boek je vakantie bij de ANWB

Benieuwd wat ze in andere landen eten tijdens Kerst? Ontdek in dit leuke overzicht de tradtionele kerstmaaltijden in alle Europese landen deel 2. Niet in alle landen van Europa wordt op kerstavond een gevulde kalkoen gegeten. Traditionele kerstmaaltijden hangen samen met de gebruiken en het geloof van het betreffende Europese land.  Maak kennis met de traditionele kerstgerechten van andere landen in Europa

 

Inhoud

Kerstmaaltijd in Nederland

Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder vindt je op het Kerstmenu vaak kerststol, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet iedereen eet kalkoen. Afhankelijk van de rol die kerst speelt in de verschillende culturen en landen, gelden er verschillende regels rondom het bereiden van een traditionele kerstmaaltijd. In de meeste landen echter zie je dat mensen een uitgebreide maaltijd bereiden tijdens de kerstdagen.

Heb je het eerste deel gemist? Lees dan nog snel even over de traditionele kerstmaaltijden in andere landen deel 1. 

 

Traditioneel kersteten in Estland

In Estland heeft men een traditioneel kerstmaal, dat bestaat uit varken met sauerkraut (zuurkool) en bloedworst. Dit gerecht staat ook wel bekend als Mulgikapsas. Bovendien bakt men er een speciaal kerstbrood, dat niet alleen aan de mensen gegeven wordt, maar ook aan de dieren.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen estland
Mulgikapsas Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Letland

Minder uitgebreid en vooral soberder is de kerstmaaltijd die je in Letland vindt. Gekookte bruine bonen met spek, varkensvlees, saus, kool, worst en kleine (hartige) taartjes.

 

Traditioneel kersteten in Litouwen

Traditioneel eet men op kerstdag geen vlees, melkproducten of eieren gegeten in Litouwen. Voordat men aan de kerstmaaltijd begint, wrodt gewaccht tot de eerste ster aan de hemel verschijnt. De maaltijd bestaat uit maar liefst 12 gangen: vis, havermoutpap, dumplings, sauerkraut (zuurkool), brood, aardappelen, paddenstoelen, bietensoep en cider. Wie de tafel verlaat om niet meer te eten of een gang overslaat zal pech krijgen in zijn leven.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen litouwen
Traditionele dumpling Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Wit-Rusland

Als je de kerstdagen in Wit-Rusland doorbrengt maak je kennis met een verscheidenheid aan traditionele gerechten. Het eerste gerecht dat men op kerstavond eet is kutya. Dat is een vleesloze pap die veel weg heeft van een pudding gemaakt van zoet graan. Hierbij hoort de volgende traditie: een lepel vol pap wordt tegen het plafond gegooid. Blijft de pap plakken dan brengt dit geluk en voorspelt het een goede oogst.

In de meer christelijk georiënteerde gezinnen houdt men zich aan de traditie van 12 gerechten. Deze symboliseren niet alleen de 12 discipelen, maar ook de 12 maanden van het jaar. De gerechten zijn hierbij compleet veganistisch: geen vlees, melk of eieren. Het eten begint pas als de eerste ster aan de hemel verschijnt. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van elektriciteit. Twee gerechten die onderdeel uitmaken van de 12 gerechten zijn sowieso paddenstoelen en boblaky (een speciaal kerstbrood, waarvan het recept nog uit de oudheid komt).

 

Traditionele kerstmaaltijden europese landen wit rusland
12-gangen kerstdiner wit rusland Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Oekraïne

Net als in Wit-Rusland worden op kerstavond 12 gerechten gegeten, met dit verschil dat men in Oekraïne wel vis eet (geen vlees). Kutya is ook in Oekraïne een belangrijk gerecht. Uzvar, een drank gemaakt van gedroogde vruchten, appels, peren en pruimen, op smaak gebracht met honing en Holubtsi, een gerecht uit de oven gemaakt met diverse groenten, rijst of boekweit, verpakt in grote bladeren zuurkool of de bladeren van ingemaakte bieten, vormen een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Dat geldt ook voor Varenyky, een soort gevuld brood.

 

Traditionele kerstmaaltijden europese landen oekraine
Kutia en Uzvar Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Slovakije

Katholieken vasten op de kerstdag zelf en eten pas in de avond. Het kersteten bestaat traditioneel uit een visgerecht (veelal karper), kapustnica (koolsoep met worst, vlees, gedroogde paddestoelen en room) en kerstkoekjes als nagerecht.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen slowakije
Kapustnica Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Hongarije

In Hongarije eet men traditioneel met kerst vissensoep, gevulde kool en beigli (een speciaal brood dat rond de kerstdagen gebakken wordt).

Traditionele kerstmaaltijden europese landen hongarije
Beigli Shutterstock

 

Tradtioneel kersteten in Slovenië

Traditionele gerechten bestaan uit diverse soorten boord, cakes, taarten, strudel en een rolgebak met de naam potica. Door heel Slovenië wordt potica gegeten met diverse vullingen, afhankelijk van de streek. Verder is het kersteten sterk afhankelijk van de streek waarin men woont.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen slovenie
Potica Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Moldavië

In Moldavië is varken het hoofdbestanddeel van het kerstmaal. Verder heb je nog cutea, een soort pap gemaakt van gekookte tarwekorrels, maanzaad, suiker, vanille en citroen gekookt in water en sarmale (gevulde kool of druivenbladeren) en worst.

 

 

Traditioneel kersteten in Roemenië

Het traditionele kersteten in Roemenië bestaat onder andere uit geroosterde ham en varkenskarbonades. Verder vind je op het menu ook: ciorba de perisoare, een ietwat zure soep gemaakt van gefermenteerde zemelen en varkensgehaktballen. Sarmale, gevulde koolbladeren met varkensgehakt, waarbij men polenta serveert en cozonac, een broodsoort met veel vruchten erin wordt ook geserveerd. Roemeense doughnuts, gogosi genaamd en cheesecake behoren tot de desserts die men rond kerst eet.

 

Traditionele kerstmaaltijden europese landen romenie
Sarmale Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Servië

Net als in menig ander Europees land betekend kerst in Servië dat men geen vlees, melk of eieren nuttigt. De maaltijd is verder afhankelijk van de regio en kan ook per gezin verschillen. Enkele gerechten die men tijdens de kerstdagen in Servië eet zijn: bakalar (kabeljauw) met aardappelen, tonijnsalade, prebranac (schotel met bonen en uien). Verder ook djuvece (rijst-groente stoofschotel), noten, gedroogd en vers fruit en koekjes die gemaakt zijn zonder zuivel en eieren.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen servie
Prebranac Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Kroatië

Ook in dit land eet men tijdens de kerstdagen geen vlees, wel vis. Bakalar (zie Servië) wordt ook in Kroatië gegeten. Badnji Kruh is een traditioneel kerstbrood gemaakt van honing, noten en gedroogde vruchten. Een ander ‘gebak’ is de kerstvlecht, gemaakt van een deeg met nootmuskaat, rozijnen en amandelen. In streken waar men op kerstavond wel vlees eet wordt het kerstdiner aangevuld met geroosterd speenvarken, kalkoen of ander vlees.

 

Traditioneel kersteten in Bosnië & Herzegovina

De orthodoxe christenen vieren kerst op hun eigen manier. Daarbij mag vooral pogaca (speciaal brood met boter, gevlochten en aan de bovenkant bespreken met een ei voor extra glans) niet ontbreken. Verder lijken de gerechten vooral op die van de naburige landen.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen bosnie
Pogaca Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Montenegro

Het traditionele kersteten in Montenegro lijkt in diverse opzichten een mengelmoes te zijn van de omringende buurlanden. Bakalar bijvoorbeeld wordt ook in Montenegro gegeten tijdens kerst, maar dan als een soort salade.

 

Traditioneel kersteten in Kosovo

Zie het traditionele kersteten in Servië.

 

Traditioneel kersteten in Bulgarije

Walnoten spelen een belangrijke rol tijdens de kerstviering in Bulgarije. Elk gezinslid opent een walnoot: een goede walnoot voorspelt een jaar lang voorspoed, een slechte walnoot betekend tegenspoed. In Bulgarije houdt men eveneens een vleesloze kerstmaaltijd aan. De maaltijd omvat naast walnoten nog: granen, groenten, vruchten en noten en een speciaal gebakken kerstbrood. De dag na kerstavond wordt het vegetarisch zijn beëindigd door een zeer uitgebreide kerstmaaltijd met onder andere veel vlees.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen deel 2 bulgarije
Walnoten Shutterstock

 

Traditioneel kersteten in Macedonië

Het traditionele kersteten heeft veel weg van de omringende landen. Ook in Macedonië eet men een speciaal brood met kerst. Zoete desserts spelen eveneens een grote rol tijdens alle grote feestdagen, waaronder dus kerst.

 

Traditioneel kersteten in Albanië

Alhoewel in Albanië naast christenen ook moslims leven, zien we daar iets dat behoorlijk uniek genoemd mag worden. Hier vieren niet  alleen christenen kerst, maar de moslims doen hier gewoon aan mee. Gevulde kalkoen en een grote verscheidenheid aan desserts behoren tot het kerstdiner, dat als een familiaire zaak gezien wordt. Natuurlijk worden er diverse bijgerechten bij geserveerd.

 

Traditioneel kersteten in het Europese deel van Turkije

Het eten tijdens de kerstdagen in het Europese deel van Turkije lijkt vooral gebaseerd op een mengelmoes van wat in het Westen geserveerd wordt. Met dit verschil, dat men een gevuld kalkoen pas met Oud en Nieuw eet.

 

Nu je weet welke kerstmaaltijden er gegeten worden, ben je misschien ook wel benieuwd naar vreemde Kersttradities wereldwijd. Wat dacht je van augurk ornamenten of al rolschaatsend naar de Kerst mis gaan? Sommige landen houden er echt hele aparte tradities met Kerst op na.

 

Welke van deze traditionele Kerstmaaltijden in alle Europese landen deel 2 heb jij wel eens gegeten of zou je wel eens willen eten of maken?

 

koken & tafelen algemeen

Dokteronline.com

19 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in