boek je vakantie bij de ANWB

Tips speciaal voor alle hondenbezitters over oorinfectie bij honden: oorzaken, symptomen en natuurlijke behandeling. Wij hebben zelf al ruim 12 jaar honden en ruime ervaring met allerlei aandoeningen bij honden. Een oorinfectie is bij volwassen honden helaas een vaker voorkomend euvel. Met deze tips kun je de oorzaken en symptomen herkennen. Daarnaast geef ik je tips voor een natuurlijke behandeling van oorinfectie bij honden.

 

Inhoud

Oorinfectie bij honden

Doorgaans komen oorinfecties alleen voor bij volwassen honden, in een enkel geval zal ook een pup er last van hebben. Oorinfecties zijn eigenlijk normaal voorkomende kwalen bij honden en nagenoeg elke hond krijgt er wel een keer mee te maken in zijn of haar leven. Neemt natuurlijk niet weg dat het pijnlijk is en dat de hond behandelt moet worden. Helaas blijkt ook dat de ene ras gevoeliger is dan de andere. Daarom is het goed om oorinfectie bij honden op tijd te ontdekken en te behandelen.

 

Symptomen oorinfectie bij honden

Het eerste teken van oorinfectie bij honden is vaak het schudden met de kop. De hond probeert door het schudden af te komen van de pijn en eventueel overtollige oorsmeer. Ook de oren krabben met de poten is een duidelijk teken dat de hond last heeft van een infectie. Een ander symptoom van een oorinfectie is een nare geur die uit het oor komt. Ten slotte kan het oor ook rood en ietwat opgezet zijn.

 

oorinfectie bij honden 2
Shutterstock

 

Oorzaak oorinfectie bij honden

Nu je weet wat de symptomen zijn, ben je vast en zeker ook benieuwd naar de oorzaak. Voor volwassen honden geldt dat een oorinfectie veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie of een bacterie. In sommige gevallen kunnen ook oormijten voor een ontsteking zorgen. Dat zal vooral het geval zijn bij pups. Andere oorzaken die infecties uit kunnen lokken: overtollige haargroei in de oren, te veel oorsmeer, allergie (voeding, hormoon disbalans en hypothyroidism.

 

Honderassen die gevoelig zijn voor oorontstekingen

Helaas zijn sommige rassen gevoeliger voor het oplopen van oorontstekingen dan andere rassen. Hieronder vindt je een lijst met hondenrassen die extra gevoelig zijn voor oorinfecties. Heb  je toevallig een van onderstaande rassen, wees dan extra alert:

  • Golden Retriever
  • Poedel
  • Pitbull
  • Cocker Spaniël
  • Shar-Pei

 

oorinfectie bij honden 1

 

Do’s en don’ts bij oorinfecties honden

Een oorinfectie kan vastgesteld worden door de dierenarts. Deze zal een beetje oorsmeer of vocht uit het oor nemen en onder een microscoop bekijken. Hiermee kan de oorzaak van de infectie achterhaald worden. Natuurlijk kan de infectie behandelt worden met medicatie, maar er zijn ook natuurlijke middelen die helpen bij de behandeling van een oorinfectie.

Voordat je de infectie zelf aan gaat pakken, is het belangrijk om het oor goed schoon te maken. NOOIT DOEN: maak de oren van je hond nooit schoon met wattenstaafjes! Daarmee duw je bacteriën en vuil nog dieper in de gehoorgang met alle gevolgen van dien! Hoe je het oor dan wel schoon kunt maken? Gebruik hiervoor een wattenbolletje en speciaal middel om de oren schoon te maken. Druppel volgens aanwijzing het schoonmaakmiddel in het oor en masseer het middel voorzichting in het oor. Plaats het wattenbolletje in de gehoorgang en laat het daar ongeveer 10 minuten zitten. Hiermee voorkom je dat het middel uit het oor loopt en wordt oorsmeer en oorvocht direct opgevangen. In plaats van een middels van de dierenarts/dierenwinkel kun je ook gebruik maken van appelazijn (zie verderop).

 

LET OP: als je hond problemen met zijn evenwicht heeft, rondjes loopt of zijn ogen niet naar behoren functioneren kun je de behandeling beter overlaten aan een dierenarts. Er kan dan namelijk een dieper liggende oorzaak of infectie zijn die niet met huismiddeltjes te behandelen is.

 

Natuurlijke behandeling oorinfectie bij honden

Na alle waarschuweingen ben je vast wel benieuwd hoe je lichte vormen van oorontsteking dan wel kunt behandelen. Hieronder vind je 4 tips om de infectie op natuurlijke wijze aan te pakken:

 

1. Appelazijn

Gebruik dit alleen als de oren van je hond niet rood of opgezet zijn, anders zal de azijn te pijnlijk zijn. Bij lichte infecties helpt appelazijn echter heel goed. Azijn staat bekend om zijn vele gezonde eigenschappen. Dat geldt ook bij de behandeling van oorinfecties. Azijn kan bacteriën en schimmels doden. Om de oren van je hond te behandelen neem je een deel water en een gelijk deel appelazijn. Mengen in een schoon glas. Je kunt  het mengsel nu door middel van een pipet in het oor druppelen of je maakt het oor schoon met een wattenschijfje gedrenkt in het mengsel.

 

2. Oregano olie

Zoals je wellicht al op is gevallen ben ik dol op het gebruik van etherische olie (tegenwoordig ook bekend als essentiële olie). Je kunt er 1001 van maken en de olieën zijn bijzonder goed voor het algemeen welzijn van mens en dier. WAARSCHUWING VOORAF: gebruik oregano olie nooit onverdund! Voor de behandeling van een oorinfectie meng je 1 druppel oregano olie met 15 ml pure aloë vera sap. Druppel een klein beetje in het oor van je hond en maak het oor schoon met een wattenschijfje met daarop een paar druppels aloë vera oregano.

 

3. Calendula

Net als oregano heeft ook calendula tal van antispetische eigenschappen. Daarnaast is calendula pijnstillend. Ideaal dus om een oorontsteking aan te pakken. Alhoewel het heel goed mogelijk is om je eigen calendula olie te maken, kun je voor het gemak ook gewoon kant-en-klare calendula olie kopen. De olie kan zowel intern als extern gebruikt worden.

 

4. Kokosolie

Er is al veel geschreven over kokosolie, maar wellicht kende je dit middel nog niet om een ooronsteking bij honden aan te pakken. Kokosolie is zowel antibacterieel als anti schimmel, het perfecte middel dus om een oorinfectie te behandelen. De olie wordt verwarmd tot lauw en met een pipet worden 2 – 3 druppels olie in het oor gedruppeld. Hou dit 5 – 7 dagen vol, ongeveer 3x daags. Na genezing kun je de kokosolie 1x per week blijven gebruiken om het oor schoon te houden (preventief).

 

 

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je ziet kun je appelazijn en kokosolie en zelfs calendula gebruiken om de oren preventief te beschermen tegen infecties. Alhoewel niet altijd te voorkomen kun je ook de volgende dingen proberen om infecties te verminderen:

  • Pas bij een allergie de voeding aan
  • Dep de oren van je hond na het zwemmen (vooral in natuur water)
  • Knip de haren bij de oren regelmatig bij
  • Maak de oren schoon met een wattenschijfje/wattenbolletje
  • Houdt de algemene gezondheid van je viervoeter op peil

 

 

Eigen ervaring met oorinfectie bij honden

In de lijst van honderassen die gevoelig zijn voor oorinfecties staat de pitbull. Nu hebben wij sinds 2015 een hele lieve pitbull, die helaas niet alleen allergisch blijkt voor bepaalde voeding, maar dus ook vaker last heeft van oorinfecties. Dit uit zich bij Daisy door jeuk en veelvuldig krabben aan het oor. Alhoewel Daisy onwijs lief en geduldig is en je bijna alles met haar kunt doen, aan haar oren komen vindt zij toch wat minder. Ik probeer dit dan ook te vermijden, aangezien ze bij een infectie veel pijn heeft en begint te piepen als ik aan haar oor zit.

Schoonmaken is dus geen optie, proberen te voorkomen echter wel. Na veel zoeken ben ik uitgekomen bij een natuurlijk product dat helpt om de oren schoon te houden. Het gaat daarbij om oordruppels met propolis, tea tree en calendula. Deze zijn aangeschaft bij Lekkerhoning.nl. Allemaal heilzame stoffen die ervoor zorgen dat overtollige schimmelgroei tegen wordt gegaan. Ook zorgen de druppels voor een natuurlijke balans waarmee een infectie voorkomen wordt.

We gebruiken de druppels zo nu en dan en ik merk echt heel veel verschil. OnzeDaisy heeft veel minder last van haar oren. Dat is wel zo fijn aangezien ze de druppels zonder problemen laat zetten. Voorkomen is ook in dit geval veel beter genezen. Aan de druppels zijn geen chemische middelen toegevoegd, waardoor deze niet extra belastend zijn voor het lichaam. Ideaal dus voor honden die gevoelig zijn voor oorinfecties.

 

oorinfecties bij honden

 

*Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in