boek je vakantie bij de ANWB

Benieuwd wat ze in andere landen eten tijdens Kerst? Ontdek in dit leuke overzicht de tradtionele kerstmaaltijden in alle Europese landen deel 1. Niet in alle landen van Europa eet men op kerstavond een gevulde kalkoen. Traditionele kerstmaaltijden hangen samen met de gebruiken en het geloof van het betreffende Europese land.  Maak kennis met de traditionele kerstgerechten van andere landen in Europa

 

Inhoud

Traditioneel Kersteten in Nederland

Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.

Afhankelijk van de rol die kerst speelt in de verschillende culturen en landen, gelden er verschillende regels rondom het bereiden van een traditionele kerstmaaltijd. In de meeste landen echter ziet men een uitgebreid maal tijdens de kerstdagen.

 

Traditionele kerstmaaltijden in alle Europese landen deel 1

De culinaire reis gaat dwars door Europa, waar de kerstmaaltijden onderling behoorlijk verschillen. Zelfs de buurlanden van Nederland (België en Duitsland) houden er andere eetgewoontes met Kerst op na.

Traditioneel kersteten in België

Wie in België kerst viert, vindt op het menu vaak grote stukken vlees waaronder fazant (in plaats van het bij ons bekende kalkoen), verschillende soorten groente en aardappelkroketjes. Anderen eten liever traditioneel Belgisch eten en kiezen daarom voor: vol-au-vent, een groentekrans gemaakt met wortelen, erwten, schorseneren en witlof, kroketten, gebraden vlees. Als dessert wordt een kerststronk opgediend. Dat is een opgerolde biscuit, gevuld met jam/confituur en bovenop versierd met crème beurre.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen vol-au-vent
Vol-au-vent

 

Traditioneel kersteten in Groot-Brittannië

Aan de overkant van Nederland en België bestaat de kerstmaaltijd uit gevulde kalkoen (in Schotland vaak vervangen door haggis), geroosterde groenten en natuurlijk bijgerechten. Het dessert bestaat uit de welbekende Christmas pudding, gemaakt van veel gedroogde vruchten, niervet en een klein beetje bloem.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen haggis
Haggis

Traditioneel kersteten in Ierland

Ierland kent naast de traditionele kalkoen ook gekruid rundvlees (enige dagen van te voren voorbereid en gekookt) en een ronde cake met karwijzaad. Elke persoon in het huishouden krijgt een eigen cake.

traditionele kerstmaaltijd europese landen ierse cake
Ierse fruitcake

 

Traditionele kerstmaaltijd in Duitsland

Kerst speelt vooral in de katholieke delen van het land een grote rol. In Duitsland komt met Kerst traditioneel een gans op tafel. Sommigen kiezen voor meer luxe en zetten wildvlees rond de kerstdagen op tafel. Lebkuchen, Platzerl (Duitse kerstkoekjes), dominosteine, christstollen zijn enkele specifieke zoete lekkernijen die evenmin mogen ontbreken tijdens de kerstdagen in Duitsland.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen kerstkoekjes
Duitse kerstkoekjes ©tipsvoorjou

 

Traditioneel kerstdiner in Frankrijk

Dat Fransen dol zijn op eten moge duidelijk zijn en met de Kerstdagen is het niet veel minder. Sterker nog: de kerstdagen in Frankrijk staan garant voor een zeer uitgebreide maaltijd. Enkele kerstgerechten die in elk geval geserveerd worden zijn: foie gras (vetgemeste gans) en bûche de Noël, een opgerolde cake met chocolade botercreme aan de buitenkant. Als afsluiter worden 13 desserts opgedient (welke symbool staan voor Jezus en de 12 discipelen).

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen foie gras
Foie gras

Traditionele kerstmaaltijd in Spanje

Een overwegend katholiek land, waar Kerst een belangrijke rol speelt. Eten hoort er natuurlijk bij en het traditionele kersteten in Spanje is toch wel ‘Pavo Trufado de Navidad’ (een met truffels gevuld kalkoen). In andere delen van Spanje gaat de voorkeur uit naar vis en zeevruchten.

Traditioneel kersteten in Italië

In Italië worden diverse traditionele gerechten gegeten, afhankelijk van waar men zich bevindt. Denk hierbij aan panettone (vruchtencake), lo zampone (gevulde varkenshuid van het onderbeen gevuld met gehakt en worstjes). Maar ook il cotechino (gevulde varkenspoot), l’agnello (lam met groenten, aardappelpuree en linzen) en capitone (een grote vrouwelijke aal).

 

traditionele kerstmaaltijd europese landen panettone
Panettone

 

Traditioneel kersteten in Griekenland

Dikwijls eet men in Griekenland geroosterd lam of varken, geserveerd met een hartige tart van spinazie en kaas, salades en groenten. Ander traditioneel kersteten in Griekenland: baklava (zoet gerecht met noten en honing), Kataifi (eveneens zoet en gemaakt met noten en kaneel) en Theeples (een gefrituurd gebakje).

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen baklava
Baklava

Traditioneel kerstdiner in Zwitserland

Zwitserland is een mengelmoes van verschillende talen en tradities die nogal kunnen verschillen per regio. In de Frans sprekende gebieden wordt gevulde kalkoen met walnoten geserveerd. Zo wordt het in Neuchâtel gegeten met andijvie in room gebakken (chicoree neuchateloise). Terwijl men het in Genève met ‘gratin de cardons’ eet (een artisjokken soort). In de Duitstalige regio’s eet men veelal Pastete (een bladerdeegrol gevuld met kalfsvlees en paddenstoelen).

 

 Traditionele kerstmaaltijd in Oostenrijk

Traditioneel eet men in Oostenrijk gebackener Karpfen (gebakken karper) als hoofdmaaltijd. Het dessert bestaat uit de alom bekende Sachertorte en Weihnachtsplätzerl (kerstkoekjes, zelfgebakken).

 

Traditioneel kersteten in Tjechië

Vanuit Oostenrijk gaat het verder naar Tjechië waar de kerstmaaltijd bestaat uit vánoční rybí polévka (vissoep) in combinatie met gebakken karper met aardappelsalade. De aardappelsalade lijkt veelal op de ons bekende huzarensalade. Net als in Oostenrijk en Duitsland eet men ook in Tjechië kerstkoekjes (vánoční cukroví).

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen gebakken karper
Gebakken karper

 

 Traditioneel kersteten in Polen

Polen is overwegend katholiek en men dient zich aan enkele belangrijke regels te houden omtrent het eten tijdens de kerstdagen. Veelal houdt men een vastendag op de kerstdag (24 december), die pas na het verschijnen van de eerste ster aan de hemel verbroken wordt. Het traditionele kerstmaal is een geheel vleesloze maaltijd. Deze bestaande uit: Wigilia (bietensoep), Uszka (champignon ravioli), Pierogi (pasta dumplings gevuld met kaas en aardappel of kool en paddenstoelen) en visgerechten (met name haring en karper).

 

Traditionele kerstmaaltijden europese landen wigilia
Wigilia

 

Traditionele kerstmaaltijd in Denemarken

In Denemarken heeft men de keuze uit geroosterde gans of geroosterd varken in combinatie met gekarameliseerde aardappelen. Aebleskiver (een soort donut zonder gat erin met poedersuiker en jam) en risalamande (rijstpudding met stukjes amandel erin) zijn enkele zoete nagerechten die traditioneel met kerst in Denemarken op tafel gezet worden.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen aebleskiver
Aebleskiver

 

Traditioneel kerstdiner in Noorwegen

De kerstmaaltijd in Noorwegen kenmerkt zich vooral door de vele zoete gerechten, waaronder Julekake (zoet brood met kardemon, sukkade en rozijnen) en rijstepap. Het hoofdgerecht is niet zoet en bestaat uit varkens – of schapenribben met surkal (fijngesneden en in azijn en karwijzaad gekookte witte kool).

Traditionele kerstmaaltijden europese landen julekake
Julekake

Traditioneel kersteten in Zweden

Zeer populair in Zweden tijdens de kerstdagen zijn de lussekatts. Dat zijn broodjes die met saffraan en rozijnen op smaak gebracht zijn en die men tijdens het ontbijt eet. De hoofdmaaltijd is eigenlijk niets anders dan een zeer uitgebreid buffet met de naam: Julbord. Het buffet begint met koude visgerechten, waarna de koude vleesgerechten volgen. De volgende gang bestaat uit warme hartige gerechten.

Natuurlijk wordt elke gang met bijbehorende bijgerechten en groentes geserveerd. De afsluiting van het buffet bestaat uit zoete gerechten zoals risgrynsgröt (rijstepap geserveerd met frambozen jam of wat kaneel erop) of andere kerstgebakjes. Liefhebbers van eten zullen in Zweden tijdens de kerstdagen volledig aan hun trekken komen.

 

traditionele kerstmaaltijden europese landen lussekatt
Lussekatt

 

Traditionele kerstmaaltijd in Finland

Er is eigenlijk niet een vaststaand en traditioneel eten dat men per se met kerst eet. De kerstmaaltijd kan bestaan uit kalkoen, maar evengoed ook rendier, witvis of zalm geserveerd met casseroles (verschillende met bijv. Aardappelen of worteltjes enz). Rijstepap en peperkoek ontbreken in de Finse kersttraditie niet.

 

Traditionele kerstmaaltijden europese landen gebakken zalm
Gebakken zalm

Welke van deze traditionele Kerstmaaltijden in alle Europese landen deel 1 heb jij wel eens gegeten of zou je wel eens willen eten of maken?

 

*Foto’s met link eronder zijn afkomstig van Shutterstock

Dokteronline.com

26 REACTIES

  1. Typisch België :p Of je gaat traditioneel of je gaat uit je dak en maakt iets van andere landen hahaha Ik persoonlijk kies gemakkelijk voor iets in de oven. Moet ik zelf niet de hele tijd in de keuken staan hihi

  2. Ik ga dit jaar denk ik met kerst gewoon naar Italië, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De Noren hebben trouwens ook Peperkake. Zo’n toren van opgestapelde peperkoekringen. ZO LEKKER! Vet honger nu, ’t is ook etenstijd natuurlijk… Leuk artikel!

    • Heel veel plezier met je rondreis 🙂 24 – 27 december zijn de Kerstdagen dus moet lukken 🙂 Of je maakt alle lekkere dingen gewoon zelf en beleeft een culinaire rondreis binnen je eigen vier muren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in