Alle informatie over tropische vruchten alles over banaan vind je hier. In een serie artikelen wordt ingegaan op veel voorkomende tropische vruchten van A-Z. In dit derde artikel vind je alle informatie, waaronder herkomst, verwerking, gebruik en teelt van de tropische vrucht: Banaan.
Inhoud
Herkomst van de tropische vrucht: Banaan
De banaan is al sinds mensenheugenis een belangrijke bron van voedsel en is volgens archeologen uit Zuidoost-Azië afkomstig. Tegenwoordig groeien bananen in de meeste tropische gebieden van de wereld. India produceert hierbij meer bananen dan enig ander land.
Bananenbomen
Bananenbomen hebben een schijnstam. Dat wil zeggen dat de stam uit een massa ineen passende bladeren bestaat. Na een maand of negen groeit er uit de stam een lange bloemstengel, waaruit uiteindelijk de bananen groeien. De bananen groeien in kammen (deze worden meestal handen genoemd). Iedere kam of hand heeft 10 tot 20 bananen. Bananen worden onrijp (groen) geoogst en verkleuren pas na oogst.
In tuincentra zijn tegenwoordig ook bananenplanten verkrijgbaar. Deze dienen echter meer voor de sier dan dat ze werkelijk bedoelt zijn om vrucht te dragen, daar is immers het huiskamerklimaat niet geschikt voor.
Nieuwe bananenplanten groeien middels uitlopers naast de ‘moeder’plant. Na de oogst moet de stam omgehakt worden en nieuwe scheuten/planten dienen uitgegraven en elders geplant worden.
Elke bananensoort heeft een ietwat andere bananenplant: de ene soort blijft klein, de andere wordt groot. De een heeft veel bladeren, de andere heeft vrij dunne en weinig bladeren.
Verschillende soorten bananen
De dessert – of fruitbanaan: deze banaan is licht gebogen, tussen 15 – 30 cm groot. Na de oogst is de banaan geel-groen, maar na rijping wordt de dessertbanaan helemaal geel met zwarte stippen. De smaak is lichtzoet. Dit is de meest populaire banaan, die het hele jaar door in de winkels te verkrijgen is.
Bakbanaan: De bak-of kookbanaan is bedoelt om na het bakken of koken te eten. Rauw is deze soort banaan niet verteerbaar. De bak- of kookbanaan is met een lengte van 30 – 40 cm behoorlijk groot. De kleur varieert van groen, geel tot roodachtig.
Rode bananen: de rode banaan is 12 cm lang en zoals de naam al aangeeft, rood van kleur. Het vruchtvlees is crème tot lichtroze. De vrucht kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Let op: deze banaan mag NOOIT in combinatie met melk geconsumeerd worden, dit is een dodelijke combinatie!
Appelbanaan: de appelbanaan is slechts 8-10 cm, met een fris zoete smaak die enigszins met een appel te vergelijken is. Het banaantje heeft een dunne schil, rijpt snel na en kleurt dan van groen-geel naar geel. De appelbanaan is een van de fijnste soorten banaan en heerlijk om puur te eten.
Babybanaan: de kleinste onder de bananen is de babybanaan, met een afmeting van maar 6 – 8 cm. Het banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. De smaak van dit babybanaantje is erg zoet.
Golden Banana: de banaan is 12 cm groot, net iets groter dan de appelbanaan. Het is een mooie goudgele banaan met een aromatische, zoete smaak. Het vruchtvlees is geel-roze van kleur.
De kracht van bananen
Bananen zijn rijk aan koolhydraten en mineralen zoals kalium en fosfor. Bananen bevatten eveneens vitamine C (10 mg per 100 gram). De natuurlijke suikers die in bananen zitten, zijn een uitstekende bron van energie en daardoor erg geliefd bij sporters, maar ook kinderen.
Bananen voor een gezond dieet
Rijpe bananen zijn populair babyvoedsel omdat ze goed verteerbaar zijn en bij kleintjes zelden allergische reacties veroorzaken (bij volwassenen kunnen ze soms migraine veroorzaken).
Bananen worden gegeven bij maagklachten en diarree, vaak in combinatie met rijst, appelmoes en geroosterd brood. De zachte smaak en structuur maakt bananen ook geliefd bij mensen met een maagzweer. Er wordt beweerd dat de bananen de cel – en slijmproductie in de maagwand zouden bevorderen. Ze verdikken de maagwand waardoor ze helpen bij bestaande maagzweren en nieuwe kunnen voorkomen. Let wel: hier zijn bewijzen voor!
Bananen zijn rijk aan kalium, een belangrijk mineraal voor de spier – en zenuwfunctie. Kalium helpt ook de bloeddruk regelen.
Pisangs (bak- of kookbananen) bevatten meer zetmeel dan bananen, omdat ze worden gegeten voor ze helemaal rijp zijn. Volgens bepaald onderzoek zou er bij een dieet met erg veel onverteerbaar zetmeel minder vaak maag – en darmkanker voorkomen. Deze theorie wordt verder onderzocht om zo te kunnen vaststellen of zetmeel net zo belangrijk is als vezels om maag – en darmkanker te voorkomen.
Kopen van bananen
De meeste bananen zijn rijp te koop, met uitzondering van de bak- en kookbananen. Kookbananen worden onrijp gebruikt en bakbananen dienen juist overrijp te zijn (de schil is dan zwart tot bijna schimmelig aan toe).
Bewaren van bananen
Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren bij een koele temperatuur (12°C), maar nooit in de koelkast bewaren. Bij bewaren in de koelkast treedt het zogenaamde lage-temperatuur- bederf op. De schil wordt zwart, de banaan rijpt niet meer na en bederft.
Bananen klaarmaken voor gebruik
In de meeste gevallen is het schillen van de banaan met de hand en kan de banaan meteen gebruikt worden. De schil van de kookbanaan is echter heel stevig en moet verwijderd worden door deze over de bolle kant in te snijden en de schil eraf te stropen. Onrijpe bananen kunnen tijdens het schillen een melkachtige vloeistof afscheiden: let op dat dit niet in aanraking komt met de kleding, want deze vloeistof is niet meer te verwijderen uit kleding! Spoel de banaan na het schillen af met water, indien er sprake is van deze vloeistof.
Enkele toepassingen van de tropische vrucht banaan
- Zelfgemaakt bananenijs zonder ei
- Chocolade bananenshake
- Heerlijke bakabana (gebakken banaan Surinaams)
- Maak er een heerlijke chocolade bananencake mee
Hou je van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: avocado, ananas en cactusvijg
[…] van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: ananas, banaan, […]
[…] van tropische vruchten? Lees dan ook mijn andere artikelen in de serie tropische vruchten: avocado, banaan en […]