boek je vakantie bij de ANWB

Een goede gezondheid start in je mond. Besteed daarom extra veel aandacht aan de verzorging van je gebit. Hier wordt uitgebreid bij stilgestaan op 20 maart tijdens de Wereld Mondgezondheidsdag.

 

Inhoud

Slechte mondverzorging gevolgen

Veel mensen staan er niet bij stil, maar de gezondheid van je mond heeft grote invloed op je algemene gezondheid. Een slecht verzorgd gebit kan onder andere leiden tot ontsteking van het kaakbot, een hoger risico op hart- en herseninfarcts, longontsteking en slechter functioneren van de hersenen. Er lijkt zelfs een verband te bestaan tussen slechte mondhygiëne en het ontwikkelen van Alzheimer. Genoeg reden dus om je gebit en mond elke dag goed te verzorgen.

Heb je een ontsteking aan je tandvlees dan heeft dat ook op de korte termijn gevolgen. Denk daarbij aan verminderde eetlust en bijvoorbeeld pijn die uitstraalt naar je hoofd, waardoor je hoofdpijn krijgt. Ook een stinkende adem kan het gevolg zijn van een ontsteking in de mond.

 

Goede gezondheid start in je mond

Wil je grote problemen met je gezondheid voorkomen, dan is het belangrijk om je mond goed te verzorgen. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen die je moet volgen. Als je je hieraan houdt heb je al heel veel gewonnen.

 1. Vanaf het doorbreken van het eerste tandje moeten de tanden gepoetst worden
 2. Zodra je kind 2 jaar oud is moet het mee naar de tandarts voor controle
 3. Geef je kind geen (dik)sap, limonade of gezoete drankjes, water is ideaal
 4. Poets in de ochtend en in de avond je tanden
 5. Zorg ervoor dat je elk kwadrant 30 seconden lang poetst, dus 2 minuten in totaal
 6. Hou 7 eet- en drinkmomenten per dag aan (water drinken kan en mag altijd). Beperk het gebruik van suiker zo veel als mogelijk
 7. Na het tandenpoetsen in de avond niets meer eten en drinken
 8. Ga 2x per jaar op controle naar de tandarts

Leestip: 5 Tekenen dat je teveel suiker eet

Goede gezondheid start in je mond tanden poetsen

Ziektes die invloed hebben op mondgezondheid

In sommige gevallen kun je weinig doen aan de mondgezondheid, vanwege een onderliggende ziekte of aandoening. Toch is het ook in deze situaties belangrijk om je gebit en mond verder goed te verzorgen. Aandoeningen die invloed hebben op de gezondheid van je mond zijn onder andere:

 • Diabetes
 • Zwangerschap (geen aandoening, maar kan wel voor problemen zorgen met je gebit, omdat je lichaam alle goede stoffen naar de baby pompt)
 • Voedingstekort, bijvoorbeeld een tekort aan ijzer of een tekort aan vitamine B

Wat heeft invloed op je mondgezondheid?

Niet alleen ziektes en aandoeningen hebben invloed op de gezondheid van je mond. Dat geldt ook voor zaken als roken en het gebruik van alcohol en drugs. Zelfs (overmatig) koffie drinken kan van invloed zijn op je gebit.

Helaas is van sommige medicijnen bekend dat ze een slechte invloed hebben op de gezondheid van je mond. Slik je medicatie houd dan vooral je mondgezondheid in de gaten. Soms kun je van medicijn wisselen of moet je iets vaker op controle.

Alhoewel stralend witte tanden er op het eerste gezicht ontzettend mooi uitzien, zijn deze vaak niet natuurlijk. Veel mensen kiezen voor het bleken van de tanden om de gewenste tandpasta glimlach te bereiken. Echter is bleken van je tanden niet zo goed voor het tandglazuur. Dat geldt ook voor het dragen van facings, die op den duur ervoor kunnen zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt. Ook worden de facings aan je tanden vastgemaakt, waardoor deze bij verwijdering beschadigen.

 

Tanden poetsen: elektrisch of manueel

De keuze voor een elektrische tandenborstel of een manuele tandenborstel is heel persoonlijk. Niet iedereen vindt het fijn om elektrisch te poetsen. Toch heeft een elektrische tandenborstel heel veel voordelen boven een manuele tandenborstel:

 • Gemakkelijk in gebruik (tandenborstel doet al het werk en draait nog eens veel sneller dan je ooit kunt bereiken met een gewone tandenborstel)
 • Handig in gebruik dankzij allerlei technische snufjes
 • Bewezen minder tandplak en minder tandvleesontsteking

 

 

Elektrische tandenborstel

Als je kiest voor een elektrische tandenborstel dan is de keuze reuze. Oral B heeft een uitgebreid assortiment aan elektrische tandenborstel. Er zijn voor kinderen vanaf 3 jaar tandenborstel, maar ook speciaal voor tieners en volwassenen. En met elke nieuwe serie worden er tal van vernieuwingen doorgevoerd, waardoor je nog makkelijker je gebit schoon en gezond kunt houden.

De nieuwste serie is de Oral B iO serie. Deze tandenborstels zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Er is een verbeterde A.I. en 3D tand trackingsfunctie toegevoegd. De borstelkop is voorzien van micro-vibrerende borstelharen, waardoor de tanden nog schoner worden.

Daarnaast beschikt de tandenborstel over een interactief display, helemaal afgestemd op jouw voorkeuren. De poetsdruksensor voorkomt dat jij te hard op je tanden gaat drukken. En de timer houdt de 2 minuten bij. Dankzij de 3D tand tracking kun je precies bijhouden hoe goed jij je tanden poetst. Ideaal als je de gezondheid van je mond optimaal wilt monitoren.

Leuk meegenomen: de tandenborstels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren!

 

Wat is de Wereld Mondgezondheidsdag?

Elk jaar staat 20 maart in het teken van Wereld Mondheidsdag (Oral Health Day). De dag wordt georganiseerd door FDI World Dental Federation. Ook in Nederland wordt hier uitgebreid bij stilgestaan door Nederlandse mondzorgprofessionals en verenigingen zoals het KNMT en NVM-mondhygiënisten.

Elk jaar wordt een bepaald thema gekoppeld aan deze dag. Voor 2021 is het thema: Be proud of your mouth. Oftewel: wees trots op je mond door deze goed te verzorgen. Waardeer je mond en gebit en verzorg het goed, want je hebt maar 1 paar tanden als volwassene.

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in