boek je vakantie bij de ANWB

Tropische vruchten: avocado. In een serie artikelen wordt ingegaan op veel voorkomende tropische vruchten van A-Z. In dit tweede  artikel vind je alle informatie, waaronder herkomst, verwerking, gebruik en teelt van de tropische vrucht: Avocado.

 

Inhoud

Herkomst van de tropische vrucht: avocado

Voordat ik inga op tropische vruchten alles over de avocado, eerst een korte toelichting over de herkomst. Waarschijnlijk loop je zonder nadenken de supermarkt in om avocado te kopen. Toch is de vrucht nog niet zo heel lang populair en gewoon in de supermarkt te koop. De avocado is de romige vrucht van een struikachtige boom, die oorspronkelijk uit Midden – en Zuid-Amerika komt.

Spaanse veroveraars kenden de avocado reeds in 1519, door de Azteken.  De Spanjaarden noemden de vrucht: Abogado, wat betekend: boter uit het bos. Dit is afgeleid van de oorspronkelijke naam die de Azteken hanteerden: ahuacatl. Pas in de 20e eeuw werd de vrucht echt populair en sindsdien is men gaan kweken met ruim 400 verschillende soorten avocado’s.

 

Avocadobomen

In tropische en subtropische landen worden avocadobomen zeker 3-4 meter hoog. Slechts éénmaal per jaar draagt de boom vruchten. Het hele proces van bloem tot onrijpe vrucht (vruchten worden onrijp geplukt en moeten narijpen) duurt enkele maanden, afhankelijk van de weersomstandigheden. In Suriname is avocado meestal in de grote regentijd verkrijgbaar tussen mei en juli.

In koude landen kan men wel een avocadoboompje kweken. Dit kun je als volgt doen: de pit in het midden van de avocado zet je in een doorzichtig glas in een laagje water, met de punt naar boven. Het glas moet op een lichte plaats in de vensterbank staan, maar mag niet de hele dag in de volle zon.  Let op dat de pit altijd voor de helft onder water staat.

Het duurt even, maar dan zal men aan de onderkant wortels zien groeien en aan de bovenkant zal dan een stengel komen met blaadjes. Wie genoeg geduld heeft kan het boompje laten groeien tot 30 cm hoogte en dan in een pot met aarde zetten. Hierbij moet je erop letten dat de pit niet helemaal onder aarde gezet wordt.

 

tropische vruchten avocado boom

 

De kracht van avocado

Avocado is een vrucht die vet bevat en rijk aan calorieën is. Het vet heeft een goed kwaliteit. Het bestaat uit onverzadigde vetzuren en heeft een cholesterolverlagende werking op het bloed. Ondanks het vet is de avocado toch licht verteerbaar.

De avocado bevat vitamine A, vitamines van het B-complex en vitamine E, vitamine C en mangaan. Vitamine E is nodig om onze huid gezond te houden. Vitamine C en E zijn beide antioxidanten en kunnen helpen in de strijd tegen vrije radicalen, die bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken.

Avocado’s zijn een goede bron van kalium. Dit helpt de bloeddruk reguleren, zorgt voor een regelmatige hartslag en een gezond zenuwstelsel.

 

tropische vruchten gezondheid

 

Avocado toegepast in medicijnen en schoonheidsindustrie

Men is bezig met een studie van vitaminetherapie, waarbij blijkt dat hoge doses van bepaalde vitaminen, met name vitamine B6, die ook in avocado’s voorkomt, een gunstig effect kunnen hebben op het gedrag van een persoon. Aangezien deze studie echter nog niet afgerond is, mag je niet zelf gaan experimenteren met het gebruik van een hoge doses aan vitamines.

In de schoonheidsindustrie wordt avocado gebruikt bij het maken van huidverzorgingsproducten, vanwege de aanwezigheid van vitamine E in avocado.

 

tropische vruchten avocado schoonheidsindustrie

 

Kopen van avocado

Anders dan bij andere vruchten begint de avocado pas na het plukken te rijpen. Een onrijpe avocado kan gewoon thuis bij kamertemperatuur narijpen. Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij een lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Verder heeft een rijpe avocado zachtgeel, romig vruchtvlees met een eveneens romige smaak, dit is echter aan de buitenkant niet zichtbaar.

 

Bewaren van avocado

Avocado’s zijn gevoelig voor koude temperaturen en kunnen in de koelkast bederven. De onrijpe avocado kun je het beste bij kamertemperatuur na laten rijpen en vervolgens consumeren. Een avocado rijpt sneller als de avocado samen met een appel, peer of banaan in een plastic zak gedaan wordt. Plastic zak met daarin de vruchten wel op kamertemperatuur bewaren.

 

Avocado klaarmaken voor gebruik

De avocado is eigenlijk een heel makkelijke tropische vrucht die aan de buitenkant een schil heeft en in het midden 1 grote pit. Om de avocado te gebruiken moet je de avocado verticaal doormidden snijden (langs de pit), uit elkaar te halen en met een lepel kun je dan de pit heel makkelijk verwijderen (eruit scheppen). Het vruchtvlees kun je ook met een lepel uit de schil halen.

Je kunt het vruchtvlees ook in de schil in blokjes of plakjes snijden en eruit wippen door schil in te drukken van de buitenkant.

Let op: avocado vruchtvlees verkleurd snel en moet daarom meteen met citroensap besprenkeld worden.

 

tropische vruchten avocado klaar maken

 

Enkele toepassingen van de tropische vrucht avocado

  • Als voorgerecht of broodbeleg: halve avocado besprenkelen met citroensap, zout en peper erover strooien en uitlepelen/op brood doen
  • Avocadohelften iets uithollen en vruchtvlees vermengen met een kant en klare garnalen,- kip, – of krabsalade. In de lege schil kun je  de salade erin opdienen
  • Avocadosoep: puree maken van vruchtvlees en door bouillon roeren
  • Natuurlijk ook te gebruiken in een fruitsalade: lekker met banaan, peer en sinaasappel
  • Avocado past door zijn smaak ook prima in diverse salades

 

tropische vruchten avocado toepassing

 

Hou je van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: ananas, banaan, cactusvijg

 

Dokteronline.com

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in