boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo ergerlijk als vlekken van een permanent marker. Zoals de naam al aangeeft is deze stift bedoelt om permanent aangebracht te worden. Gelukkig zijn er wel manieren om permanent marker te verwijderen. Ontdek nu tips om permanent marker definitief te verwijderen.

 

Inhoud

Wat is een permanent marker?

Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van vlekken van een permanent marker moet je eerst begrijpen wat deze stift zo anders maakt. Permanent markers bevatten inkt op oliebasis, wat betekent dat ze niet zo makkelijk oplossen in water. Een ander woord daarvoor is daarom ook watervaste stift.

Dus, voordat je begint met het behandelen van de vlek, moet je eerst kijken naar het materiaal waarop deze is. Stof, hout, glas of een ander materiaal? Elk materiaal vereist namelijk een andere aanpak.

 

Algemene tips verwijderen permanent marker

Wil je een watervaste stift verwijderen? Pak er dan eerst een whiteboard marker bij. Deze zijn namelijk wel uitwisbaar! Soms helpt het simpelweg om met een whiteboard marker over de vlekken te gaan. Trek de streep met een whiteboard marker na en dep met een vochtige doek. Vervolgens pak je er een gum bij en kun je de vlekken al gummend verwijderen.

Deodorant gebruiken: watervaste stift kun je van gladde oppervlakken verwijderen door er deodorant op te spuiten. Hierdoor lost de inkt op en kun je deze met een doekje opvegen.

Haarlak: geen deodorant bij de hand? Dan kun je er ook haarlak op spuiten. Vervolgens met wat tandpasta overheen wrijven en de watervaste marker vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Citroensap: een wondermiddel op zichzelf en in dit geval een oplossing als je vlekken van een watervaste marker wil verwijderen. Doe wat citroensap op een doekje en wrijf hiermee over de vlek. Let op: alleen geschikt voor gladde oppervlakten.

Leestip: Citroen, onmisbaar voor huis, tuin en keuken

 

Permanent marker verwijderen uit kleding

Laten we starten met textiel, aangezien kleding vaak het ‘slachtoffer’ is van deze markers. Om te beginnen moet je naar de stofsoort kijken, want ook hier geldt: elke stofsoort heeft een andere behandelmethode.

Katoen: verwijder de vlek met een alcoholhoudend product zoals isopropyl alcohol of nagellakremover met aceton. Test altijd eerst op een klein, onopvallend stukje om er zeker van te zijn dat je geen kleurverlies krijgt of er schade ontstaat aan de stof. Breng de alcohol aan op een schoon doekje en dep voorzichtig op de vlek, beginnend vanaf de buitenrand en werk naar binnen toe. Herhaal dit proces totdat de vlek minder zichtbaar wordt.

Witte kleding: als de vlek nog steeds aanwezig is, kun je een mengsel van zuurstofbleekmiddel en water maken. Gebruik dit echter alléén voor witte kleding. Volg de instructies op het bleekmiddel product en test ook dit op een onopvallende plek voordat je het op de vlek aanbrengt.

Overige stoffen: de vlekken laten zich niet verwijderen met water, maar je kunt het wel proberen met (volle) melk. Dompel het kledingstuk onder in melk en laat het daar minimaal 15 minuten weken. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon wassen in de wasmachine.

 

Permanent marker op hout verwijderen

Heeft je kind zich uitgeleefd op de eettafel of de salontafel? Watervaste marker op houten oppervlakken verwijder je met een milde zeepoplossing met water. Gebruik een zachte doek om voorzichtig te deppen en wrijf niet te hard om beschadiging van het hout te voorkomen.

Als de vlek hardnekkig is, kun je een milde schurende pasta maken op basis van baking soda. Pas op dat je niet te hard schuurt om de afwerking van het hout niet te beschadigen.

 

Watervaste stift verwijderen glas

Voor glazen oppervlakken kun je een inktverwijderaar die geschikt is voor glas gebruiken. Breng deze aan op een schone doek en wrijf zachtjes over de vlek. Herhaal indien nodig en veeg vervolgens schoon met een schone, vochtige doek.

 

Permanente stift verwijderen van metaal

Metaal is weer een heel ander materiaal, maar ook hier kun je zeker een poging wagen de vlekken te verwijderen. Gebruik hiervoor bij voorkeur ethanol, spiritus of bijvoorbeeld isopropanol alcohol. Natuurlijk geldt ook hier weer: eerst testen op een klein en opvallend stukje.

 

Watervaste stift verwijderen van whiteboard

Heb je op kantoor per ongeluk de verkeerde marker gebruikt tijdens je presentatie? Geen nood! Je baas hoeft niet direct een nieuw whiteboard aan te schaffen. Pak er wat koffiedik bij en binnen no time is er niets meer te zien van je presentatie.

Leestip: Ontdek wat je allemaal kunt doen met koffiedik

Geen koffiedik bij de hand, maar wel oogmake-up remover pads? Ook daarmee laten de vlekken zich goed verwijderen.

 

 

Zoals je ziet is niet alles verloren als je per ongeluk permanente marker hebt gebruikt of je kind zich uit heeft geleefd met watervaste stiften.

 

Dokteronline.com
Vorig artikelTips voor het kiezen van een sim only
Volgend artikelFilmtip pubers: Game On, de Nederlande gamefilm
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in