keukenprins(es)? Zet je een keer in en zet een makkelijk 3-gangen diner op tafel. Doe iets geks dat afwijkt van je standaard dagelijkse ritueel: ga tussen het werk door samen lunchen of maak een ‘spannende’ afspraak met elkaar. Kortom gewoon iets dat afwijkt van de dagelijkse sleur.

 

relatietips samen koffie drinken

7. Blijf aandacht besteden aan je uiterlijk. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar zeker ook voor de man.
8. Als er kinderen zijn is het vaak wat lastiger, maar zorg ervoor dat je ondanks alles toch af en toe tijd vrijmaakt om iets leuks te doen met z’n tweeën. Dat hoeft niet per se buitenshuis te zijn: laat de kinderen bij oma/opa of oppas en kijk met z’n tweeën een leuke film, verwen elkaar met een massage of neem de tijd om elkaar in bed te verwennen (ook al is dat dan op afspraak).
9. Luister naar elkaar en leef niet langs elkaar heen
10. Natuurlijk zal ieder zijn/haar taak kennen in huis, maar soms is het ook nodig om van taak te wisselen of zaken samen te doen (ook al heb je er misschien geen zin in). Ga eens samen in de tuin aan de slag, verander de inrichting in huis enz.
11. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die samen gamen (Wii, Playstation, X box of wat dan ook) langer bij elkaar blijven.
12. Ga leuke dingen samen doen en niet apart. Waarom zou je ieder apart naar de sportschool gaan? Kun je niet samen iets veranderen aan het eetpatroon (ook mannen krijgen last van overgewicht, de zogenaamde Bierbuik)? Waarom apart dingen met de kinderen doen, terwijl het ook samen kan? Kortom: besteed kwalitatieve tijd SAMEN!

 

Heb jij nog aanvullende relatietips om het allemaal spannend en leuk te houden? Laat het me weten

relatietips eerste zeven jaar relatie

Dokteronline.com

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in