boek je vakantie bij de ANWB

Wil je jouw partner verrassen tijdens een vakantie in eigen land? Kies dan voor een picknick. Met deze tips voor een romantische picknick zal je je partner versteld doen staan. Niet voor niets gaat liefde door de maag.

 

Inhoud

Picknicken: het kan altijd

Je hoeft niet altijd heel ver te reizen om optimaal te kunnen genieten. Een vakantie in eigen land kan verrassend leuk zijn. Je kunt zelfs in je eigen provincie of eigen stad volop genieten als je maar weet hoe. Wissel thuis zitten af met dagjes uit naar een park, een dierentuin of pretpark. Veel geld hoeft het niet te kosten, want erop uit gaan en genieten van een romantische picknick is al heel wat. En voor een picknick kun je de meeste dingen zelf maken/regelen. Bovendien kun je een picknick altijd doen: hartje zomer of winter. Denk ook aan Valentijn en verras je geliefde met een romantische picknick.

 

Tips voor een romantische picknick

De eerste tip die het meest belangrijk is, dat is de setting. Kies voor een plekje waar een beetje rust is en je echt kunt genieten met zijn tweetjes. In een druk park waar jongeren voetballen, muziek draaien en overal kleine kinderen heen en weer rennen is het toch net iets minder romantisch. Een beetje een beschut plekje is dus een absolute must voor het laten slagen van je romantische verrassing.

Naast de ideale plek is het belangrijk dat je rekening houdt met de wensen van je partner. Dat geldt vooral voor het eten en drinken dat je meeneemt. Dat wordt een stuk lastiger als je net samen bent met je partner, maar probeer er voorzichtig achter te komen wat hij of zij echt niet lust. Op die manier sla je geen flater, maar is je verrassing een schot in de roos.

Zorg dat je alles bij je hebt wat je nodig gaat hebben. Niets zo vervelend als er onderweg achter komen dat je de vorken thuis hebt laten liggen of dat je een mes vergeten bent dat je wel nodig hebt. Om dit te voorkomen zou je kunnen overwegen om een complete picknickmand te kopen. In een picknickmand zit in principe alles wat je nodig hebt aan bestek, borden enzovoorts.

Een plaid! Vergeet niet dat je gaat picknicken! Tenzij je een plekje uitgezocht hebt waar een bankje beschikbaar is, zorg dat je dan een kleed bij je hebt waar jullie op kunnen zitten of liggen. Heeft het de dag ervoor geregend? Dan is het handig om iets van een plastic zeil mee te nemen die je onder het kleedje kunt leggen om te voorkomen dat jullie straks met een natte broek zitten.

Tot slot: neem iets mee om mieren op afstand te houden. Een picknick trekt namelijk heel snel mieren die afkomen op het eten en drinken. Je kunt bijvoorbeeld een stukje fruit in de buurt neerleggen, zodat ze daarop afkomen of je neemt een iets anders lekkers mee dat ze van jullie afleidt.

Tips voor een romantische picknic kaas

Plekken voor een romantische picknick

Natuurlijk kun je nu naar het eerste beste parkje gaan, maar er zijn heel veel andere leuke plekken die ideaal zijn voor een picknick voor twee. Denk daarbij aan plekken zoals:

 • Je eigen achtertuin
 • Zoek een meertje op of een plas
 • Gewoon in de woonkamer
 • Organiseer een picknick voor twee in de winter (bij voorkeur in de sneeuw)
 • Kies voor een plekje onder de sterrenhemel (laat in de avond aan het strand bijvoorbeeld)
 • Ga een stukje varen en dan ergens picknicken of doe dit aan boord
 • Een rustig stukje strand

 

Wat heb je nodig voor de romantische picknick voor twee?

De volgende dingen mogen niet ontbreken:

 • Een plaid
 • Een picknickmand (voor het romantische gedeelte is een echte rieten picknickmand echt de beste keuze)
 • Wijnglazen (gewone glazen zijn maar gewoon en dit is niet gewoon, maar romantisch!)
 • Koelbox om het drinken en bederfelijke etenswaren koel te houden
 • Liever geen plastic eetgerei dat doet afbreuk aan de hele entourage
 • Servetten
 • Voor in de zomer: zonnebrandcrème en insectenspray
 • Doekjes om je handen schoon te maken (babydoekjes!)
 • Een houten plank waar je de hapjes op uitstalt verhoogd de luxe uitstraling
 • Kaarsen kunnen het geheel opfleuren, zeker aan het einde van de dag
 • Bloemen (niet noodzakelijk, maar wel heel erg romantisch)

Tips voor een romantische picknic drinken

Tips voor lekkere en romantische hapjes

Nu je alles bij elkaar hebt wat je nodig hebt is het tijd om over de hapjes na te denken. Hieronder vind je verschillende tips voor luxe hapjes:

 • Antipasto schotel met hapjes zoals gevulde kleine paprika’s, olijven, snijworst, blokjes fetakaas, gevulde prosciutto en nog veel meer. Kun je perfect uitstallen op een houten plank
 • Kaas en luxe brood; vul het plankje met verschillende soorten kaas en serveer hier kleine stukjes stokbrood en ander luxe brood bij. Alles in kleine hapklare porties natuurlijk. Je kunt dit ook aanvullen met snackgroente en fruit zoals dadels. Ook honing en noten zijn een perfecte combinatie bij kaas
 • Caprese salade
 • Garnalen of sushi hapjes
 • Wraps die gevuld zijn en in kleine stukjes zijn gesneden
 • Aardbeien gedipt in chocolade doen het altijd goed
 • Kies voor een dessert dat je verpakt in een glas, zoals bijvoorbeeld homemade tiramisu 

 

Tips voor lekkere drankjes bij een picknick

Afhankelijk van het weer en de omstandigheden kun je kiezen voor verschillende drankjes.

 • Mocktails smaken niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens hartstikke fleurig
 • Neem wat sappen mee en zorg dat je hier nog wat extra fruit aan toe (ter plekke)
 • Fruitwater (voeg wat frambozen, komkommer en bijvoorbeeld muntblaadjes toe aan water)
 • Je kunt in een thermosfles warme dranken zoals koffie, thee en chocolademelk meenemen

 

Dit moet je vermijden

Zie een picknick niet als een moment om te snacken. Het moet een verfijnd moment zijn dat je partner nooit meer vergeet. Gewone boterhammen met beleg voldoen dus niet. Denk een beetje out of the box. Serveer ook geen grote porties, het is de bedoeling dat je een grote variatie aan dingen aanbiedt, maar dan net iets luxer.

Ga echt een stapje verder en neem de tijd om alles ruim op tijd voor te bereiden. Zorg dat het eten op de juiste temperatuur is en voorkom op die manier voedselvergifting . Als je een leuke plek hebt gekozen, zorg dan dat je een plan B achter de hand hebt. Met het weer weet je het maar nooit en zonder plan B valt alles in het water (figuurlijk).

Voorkom dat het eten een rommeltje wordt. Een driedubbel gestapelde boterham doormidden gesneden lijkt misschien een leuk idee, maar de kans dat het een rommeltje wordt is veel te groot. Zorg dat je eten makkelijk weg te happen is en tegelijkertijd genoeg vult, alhoewel een picknick niet bedoelt is als echte schranspartij 😉

 

Picknick in de winter

Veel mensen associëren een picknick vooral met de zomer. Toch kun je ook in de winter prima picknicken, zelfs in de openlucht. Je moet er dan wel voor zorgen dat je partner het niet koud krijgt. Een warme plaid meenemen is dus zeker een must. Daarnaast moet je je partner ook vertellen wat je van plan bent, zodat hij of zij zich daarnaar kan kleden. Want koukleumen tijdens een picknick neemt alle romantiek weg.

 

Heb je nog aanvullende tips voor een romantische picknick voor twee laat het dan weten in een reactie hieronder.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in