De handigste tips om droogbloemen zelf te maken. In dit artikel wordt precies uitgelegd hoe je het beste droogbloemen kunt maken. Bovendien weet je na het lezen precies welke planten/bloemen het meest geschikt zijn voor het maken van gedroogde bloemen. Nu de herfst voor de deur staat zal de natuur zich langzamerhand voorbereiden op de komende koude maanden. Wil je toch nog (na) genieten van mooie bloemen, dan kun je zelf droogbloemen maken.

 

Droogbloemen maken: welke bloemen zijn geschikt?

In principe zijn alle bloemen geschikt om te drogen, al zullen niet alle bloemen even lang mee gaan. Afhankelijk van de droog methode en de wijze van gebruik van de droogbloemen, kun je alle in de tuin of in de vrije natuur voorkomende bloemen gebruiken. Een aantal bloemen/planten die geliefd zijn als droogbloemen:

 • Maïs
 • Rozen
 • Lavendel
 • Bamboe
 • Hortensia
 • Artisjokbloemen

 

tips droogbloemen zelf maken hortensia

 

Tips om droogbloemen zelf te maken

Er zijn een aantal manieren om bloemen te drogen. Hieronder staan diverse methoden op een rijtje. Welke methode je toepast hangt vooral af van wat je zelf het makkelijkst vind.

 

 1. Droogbloemen zelf maken: aan de lucht drogen

Dit is de meest makkelijke manier en op deze wijze kun je bijvoorbeeld hele boeketten drogen. Je bindt de bloemen/planten die je wilt drogen samen tot een boeket. Vervolgens hang je dit boeket ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Afhankelijk van de gebruikte bloemen duurt het tussen 2-4 weken voordat de bloemen gedroogd zijn.

Houd er wel rekening mee dat regenweer slecht is. Hoge luchtvochtigheid is funest en laat de bloemen niet drogen, maar verschimmelen. Vaak wordt deze methode gebruikt om het bruidsboeket te laten drogen.

 

2. Droogbloemen zelf maken: drogen in de oven

Een andere methode, waardoor bloemen snel drogen is het drogen in de oven. De oven moet hiervoor op stand 2-3 staan (niet te heet dus). Bovendien moeten de bloemen in een goed gesloten box gelegd worden. De box met daarin de bloemen wordt vervolgens op een zandbed gelegd. Dit kun je het beste doen door een braadslede te vullen met schoon (vogel) zand. Het gehele droogproces neemt enkele uren in beslag.

 

3. Droogbloemen zelf maken: bloemen persen

Eveneens een zeer populaire methode om (platte) droogbloemen te krijgen. Hiervoor zijn echter lang niet alle bloemen geschikt. Alleen bloemen met een dunne steel kun je op deze manier drogen. Een dikke steel kan namelijk niet geperst worden. Leg de bloemen tussen de bladen van een telefoonboek (of ander zwaar en dik boek). Klap het geheel dicht en zet hier nog een zwaar telefoonboek of iets anders op. Na een aantal weken zijn de bloemen gedroogd, plat en klaar om verder verwerkt te worden.

Als je het anders wil doen: je kunt de bloemen ook tussen twee platen hout leggen die vast op elkaar geschroefd worden met duimschroeven. De bloemen drogen daarbij op dezelfde manier alsof ze tussen papier gedroogd zijn.

 

4. Droogbloemen zelf maken: gebruik van siliconengel

Als je nieuwe schoenen of een tas koopt weet je in principe wel wat siliconengel is. Het zijn van die kleine witte zakjes met ronde balletjes erin. Dit gel kun je ook gebruiken voor het zelf maken van droogbloemen. Stop de bloemen in een houten kist, doe er wat zakjes siliconengel bij en binnen een paar weken zijn de bloemen gedroogd.

 

5. Droogbloemen zelf maken met chincillazand

Een andere optie voor het drogen van bloemen is gebruik te maken van chincillazand. Dit is speciaal zand dat de chinchilla’s gebruiken om een zandbad te nemen. Voor het drogen van bloemen heb je een afsluitbare bak nodig. Doe hierin een hoeveelheid zand die voldoende is voor het bedekken van je bloemen. De bloemen in het zand stoppen en vervolgens luchtdicht afsluiten. Na 2 weken zijn je bloemen helemaal droog en kun je ze verder verwerken.

 

Droogbloemen mooi houden

Om lang van droogbloemen te kunnen genieten kun je de bloemen na het drogen fijntjes bespuiten met haarlak. Dit zorgt ervoor dat de droogbloemen beschermd zijn tegen licht. Alhoewel droogbloemen in principe niet aan te veel licht blootgesteld moeten worden. Het afstoffen van een compleet boeket wordt vergemakkelijkt als je er eerst een laagje haarlak op doet.

Voor droogbloemen die niet geperst zijn geldt dat deze eens in de zoveel tijd voorzichtig afgestoft moeten worden. Uiteraard moet dit afstoffen droog gebeuren.

 

tips droogbloemen zelf maken mais

Droogbloemen: wat kun je ermee?

Droogbloemen kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Enkele toepassingen zijn:

 • Verwerken in een mooie krans
 • Als versiering in de kamer (zeker in de herfst/winter zorgt dit voor extra sfeer)
 • Je kunt (geperste) droogbloemen gebruiken tijdens het knutselen (maken van kaarten)
 • Droogbloemen kunnen verwerkt worden in potpourri
 • Maak er een mooie eyecatcher aan de wand van
 • Droogbloemen zijn perfect geschikt om er een krans van te maken

 

Heb jij wel eens droogbloemen zelf gemaakt? Heb je zelf nog leuke tips om droogbloemen zelf te maken? Laat het me weten in de comments.

 

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.