boek je vakantie bij de ANWB

Het is januari, de maand die bekend staat als Dry January. Een maand lang zonder alcohol. Doe jij mee met Dry January? Nog niet? Lees dan snel verder en ontdek waarom ook jij mee zou moeten doen met Dry January.

 

Inhoud

Wat is Dry January?

Van oorsprong is Dry January, tenminste het concept, een Fins bedenksel. In 1942 werd voor het eerst een alcoholvrije maand (januari) in Finland georganiseerd. Dit fenomeen stond ook wel bekend als Tipaton Timmaku en was vooral bedoelt om de Finnen de oorlog door te helpen. Het resultaat was verbluffend: nog steeds drinkt 25% van de Finnen geen alcohol.

Hier werd de alcoholloze maand geïntroduceerd nadat Groot Brittanië in 2014 Dry January met succes lanceerde. Al snel volgden andere landen dit voorbeeld waaronder Nederland. Hier staat de campagne vooral bekend van ikpas.nl. Het is dus de bedoeling dat je je een maand lang onthoudt van het drinken van alcohol, in welke vorm van ook. Dus ook niet minderen of een kleiner percentage nemen, maar gewoon: geen alcohol, 31 dagen lang.

 

Waarom Dry January?

De reden dat jaarlijks een alcoholloze maand georganiseerd wordt is heel simpel. Via deze campagne wordt geprobeerd mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders gemiddeld 7 liter pure alcohol per jaar drinken? En dat de campagne ertoe bijdraagt dat mensen bewuster omgaan met drank? En dat het percentage mensen dat niet drinkt of beter op hun gedrag let ruim 40% is?

Overigens heeft hier ook de nieuwe alcoholwet die ingegaan is op 1 juli 2021 een steentje aan bijgedragen. Vooral voor jongeren wordt het steeds lastiger om aan drank te komen. Voor meerjarigen is het zelfs strafbaar geworden om drank te kopen voor een minderjarige.

 

Daarom zou ook jij mee moeten doen met Dry January

Misschien ben je het gewend om dagelijks een neutje te drinken. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze door het drinken van wat alcohol voor het slapen gaan een betere nachtrust hebben. Helaas is het tegendeel waar en kan de alcohol er juist voor zorgen dat je slechter slaapt. Ook je lichaam komt met alcohol minder goed tot rust.

Maar waarom zou je nog meer stoppen met het drinken van alcohol? Hieronder vind je alle redenen op een rij:

 • Afvallen gaat makkelijker
 • Je voelt je fitter
 • Je huid wordt er mooier van (wist je namelijk dat alcohol je huid uitdroogt?)
 • Nachtrust verbeterd
 • Je lever krijgt de tijd en kans om te herstellen
 • Geen last van vermoeidheid
 • Geen last meer van een kater
 • Je bent je bewust van de dingen die je doet (ofwel: je wordt niet wakker naast een wildvreemde)
 • Je vermindert de kans op het krijgen van maar liefst 7 soorten kanker waaronder borstkanker en leverkanker)
 • Je bespaart er geld mee dat je uit kunt geven aan andere dingen

 

 

Hoe kun je stoppen met alcohol drinken?

Niet voor iedereen is het even makkelijk om te stoppen met drinken. Toch kun je een aantal stappen ondernemen om het voor jezelf te vergemakkelijken:

 • Haal alle alcohol weg uit je huis, zodat er geen verleiding is
 • Sla in de supermarkten bepaalde rijen over
 • Vertel aan huisgenoten dat je meedoet aan Dry January
 • Vertel ook je vrienden en overige familieleden dat je deze maand (in elk geval) geen alcohol drinkt en geef ook aan dat ze hiermee rekening moeten houden

Daarom zou ook jij mee moeten doen met Dry January 1

 

Waarom ik zelf niet drink

Het klinkt misschien raar maar ik heb mijn hele leven nog nooit bewust gedronken. Ik zeg bewust, omdat ik het vermoeden heb dat ik ooit als kind een bowl heb gehad met daarin wat drank. Maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. In elk geval heb ik nooit bewust een druppel alcohol gedronken. Dat is inderdaad een bewuste keuze die ik heb gemaakt, niet alleen vanwege mijn geloof, maar ook vanwege het feit dat ik van dichtbij mee heb gemaakt wat drank met je kan doen.

Mijn opa’s waren beide alcoholverslaafden, al kon één opa dat goed verbergen. Mijn andere opa was letterlijk altijd dronken. Ook mijn vader was alcoholist tot hij tot geloof kwam. Daarna heeft hij geen druppel meer aangeraakt.

Al met al heeft alles ervoor gezorgd dat ik ver blijf van alcohol en dit dus ook niet ga promoten op mijn websites. Overigens geniet ik net zo goed en om vrolijk te zijn heb ik geen alcohol nodig. Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg alternatieven om zo nu en dan eens te genieten van een lekkere mocktail. Het is zelfs hip en trendy om geheelonthouder te zijn.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in