boek je vakantie bij de ANWB

In een serie artikelen wordt ingegaan op veel voorkomende tropische vruchten van A-Z. In dit artikel vind je alle informatie, waaronder herkomst, verwerking, gebruik en teelt van de tropische vruchten cactusvijg.

 

Inhoud

Herkomst van de tropische vruchten cactusvijg

Van oorsprong komt de cactusvijg, ook wel bekend als woestijnvijg of sabra uit Mexico.  Dat de vrucht een belangrijke plaats inneemt, blijkt uit het feit dat de vijg verwerkt is in het wapen van Mexico. Dankzij Spaanse zeelieden is de vrucht in Zuid-Europa terecht gekomen. Hier begon de vrucht bijzonder populair te worden en nam al snel een belangrijke plaats in als cultuurgewas.

 

De plant van de cactusvijg

De cactusvijg groeit op de schijfcactus, de Opuntia ficus-indica. Deze cactus kan wel 4 meter hoog worden en heeft vlezige, schijfvormige en gedoornde bladeren. In het voorjaar begint de cactus gele bloemen te krijgen, waarna vruchtvorming plaatsvindt.  Aanvankelijk zijn de vruchten groen, maar naarmate de tijd verstrijkt worden deze oranje- rood. De binnenkant (het vruchtvlees) is eveneens oranje en voorzien van kleine zwarte pitten. De vruchten zelf zijn eivormig en variëren van 7 – 10 cm.

tropische vruchten cactusvijg plant

 

Inmiddels zijn er verschillende varianten van de cactusvijg verkrijgbaar, waaronder de pitahaya. Dit is een grote rode geschubde cactusvijg zonder stekels. Het vruchtvlees is diep paars met eveneens zwarte pitjes.

 

tropische vrucht pithaya

 

Ten slotte is er ook nog een oranje-gele variant, die geen stekels maar knobbels heeft. In tegenstelling tot de eerder genoemde soorten heeft deze doorschijnend vruchtvlees met zwarte pitjes.

 

tropische vruchten cactusvijg geel

 

Smaak van de cactusvijg

Als je nog nooit een cactusvijg hebt gegeten, dan ben je natuurlijk benieuwd naar de smaak. De smaak kan het beste vergeleken worden met die van een peer. In het Engels wordt deze niet voor niets prickly pear genoemd. Zoet en een tikkeltje zuur, maar vooral heerlijk fris en fruitig. De pitjes zijn overigens ook gewoon te eten.

 

De kracht van cactusvijg

Cactusvijgen zijn bijzonder gezond en bevatten maar liefst 25 mg vitamine C. Deze hoeveelheid komt overeen met 24% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Bovendien bevat de vijg veel B-caroteen. IJzer is eveneens aanwezig, alhoewel de hoeveelheid meevalt. Naast allerlei andere stoffen is het ook vermeldenswaard dat de vijg maar liefst 31% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bevat.

Heb je last van stress of een verminderde weerstand? Kun je wat meer concentratie gebruiken? Dan is de cactusvijg een echte aanrader. Een leuke bijkomstigheid: door de aanwezige vitamine C wordt de werking van fluoxetine versterkt, waardoor de vijg een natuurlijk antidepressivum is.

 

De cactusvijg als huismiddeltje

Nu je weet welke belangrijke stoffen de vrucht heeft is het misschien ook leuk om te kijken waarvoor je de cactusvijg allemaal kunt gebruiken:

  • Huismiddel tegen stress
  • Helpt tegen maagzweer (hiervoor zijn waarschijnlijk de slijmstoffen verantwoordelijk)
  • Laat leververvetting afnemen (indien dit niet veroorzaakt is door overmatig alcohol gebruik)
  • Bevordert het herstel van een vergiftigde lever
  • Goed voor de bloedvaten, waardoor algemene welvaartsziekten voorkomen kunnen worden

 

Kopen van cactusvijg

De vrucht is rijp als deze zacht aanvoelt. Dit kun je controleren door zacht op de schil te drukken. Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende kleuren cactusvijg verkrijgbaar. De rode pitahaya is vaak niet zo makkelijk te vinden.

 

Bewaren van cactusvijg

Na aankoop zijn de cactusvijgen nog ongeveer 1 week houdbaar. Hiervoor moet je de vijg wel in de koelkast bewaren. Het lekkerst is de vrucht als deze helemaal gekoeld gegeten wordt.

 

Tropische vrucht cactusvijg bereiden

LET OP: een cactusvijg heeft weerhaken die in de huid blijven steken en daar gemene ontstekingen kunnen veroorzaken (spreek helaas uit ervaring!). Pak de cactusvijg dus nooit met blote handen vast!

Het makkelijkst is om de vijg met een theedoek of nog beter met handschoenen vast te pakken. Wrijf de vrucht voor gebruik met een borsteltje onder de stromend water af, zodat de weerhaken verwijderd zijn. Hierna kun je de schil inkerven en makkelijk verwijderen. De vrucht kun je vervolgens in blokjes of schijven snijden.

Vind je dat allemaal teveel werk? Dan kun je de cactusvijg ook net als een kiwi gewoon halveren en vervolgens uitlepelen.

 

Enkele toepassingen van de tropische vrucht cactusvijg

-Halveren en uit het vuistje eten (uitlepelen)

– Heerlijk in een fruitsalade met andere tropische vruchten zoals kiwi, banaan, meloen en papaja

– Serveer de vrucht met ijs en slagroom

– Een lekkere smaakmaker bij koud vlees met een fijne saus erbij

– Maak een witlofsalade met cactusvijg

 

tropische vruchten cactusvijg gebruik

 

Hou je van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: ananas, avocado en banaan

Uitgelichte afbeelding cactusvijgen van Shutterstock

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in