We liggen allemaal wel eens wakker om na te denken of te piekeren. Maar wanneer is het nu eigenlijk nadenken of piekeren? Het is belangrjk om het verschil tussen nadenken en piekeren te kennen. Pedrouka neemt je mee in haar piekertrein.
Inhoud
Pedrouchka werd slachtoffer van medische fout
Ik ben Pedrouchka, 51 jaar, leerlingenbegeleidster in een secundaire school. In 2007 werd ik slachtoffer van een medische fout waardoor ik heel veel tijd heb moeten doorbrengen in bed. Je kan je voorstellen dat ik daar heel veel gepiekerd heb. Sindsdien heb ik het gepieker bestudeerd en wil ik anderen hiermee helpen. Gedurende enkele weken neem ik jullie mee met de piekertrein. In onze reis zal ik jullie uitleggen wat gepieker is en probeer ik jullie te helpen met tips en (denk)oefeningen.
Kennen jullie de definitie van gepieker?
Piekeren is een gemoedstoestand waarbij een persoon langdurig in een (niet beheersbaar) pessimistisch denkpatroon vastzit. Deze gedachten kunnen van allerlei aard zijn, bijvoorbeeld negatieve ervaringen uit het verleden, persoonlijke zorgen (financiën of gezondheid) of angst voor maatschappelijke ontwikkelingen.
Wist je dat 90% van alle mensen wel eens piekert? En dat 76% van de piekeraars hierdoor vaak niet kunnen slapen? 40% van de dingen waarover we piekeren gebeurt trouwens nooit!
We kunnen over alles piekeren maar meestal gaat het over dingen die wat moeilijker lopen en over zaken of mensen die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld over moeilijkheden op het werk, problemen in je relatie of over je eigen gezondheid of die van anderen.
De meeste piekergedachten kan je herkennen als ze beginnen met: “Had ik niet beter…” of “Wat als…”of “Waarom ik? of “Stel dat…”
Onzekerheid en angst zijn de voedingsbodem van ons gepieker! Het is dus belangrijk dat je ook hieraan werkt als je vaak piekert.
Verschil tussen nadenken en piekeren
Er is een groot verschil tussen nadenken en piekeren! Ik leg het hier even uit:
- Ben je oplossingsgericht aan het denken dat ben je aan het nadenken. Er is een probleem en je probeert concreet tot een oplossing te komen.
- Bij nadenken kom je dus tot actie om het probleem op te lossen.
- De oplossing komt soms onmiddellijk maar soms moet je ook dingen opzoeken of notities nemen om de oplossing te vinden.
- Je neemt dus een standpunt in als je aan het nadenken bent!
- Nadenken kan wel overgaan in gepieker!
- Wanneer je blijft in problemen denken over een gebeurtenis uit het verleden of iets dat nog moet plaatsvinden.
- Piekergedachten zijn negatief.
- Meestal gaat gepieker ook gepaard met emoties, onzekerheid, verdriet of angst.
- Je zit vast en blijft in je hoofd het probleem telkens weer herhalen; je kan niet stoppen ; je komt niet tot een oplossing.
- Er komt geen antwoord op je vragen!
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ene persoon meer piekert dan de andere. Dit kan omdat je net iets meer aanleg hebt dan een andere persoon. Heb je al veel negatieve gebeurtenissen meegemaakt dan zal je waarschijnlijk ook gevoeliger zijn om te piekeren. Werd je opgevoed door ouders die vaak piekeren dan is de kans groot dat jij ook een piekeraar bent.
Dit stukje theorie over gepieker is belangrijk om te weten of je echt wel aan het piekeren bent. In de volgende blogs zal ik je helpen zoeken naar de gepaste oplossing voor jou. Geniet nog van de nieuwjaarsmaand.
Lieve groet,
Pedrouchka
Wat interessant om te lezen. Ik ben alvast benieuwd naar je volgende blogposts! Ik ben een echte piekeraar dus ik ben heel benieuwd naar jouw tips.
Ik hoop dat ik je zal kunnen helpen.
Ik heb ook een fb groep. @piekeraar .
Fijn dat je uitkijkt naar de tips
[…] heb jullie vorige week wat meer informatie gegeven rond piekeren. Jullie weten ondertussen dat nadenken niet gelijk is aan piekeren. En ook waarom de ene persoon meer piekert dan de […]