boek je vakantie bij de ANWB

In Duitsland en Oostenrijk wordt op 11 november Sint-Maarten traditioneel de Martinsgans geserveerd. Bij deze een heerlijk traditioneel recept Sint Maartensgans Martinsgans. Met stap voor stap beschrijving en printbaar, zodat je tijdens het koken het recept van de Sint Maartensgans of zoals ze in Duitsland zeggen: Martinsgans, direct bij de hand hebt.

 

De oorsprong van het eten van de Sint Maartensgans Martinsgans

11 november was van vroeger alom bekend als de dag er grote slachtfeesten gehouden werden. Niet geheel toevallig want deze dag stond synoniem voor het einde van de oogsttijd, lijkt ietwat op de Amerikaanse viering van Thanksgiving. Later werd dit geïntegreerd in de viering van Sint-Maarten waar een uitbundig feestmaal bijhoorde. Vooral ganzen werden op Sint-Maarten gegeten, vanwege de volgende legende over Sint-Maarten:

Toen Sint-Maarten gekozen was tot bisschop verstopte hij zich in een ganzenhok. De ganzen protesteerden echter hevig hiertegen en maakten zo veel lawaai dat Martinus van Tours hierdoor verraden en gevonden werd.

De Sint-Maartensganzen hebben echter een nog oudere oorsprong en wel een heidense. Op 11 november werd het feest van de Romeinse god Mars gevierd. Mars was naast de god van de oorlog, ook de god van de boeren. Ter ere van Mars werd op 11 november een gans geofferd, waarbij de kleur van het borstbeen het winterweer voorspelde (boerenwijsheid). De beenderen van de Sint-Maartensgans werden later gezien als bescherming tegen het kwade.

Ben je benieuwd waar bijvoorbeeld de lampionoptochten vandaan komen en waarom Sint Martin in Duitsland vergelijkbaar is met de Nederlandse Sinterklaas? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over 11 november Sint Maarten.

 

Traditioneel recept Sint Maartensgans Martinsgans
Voorbereiding
15 min
Bak/kooktijd
2 uur
Tijd
2 uur 15 min
 
Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Duits
Porties: 8
Auteur: anja
Ingrediënten
 • 1 3 kg Gans gebruiksklaar
 • 1 kg Appels
 • 100 gram Amandelen
 • 100 gram Rozijnen
 • Zout
 • Peper
 • Marjolein/Majoraan
 • Citroensap optioneel
Voor de saus
 • 1 Ui
 • 1 Wortel/Peen
 • 20 gram Tomatenpuree
 • 200 ml Rode Wijn
 • 200 ml Bouillon
 • 1 Laurierblad
 • Maizena Voor het binden van de saus
 • Zout
 • Peper
 • Majoraan
Bereiding
 1. De gans van het vet ontdoen, wassen en afdrogen (deppen met keukenpapier en vervolgens laten drogen)

 2. Binnen en buiten met zout, peper en majoraan kruiden.

 3. De appels schillen, van pitten en klokhuis ontdoen, in 8-en delen en in een kom doen. Drupel hierop wat citroensap om verkleuring te voorkomen.

 4. Meng de appels met de rozijnen en de amandelen

  traditioneel recept sint maartensgans vulling
 5. Vul de gans met de appel-rozijnen vulling en zorg ervoor dat de gans goed gesloten is, zodat de vulling er niet uit loopt (dichtnaaien is een goede optie)

  traditioneel recept sint maartensgans gevuld
 6. De gans met een vork rondom inprikken zodat overtollig vet makkelijk weg kan. Oven op 180˚C voorverwarmen en de gans in een braadslede doen, waarin een laagje water is. 2-3 uur lang in de oven garen. Na circa ¾ uur de gans keren. Na 1,5 uur de gans weer terugdraaien. De laatste 45 minuten de gans telkens ‘begieten’met het vleesnat van de gans.

 7. Is de gans mooi egaal bruin en knapperig, dan is de gans gaar.

 8. Voor het opdienen de vulling uit de gans halen en in aparte schaaltjes als bijgerecht serveren. De gans al naar wens opdienen.

Bereidingswijze bijpassende saus
 1. Ui en peen in dobbelsteentjes gesneden in een pan aanbraden

 2. Tomatenpuree erbij doen en beetje mee laten braden

 3. Blussen met de rode wijn en de bouillon toevoegen

 4. Kruiden met zout, peper, majoran en het laurierblaadje.

 5. 10 minuten laten koken en vervolgens zeven. Terug doen in de pan en binden met wat maïzena

Aantekeningen

Dit traditonele recept Sint Maartensgans Martinsgans wordt in Duitsland vaak gegeten met knoedels. Deze zijn gemaakt van gedroogd aardappelpoeder. Als vervanging kun je natuurlijk gewoon aardappelen gebruiken die niet alleen perfect bij de gans, maar ook het seizoen passen. 

Ga jij ook dit traditionele recept Sint Maartensgans Martinsgans maken op 11 november Sint Maarten of is het voor jou een gewone dag? Ik ben benieuwd.

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

 1. Een gans weegt minimaal 4 kilo,en niet 1,3 kg dat is het gewicht van een kippetje,en daar past als vulling 1 klein appeltje in…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in